De show met 160 inzendingen werd goed bezocht. Foto: Richard Stegers
De show met 160 inzendingen werd goed bezocht. Foto: Richard Stegers

Hoge kwaliteit op Bronckhorster Kleindieren Show

Cultuur

‘Winnaars hadden tranen in de ogen’

Door Richard Stegers

VORDEN – Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Dat is Pluimvee- en Konijnenvereniging Vorden en Omstreken (PKV) zich bewust. Vandaar dat kinderen op verschillende fronten werden betrokken bij de jaarlijkse Bronckhorster Kleindieren Show. De tentoonstelling in het weekend va 3 tot en met 5 november in Kapel De Wildenborch in Vorden viel duidelijk in de smaak, zeker ook bij de jeugdige bezoekers.

“Mag ik dit konijn mee naar huis nemen?” Na het aaien van het knaagdier moet een jong meisje teleurgesteld worden door Herman Bolwiender, secretaris van PKV. “Laten we dat maar niet doen, dan krijgen we ruzie met de eigenaar.” Zijn lach spreekt boekdelen en ook het meisje heeft er begrip voor. De fokker blijkt Jos Lepping uit Beltrum. Hij was met een Gele van Bourgondië de showwinnaar in Vorden en bereikte het fraaie eindresultaat met het predicaat 1e U (uitmuntend) en 98 punten. “Dat is heel uitzonderlijk”, weet Gerrit Lenselink, voorzitter van PKV. Lepping scoorde nog nooit een U. En er werd nog een U uitgedeeld. Bennie van Amersvoort uit Zutphen was met een Vlaamse Reus Chinchilla de gelukkige. Dat was voor hem ook de eerste keer. Van Amersvoort behaalde het predicaat 1e U en 98 punten. “Tijdens de prijsuitreiking waren de heren zichtbaar ontroerd. Ze hadden de tranen in de ogen. Dat zegt wel wat.” Lenselink en Bolwiender kijken terug op een geslaagde tentoonstelling. “Het is allemaal goed verlopen. Er was sprake van een erg hoog niveau. Twee konijnen werden bekroond met het predicaat uitmuntend, 46 kregen het predicaat fraai en bij de sierduiven werden zeven dieren met 96 punten beloond. Daar zijn we best trots op. Verder werd het evenement goed bezocht. We zijn dan ook dik tevreden.”

De bestuursleden konden 160 inzendingen verwelkomen, 116 konijnen, 22 sierduiven, 17 cavia’s en 5 oorspronkelijke duiven. Niet alleen de leden van PKV waren daar verantwoordelijk voor. Ook leden van zusterverenigingen konden hun dieren inzenden. Daar werd weliswaar gebruik van gemaakt, maar niet op grote schaal. “Toch willen we in het vervolg meer samenwerken”, benadrukt Lenselink. “De onderlinge verstandhouding is goed en het zorgt voor betere shows, dus waarom niet.”

Tegenvaller was het opnieuw ontbreken van hoenders en watervogels vanwege de vogelgriep. “Dat is helaas nog steeds niet toegestaan”, legt Bolwiender uit. “Het is wel frustrerend dat het in buurlanden Duitsland en België wel mag. Hopelijk is de situatie volgend jaar anders, want ze horen er wel bij.” Inmiddels is het wel mogelijk om hoenders en watervogels aan huis te laten keuren. PKV gaat hier mee aan de slag.

Voor Herman Bolwiender was het een speciale tentoonstelling. Hij kreeg vanwege het 25-jarig bondslidmaatschap vrijdagavond uit handen van de voorzitter een erespeld met oorkonde uitgereikt. Ook zijn vrouw Marian werd erbij betrokken, zij kreeg een bos bloemen. Bolwiender liet tijdens het weekend zien hoe konijnen worden gekeurd. Ook werd er een Eierkeuring gehouden en er was de mogelijkheid om konijnen, cavia’s of hamsters na te laten kijken op gezondheid, conditie, gebit en nagels. Want naast het wedstrijdelement waren voorlichting en educatie eveneens belangrijke onderdelen van de boeiende show.

Op vrijdag waren 26 kinderen van groep 5 van De Hoge Voorde te gast. Zij kregen tekst en uitleg over het houden van dieren. “De kinderen waardeerden het initiatief, ze waren erg enthousiast”, zegt Lenselink. Tim Berends, directeur van Hoge Voorde, deed de opening van de show en reikte de ereprijzen uit. De kinderen hadden minder aandacht voor de prijzen. Zij wilden vooral naar de dieren kijken en aaien natuurlijk. Dat kon ze niet lang genoeg duren. “Gaan we hier morgen weer naartoe?”, wilde een meisje van haar moeder weten bij het verlaten van de tentoonstellingsruimte. Na de toezegging volgde een grote lach op haar gezicht.

UITSLAGEN
Hoofdereprijzen
Sierduif: Chinese Tuimelaar van Fabio van Olst, Vorden.
Siervogel: Lachduif van Henk Zweverink, Warnsveld.
Konijn: Gele van Bourgondië van Jos Lepping, Beltrum.
Cavia: Gladhaar Engels Gekruind van Roan de Boer, Keijenborg.
Mooiste konijn: lid P.K.V. Nederlandse Hangoor Dwerg van Jan Martens, Vorden.
Mooiste Konijn C-klasse: Belgische Haas van Gerwin Reindsen, Baak.
Mooiste collectie vier dieren: Fabio van Olst, Vorden.

Eierkeuring
Winnaar met eieren van Australorp krielen: Dick Klein Bramel, Hengelo (Gld).

Jubilaris Herman Bolwiender met zijn echtgenote Marian. Foto: PR
Bevoegd keurmeester Herman van Olst keurt de eieren. Foto: Richard Stegers
Van links naar rechts: Tim Berends (directeur basisschool de Hoge Voorde), prijswinnaars Fabio van Olst (Vorden), Roan de Boer (Keijenborg), Bennie en Ilse van Amersvoort (Zutphen), Jos Lepping (Beltrum), Gerwin Reindsen (Baak) en jubilaris Herman Bolwiender (Drempt). Foto: PR
Kampioen bij de konijnen, Gele van Bourgondië, predicaat uitmuntend van fokker Jos Lepping. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Noord