Werk van Fons Flierman. Foto: PR
Werk van Fons Flierman. Foto: PR

KunstZondagVorden brengt kunst en vormgeving tot leven

Cultuur

VORDEN - KunstZondagVorden, een viering van hedendaagse professionele beeldende kunst en vormgeving, keert terug op 10 maart 2024. Lokale kunstenaars openen dan van 11.00 tot 17.00 uur de deuren van hun ateliers en galeries voor het publiek, waarbij bezoekers de gelegenheid krijgen om een kijkje te nemen in de fascinerende wereld van kunst en creativiteit. Deelnemende locaties zijn te herkennen aan de KZV-vlag en de toegang is gratis.

Deelnemende kunstenaars zijn Schilderschool Marian Merk, atelier Dolm (Harry Wibier), Meta van Arkel (fotografie), atelier Kunst van de Kleur (Aaf Renkema), Marlies Meenks, Fons Flierman en galerie en atelier Scheltema. Deze editie van KunstZondagVorden biedt bezoekers de kans om kennis te maken met boeiend nieuw werk dat de afgelopen maanden is gecreëerd. Kunstliefhebbers kunnen de kunstenaars persoonlijk ontmoeten en vragen stellen over hun technieken, inspiratiebronnen en artistieke visie.

Het KZV-Infoblad, met een routebeschrijving naar de deelnemende locaties en beschrijvingen van het werk, is nu beschikbaar bij de VVV Vorden en bij de deelnemende galeries/ateliers. Daarnaast is het Infoblad digitaal toegankelijk via www.kunstzondagvorden.nl, waar ook links naar de webpagina’s van de deelnemers te vinden zijn.

In the spotlights
Dit jaar verwelkomt KunstZondagVorden nieuwkomer Fons Flierman, een kunstenaar die zich toelegt op het maken van intrigerende collages en schilderijen geïnspireerd op de natuur en actuele gebeurtenissen.

Wat is er nog meer te zien?
het werk van Marian Merk, een ambachtelijke schilder, kenmerkt zich voornamelijk door hedendaags realisme. Na haar opleiding aan de kunstacademie heeft Merk jarenlang les gehad van de succesvolle realist Cornelis le Mair. Daarna kreeg ze les in landschapsschilderen van de Russische schilder Alexander Savin en in portretschilderen van de Amerikaanse kunstschilder Teresa Oaxaca. Sinds 2001 deelt Merk haar kennis en technieken met talloze leerlingen in haar schilderschool. Haar werk is niet alleen te bewonderen in Vorden, maar ook op exposities zowel binnen als buiten Nederland.

Harry Wibier, historicus en beeldend kunstenaar, heeft een diepe fascinatie voor de prehistorie. Op zijn website (Dolm.nl) toont hij niet alleen teksten over dit onderwerp, maar ook tekeningen en andere kunstwerken die hiermee verband houden. Zo besteedt hij aandacht aan onderwerpen als hunebedden, Adam & Eva, DNA-onderzoek, steenkringen en Conan de barbaar. Tijdens KunstZondagVorden kan men zijn nieuwste inkttekeningen bewonderen en kennismaken met de resultaten van zijn recente artistieke experimenten met Keltische knopen.

Meta van Arkel presenteert in haar woonhuis foto’s met het thema ‘De schoonheid van het verval’. Wie goed kijkt, ontdekt in ogenschijnlijk verwaarloosde voorwerpen fascinerende verhalen, verrassende composities en verfijnde kleurencombinaties.

Aaf Renkema gelooft dat schilderijen beelden zijn die een stemming kunnen uitdrukken waarvoor geen woorden zijn. Ze creëert ‘lichtervaringen’ door licht te laten ontstaan vanuit zwart geschilderde doeken. In haar atelier zijn de resultaten van haar werk te bewonderen.

Marlies Meenks werkt vanuit haar atelier Medlertol in het Medler aan diverse projecten. Naast haar studie aan ArtEZ - University of the Arts in Arnhem en haar werk als docent beeldende kunst en vormgeving, toont ze ook haar recente opdrachten die ze voor haar propedeuse heeft voltooid. Haar werk omvat een verscheidenheid aan schilderijen, foto’s en kunstwerken, vaak gemaakt met verschillende materialen zoals hout, latex, papier, plastic en papier-maché. Sommige objecten bevinden zich zelfs in Meenks’ tuin. Haar stijl neigt naar een organische vormgeving.

In Galerie en Atelier Louky Scheltema worden unieke kunstwerken onthuld, variërend van glasobjecten en kleurrijke schilderijen tot bronzen beelden met glaselementen en vilten objecten. Een bezoek aan deze galerie, gevestigd in de voormalige Prinses Julianaschool, is zeker de moeite waard, vooral met een selectie van glazen halskettingen die er te bewonderen zijn. 

Over KunstInVorden
KunstZondagVorden is een initiatief van de stichting KunstInVorden, die zich inzet voor de organisatie, facilitatie en stimulering van professionele kunst voor een breed publiek en specifieke doelgroepen. Kunst in de openbare ruimte maakt kunst toegankelijk voor iedereen en draagt bij aan de ontwikkeling van het individu en de samenleving als geheel.


www.kunstzondagvorden.nl

Werk van Marian Merk. Foto: PR
Werk van Louky Scheltema. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Noord