Enkele exposanten van ‘Kijk ons even’, met midden voor Marian Merk, rechts vooraan Simone Balhuizen en rechts achteraan Edith Mulling. Foto: Rob Weeber

Enkele exposanten van ‘Kijk ons even’, met midden voor Marian Merk, rechts vooraan Simone Balhuizen en rechts achteraan Edith Mulling. Foto: Rob Weeber

Expositie hedendaags realisme in Dorpskerk Hoog-Keppel

Cultuur

HOOG-KEPPEL – De locatie de expositie is absoluut een aanrader: de oude dorpskerk uit de 10de-11de eeuw torent hoog boven het dorp uit en heeft zo’n duizendjarige kerktraditie. Ondanks dat daar een einde aan dreigt te komen, is zeker dat het gebouw voor culturele doeleinden behouden blijft. Niet voor niets dus dat Schilderschool Marian Merk uit Vorden er neerstreek voor de expositie ‘Kijk ons eens’, een knipoog naar het werk van haar leerlingen.

Door Rob Weeber

Zelf doet ze niet mee aan de expositie. “Als ik een expositie voor mijn leerlingen organiseer, dan hebben zij het podium. Ik wil daar vanuit die visie niet tussen hangen”, legt Merk uit. “Zij verdienen het ook, want er is zoveel talent en mooi werk te zien. Het valt allemaal onder de noemer ‘hedendaags realisme’, herkenbare afbeeldingen van eigen en eigentijds werk.”

De schilderschool bestaat twintig jaar en dat is een mooi moment voor de expositie. De school is vooral gericht op ambachtelijk schilderen. Marian Merk begon aan de kunstacademie en volgde daarna cursussen bij meester-schilders als Cornelis le Mair, Alexander Savin en Teresa Oaxaca. “Ik wil het vak doceren, mijn leerlingen het oog voor de ambachtelijke techniek van het schilderen met olieverf bijbrengen, of het nu om een portret, landschap of stilleven gaat. Ze hoeven niet mijn eigen werk na te schilderen, ik heb liever dat ze hun eigen fantasie gebruiken.”

Een van haar exposanten en leerlingen is de 49-jarige Simone Balhuizen. Net als Merk destijds, deed zij ook mee aan de tv-serie ‘Sterren op het doek’, in 2021. Haar opdracht was een portret van Frits Spits, die haar schilderij uiteindelijk als beste verkoos. “Ik schilder al sinds 2014 bij Marian. Ik zat op een terras in Hummelo destijds en zag een aankondiging van haar. Dat maakte me nieuwsgierig en ik besloot langs te gaan. Wat me aansprak was haar vakkundigheid en de ambachtelijk stijl van schilderen. Mijn eigen stijl is geïnspireerd op de Hollandse, Italiaanse en Spaanse meesters. Ik probeer hun techniek te snappen en die in mijn eigen werk te verwerken.”

Edith Mulling (51) is ook een van de exposanten en leerlingen in Hoog-Keppel. Zij deed in 2022 mee aan de Nederlandse Portretprijs met een portret van de overleden kunstenaar Pieter Derksen die tevens haar dorpsgenoot was. Het werk was te bewonderen in Loods 6 in Amsterdam. “Hoewel ik vroeger al veel tekende, kwam ik pas na mijn veertigste met schilderen in aanraking via een workshop. Vorig jaar maart ben ik bij de schilderschool van Marian terechtgekomen omdat ik wil leren realistisch schilderen zoals de oude meesters dat deden. Ik bewonder Rembrandt, zijn kleurgebruik en lichtweergave. Zelf heb ik een voorkeur voor stillevens, dieren en portretten.”

Tijdens de Expositie ‘Kijk ons eens’, is het werk van zo’n dertig exposanten te zien. De werken zijn te bezichtigen, tijdens het pinksterweekend, van vrijdag 26 tot en met maandag 29 mei en in het weekend van vrijdag 2 tot en met zondag 4 juni. Alle dagen is de dorpskerk geopend van 11.00 tot 17.00 uur, behalve op zondag. Dan gaat de kerk voor het publiek om 12.30 uur open. De Dorpskerk staat aan de Burgemeester Panhuysbrink in Hoog-Keppel. De entree is gratis.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant