Marc van der Linden en Annelies van der Kolk hebben zojuist het lint doorgeknipt als symbolische openingshandeling voor de nieuwe depotruimte. Helemaal links architect Henk Leeflang, helemaal rechts Ton Rutting en naast hem Wim Nijenhuis. Foto: Richard Stegers

Marc van der Linden en Annelies van der Kolk hebben zojuist het lint doorgeknipt als symbolische openingshandeling voor de nieuwe depotruimte. Helemaal links architect Henk Leeflang, helemaal rechts Ton Rutting en naast hem Wim Nijenhuis. Foto: Richard Stegers

Een kwart eeuw Heiligenbeeldenmuseum in Kranenburg

Cultuur

‘Mooie toekomst dankzij stabiele steunpilaren’

Door Richard Stegers

KRANENBURG – Dankzij stabiele steunpilaren gaat het Heiligenbeeldenmuseum in Kranenburg een mooie toekomst tegemoet. Dat is de overtuiging van Ton Rutting van Stichting Vrienden van de Kerk op de Kranenburg. Hij nam afgelopen zaterdag tijdens de viering van het 25-jarig bestaan van het Heiligenbeeldenmuseum afscheid als voorzitter en droeg de voorzittershamer over aan Marc van der Linden.

Met stabiele steunpilaren doelde Ton Rutting op de ongeveer 75 vrijwilligers en de trouwe donateurs van Stichting Vrienden van de Kerk op de Kranenburg. “Het zijn mensen die verantwoordelijkheid nemen voor het behoud van ons culturele erfgoed. Maar ook tal van organisaties en privépersonen dragen ons een warm hart toe. Hulp en steun die we ontzettend goed kunnen gebruiken.”

Verbinder
Ton Rutting nam afscheid, maar toch ook niet. Hij blijft als bestuurslid actief en gaat zich in die hoedanigheid bezighouden met collectiebeleid en collectiebeheer. De andere bestuursleden zijn daar wat blij mee. Rutting is immers al 16 jaar bestuurslid waarvan hij 14 jaar als voorzitter fungeerde. “Ton beschikt over enorm veel expertise, is een echte verbinder en heeft een tomeloze inzet”, stak secretaris Hedwig Keurentjes-Kolks de loftrompet. “We hebben veel aan hem te danken. Zo nam hij het initiatief voor een officieel erkend en geregistreerd museum. Ton is onlosmakelijk aan het Heiligenbeeldenmuseum verbonden, gelukkig hoeven we hem niet te missen.”

Uitdaging
De kersverse voorzitter Marc van der Linden werd, nadat ze het bestuur hem had benaderd, steeds enthousiaster. “Het is een fantastische kerk met een grote betrokkenheid vanuit de gemeenschap. Ik heb zin in deze nieuwe uitdaging. Aan de andere kant zijn het grote schoenen die gevuld moeten worden. Maar samen gaan we de klus klaren.” Rutting ging tijdens zijn toespraak dieper in op de geschiedenis van het Heiligenbeeldenmuseum en roemde de oprichters. “De erfenis leeft voort tot op de dag van vandaag.” Hij refereerde aan de huidige tentoonstelling die de naam ‘Met vallen en opstaan’ draagt. “Vallen en opstaan geldt ook wel een beetje voor de afgelopen periode die zeker niet rimpelloos is verlopen. Zonder dieptepunten geen hoogtepunten. Het is goed om daar bij stil te staan.” Hij doelde op de coronacrisis, waardoor het museum amper bezoekers kon ontvangen. Maar ook het wegvallen van de depotruimte in het voormalige klooster kwam aan de orde. “Daardoor werd het realiseren van een andere blijvende depotruimte urgent.” Het viel niet mee het financiële plaatje rond te krijgen. In coronatijd waren geldschieters uiterst voorzichtig. En daarna stegen de bouwkosten in extreme mate mede door de oorlog in Oekraïne en de energiecrisis. “Dat het toch is gelukt, stemt ons heel tevreden.”

Depotruimte
De officiële opening van de nieuwe depotruimte gebeurde symbolisch door het doorknippen van een lint. De nieuwe voorzitter Marc van der Linden en Annelies van der Kolk, voorzitter van Stichting Gelderse Kerken namen daarvoor gezamenlijk de schaar ter hand. Na de handeling klonk een luid applaus van de ongeveer honderd aanwezigen. Zij kregen vervolgens de kans de depotruimte te bekijken. “We hebben nu de mogelijkheid om de groeiende collectie op een toekomstbestendige en duurzame wijze en onder goede klimatologische omstandigheden onder te brengen in een fraai pand. Het resultaat maakt ons blij”, liet Rutting glunderend weten. “We zijn er zelfs mee in de prijzen gevallen.”

Eerder deze maand werd het project beloond met de Monumentenprijs van de gemeente Bronckhorst. “Verder wil ik de prettige samenwerking met Stichting Gelderse Kerken niet onbenoemd laten. Het was best een gecompliceerde opgave, maar na een leerzaam traject is er een prima oplossing uit de bus gekomen.” Dat laatste werd beaamd door Annelies van der Kolk, voorzitter van de Stichting Gelderse Kerken (eigenaar van de kerk). Zij feliciteerde het bestuur van Stichting Vrienden van de Kerk op de Kranenburg met het jubileum. “Het is een bijzondere dag. We vieren dat de kerk dankzij jullie inspanningen geen leegstaand gebouw is maar een plek die behouden blijft voor toekomstige generaties. Een plek ook waar mensen op af komen. Ik hoop dat nog meer bezoekers de weg naar het Heiligenbeeldenmuseum in Kranenburg weten te vinden.”

Ton Rutting (rechts) draagt de voorzittershamer van Stichting Vrienden van de Kerk op de Kranenburg over aan Marc van der Linden. Foto: Richard Stegers
De belangstellenden konden een kijkje nemen in de nieuwe depotruimte naast de Sint-Antonius van Paduakerk. Foto: Richard Stegers
De feestelijke bijeenkomst trok zo’n honderd gasten, daaronder veel vrijwilligers en donateurs. Foto: Richard Stegers

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Noord