Werk van Louky Scheltema. Foto: PR

Werk van Louky Scheltema. Foto: PR

KunstZondagVorden: kunstwerken bekijken, ervaren en beleven

Cultuur

VORDEN - Op 11 juni van 11.00 tot 17.00 uur is er weer een KunstZondagVorden. Iedereen is van harte uitgenodigd om zich op deze kunstroute te laten verrassen door intrigerende kunst en vormgeving op bijzondere locaties. Belangstellenden hebben uitgebreid de tijd om de kunstwerken te bekijken, te ervaren én te beleven. Het is zelfs mogelijk om een gesprek te voeren met de aanwezige kunstenaars. De volgende galeries en ateliers openen hun deuren en zijn – zoals altijd – herkenbaar aan de KZV-vlag: Atelier Kunst van de Kleur (Aaf Renkema); Atelier Dolm (Harry Wibier); Galerie Agnes Raben; Galerie en Atelier Scheltema; Godfried Kleinsmann; Meta van Arkel (fotografie) en Marlies Meenks.

Het KZV-Infoblad bevat een routebeschrijving naar de deelnemende locaties, plus een beschrijving van het werk. Vanaf heden is het gratis af te halen bij VVV Vorden, Dorpsstraat 12. Het Infoblad is ook af te halen bij de deelnemende galeries/ateliers of via internet bekijken op www.kunstzondagvorden.nl.

Wat is er te zien?
KunstZondagVorden staat voor een diversiteit aan hedendaagse professionele beeldende kunst en vormgeving met kwaliteit.

- Atelier Kunst van de Kleur van Aaf Renkema: Schilderijen zijn beelden. Renkema: “Een beeld laat toe dat je het in jezelf kunt opnemen en er één mee kunt worden. Dat beeld drukt zich uit in een stemming waar nog geen woorden voor zijn. Laat u verrassen door het thema ‘Lichtervaringen’.” Vanuit zwart geschilderde doeken ‘licht’ laten ontstaan, dat is de zoektocht van Aaf Renkema.

- Atelier Dolm van Harry Wibier. Wibier is als historicus en beeldend kunstenaar gefascineerd door de prehistorie. Op zijn site (Dolm.nl) schrijft hij er niet alleen over, maar laat hij ook tekeningen en andere kunstwerken zien die met dit onderwerp te maken hebben. Denk daarbij onder andere aan hunebedden, Adam & Eva, DNA-onderzoek, steenkringen en Conan de barbaar. Zijn meest recente werk bestaat uit tekeningen die hij met acrylstiften maakt op behang.

- In Galerie Agnes Raben is op KunstZondagVorden een solo-expositie te zien met een dertigtal nieuwe werken van beeldend kunstenaar Maria C Brouwer. De kunstenaar laat landschappen zien in olieverf en in de techniek van de encaustiek en daarnaast enkele grote portretten in Oost-Indische inkt op kalkpapier en Japanspapier.  De techniek van de encaustiek is een eeuwen oude schildertechniek waarbij bijenwas en damar (hars) samen met pigmenten worden gesmolten en op een paneel wordt aangebracht. De landschapsschilderingen van Brouwer zijn letterlijk zwaar van de olieverf. De verf is door de schilder in tal van lagen met de kwast aangebracht waarbij regelmatig over het ‘randje’ van het doek wordt geschilderd wat een rafelig effect geeft. 

- In de galerie en atelier van Louky Scheltema, in de voormalige Prinses Julianaschool, is een expositie van glas, schilderijen, beelden en textiel te bezichtigen. Ook zijn sieraden te koop en kan men zich laten informeren over workshops en lessen. Op voormalig kindertoilet van de school is nu een ‘Art Experience Room’ ingericht. Maakte Louky in voorgaande jaren veel kunst gebaseerd op de gebouwde omgeving en menselijke relaties, nu zijn botanische elementen zichtbaar. Wellicht omdat Louky rondom de voormalige school een Voedselbos aanlegt. 

- Houtkunst werkplaats Godfried Kleinsmann. Thema ‘Binnenste buiten’. Hij maakt beelden waarmee hij de fantasie van de kijker wil prikkelen, maar ook figuratieve objecten. De natuur en het ongeziene vormen zijn inspiratiebronnen.

- In het woonhuis van Meta van Arkel worden foto’s getoond met het thema ‘De schoonheid van het Verval’.

- Marlies Meenks maakt in haar atelier kunstwerken met zeer gevarieerde basismaterialen. Een bijzondere opdracht werden de botresten van vinnen. De Coelacanth, oervis uit de dinosaurustijd 400 miljoen jaar geleden, werd per toeval een aanvullende inspiratie in de magie en afronding van de ontstane objecten. Een kunstwerk dat begon als bestek en gebruikend als eetstokjes werd daarnaast een pronk/machtsobject, gebruikt als wapen, naast een speer om vissen te vangen. Het bijzondere kunstwerk ontstond door de combinatie van werken met speciaal hout uit Frankrijk, latex en acryl. Tijdens de KZV zijn er ook andere objecten en schilderijen te bewonderen.

St.KunstInVorden
KunstZondagVorden is een van de projecten van de St.KunstInVorden. Dit is na 17 jaar de laatste keer dat Willemijn Colenbrander projectleider is van de KunstZondagVorden. Per 1 juli neemt KZV-deelnemer Harry Wibier haar taken over.  

De stichting heeft als doel het organiseren, faciliteren en stimuleren van professionele kunst (alle kunstdisciplines) voor een breed publiek en specifieke doelgroepen. Kunst in de openbare ruimte maakt kunst voor iedereen bereikbaar en zorgt dat men er spontaan mee in aanraking komt. Kunst is essentieel voor zowel de ontwikkeling van het individu als voor de samenleving als geheel. 

Daarom maakt de Stichting iedereen graag attent op kunst in de openbare ruimte van Vorden, zoals het bronzen beeld van de dichter Staring en het Rollend Paard in Vorden centrum voor de Dorpskerk, de Zaaddoos bij station Vorden, het kleurrijke glasobject ‘Rondom’ op de Horsterkamp, het beeld Stoeiende Kleuters bij school De Hoge Voorde, de Bilders Folly bij het Komvonderbruggetje en het monumentale houten object Raise the children op landgoed Hackfort. Wandel door Vorden waar natuur, cultureel erfgoed en hedendaagse kunst prachtig samen komen. Meer informatie op de site van de gemeente Bronckhorst Kunstwacht Bronckhorst. 


bronckhorst.kunstwacht.nl

Werk van Marlies Meenks. Foto: PR
O.I.inkttekening op kalkpapier van beeldend kunstenaar Maria C Brouwer. Zij exposeert in galerie Agnes Raben. Foto: PR
Werk van beeldend kunstenaar Harry Wibier (atelier Dolm). Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Noord