Een van de eerste kruiswegstaties van de H. Antonius van Paduakerk. Foto: PR
Een van de eerste kruiswegstaties van de H. Antonius van Paduakerk. Foto: PR

Heiligenbeeldenmuseum viert 25-jarig bestaan

Cultuur

KRANENBURG - Dit jaar viert het Heiligenbeeldenmuseum aan de Ruurloseweg 101 in Kranenburg het 25-jarig bestaan. Op zaterdag 1 april opent het Heiligenbeeldenmuseum haar deuren met de thema-tentoonstelling ‘Met vallen en opstaan’. Enerzijds wordt stilgestaan bij de ontwikkelingen van het museum in die 25 jaar, anderzijds wordt in nauwe samenwerking met de kunstenaar en verzamelaar van kruisbeelden Wim de Mul een bijzondere expositie ingericht waarin het kruis in al zijn vormen wordt belicht.

Een nieuwgemaakte jubileumfilm brengt zowel het jubileum als het thema op verrassende wijze in beeld. In de loop van het museumseizoen wordt daarnaast een aantal extra activiteiten georganiseerd die via de website en perspublicaties tijdig worden aangekondigd. Een prominente plaats wordt zeker ingericht voor de ingebruikneming van de nieuwe depotruimte voor het museum, die op dit moment in aanbouw is.

Het kruis en het crucifix
Al ver voor het christendom was het kruis bekend als sacraal symbool: het wielkruis als symbool van de zon, het hakenkruis als teken van geluk en het hengselkruis als teken van leven. Het kruis is dus niet van christelijke oorsprong. Doordat Jezus stierf aan een kruis is dit teken in tal van vormen echter een bijna exclusief christelijk symbool geworden.
De betekenis van het Latijnse kruis, het bekendste christelijke symbool, is afgeleid van het geloof dat Jezus door de Romeinen gekruisigd werd. Kruisiging was in het Romeinse rijk een vaak gebruikte methode om slaven en niet-Romeinen die misdaden hadden begaan te executeren. De veroordeelde werd aan het kruishout vastgebonden of gespijkerd zodanig, dat het vernederende en zeer pijnlijke stervensproces dagen in beslag kon nemen. Om het stervensproces eventueel te versnellen werden ook wel de botten van de benen gebroken. Deze martelmethode kwam via de Carthagers bij de Romeinen terecht.
Het kruis bestond uit een verticaal in de grond gestoken paal waarbij soms, maar lang niet altijd, een horizontaal stuk aan het verticale deel werd bevestigd. In het christendom wordt in het algemeen aangenomen dat het om een paal met horizontale dwarsbalk ging, zoals meestal wordt afgebeeld. Veel historici zijn echter van mening dat de Romeinen een T-vormig kruis gebruikten waarbij een dwarsbalk op de verticale paal werd bevestigd.

Torenbezichtiging
Op de zaterdagen vanaf 8 april tot en met 28 oktober bestaat vanaf 12.00 tot 16.00 uur de mogelijkheid om via de torentrappen van de H. Antonius van Paduakerk de orgelzolder, de klokkenzolder en de kruisribgewelven boven de kerk te bezichtigen. De bezoekers worden begeleid door een museumvrijwilliger die ook relevante informatie verstrekt. De bezichtiging is voor eigen risico.

Het museum is geopend vanaf zaterdag 1 april tot en met zondag 29 oktober iedere dag, behalve maandag (wel op Tweede Paasdag en Tweede Pinksterdag), van 12.00 tot 17.00 uur geopend. Toegangsprijs 7,50 euro (t/m 12 gratis), museumkaart geldig.

Een kruisbeeld uit de collectie van Wim de Mul, nu tentoongesteld in het museum. Foto: PR
Een kruisbeeld uit de collectie van Wim de Mul, nu tentoongesteld in het museum. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant