De spelersgroep van Krato bestaat uit Herbert Hulstijn, Martine ten Arve, Mirjam Harmsen, Sien Klein Nengerman, Miranda Beekman, Marjan Buunk (niet op de foto), Bernardet Wunderink, Richard Ooms, Dorée Golstein, Ann Visschers, Sander Roelvink, Tiny Pellenberg en Anita Pierik. Foto: PR

De spelersgroep van Krato bestaat uit Herbert Hulstijn, Martine ten Arve, Mirjam Harmsen, Sien Klein Nengerman, Miranda Beekman, Marjan Buunk (niet op de foto), Bernardet Wunderink, Richard Ooms, Dorée Golstein, Ann Visschers, Sander Roelvink, Tiny Pellenberg en Anita Pierik. Foto: PR 

Toneelvereniging Krato na vier jaar weer op de planken

Cultuur

Klucht ‘Supermarkt De Super Super’ zorgt voor veel hilariteit

Door Jan Hendriksen

VORDEN - “Kom we gaan de slag.” Als iedereen zijn koffie of thee op heeft dirigeert regisseuse Janny Fokkink op een vriendelijke toon de maar liefst dertien leden tellende spelersgroep naar het toneel van het Vordense Kulturhus. De Kranenburgse toneelvereniging Krato repeteerde vorige week woensdagavond voor het eerst op het toneel van het Kulturhus. Krato brengt daar op zaterdagavond 16 maart de klucht ‘Supermarkt De Super Super’ op de planken.

Vanaf november had men geoefend in de kantine van SV Ratti ‘op’ de Kranenburg. Nu werd het tijd om op het toneel te gaan repeteren. Immers over vier weken moet de voorstelling er staan.
Het is voor het eerst dat Janny Fokkink bij Krato de scepter zwaait. Vele jaren stond de Vordense op de planken bij Toneelgroep Linde en sinds twee jaar heeft ze daar ook de regie in handen. “Ik heb er even over moeten nadenken. Maar ik vond het wel een eer en uitdaging om ook Krato te regisseren”, zegt Fokkink terwijl een aantal spelers op het toneel hun plaats inneemt.
De uiteindelijke keuze van de ‘leesgroep’ van Krato en Fokkink viel op de klucht ‘Supermarkt De Super Super’ van de bekende toneelschrijver Henk Roede. Een klucht waarin maar liefst dertien acteurs op het toneel verschijnen. “Inderdaad, dat is best wel veel. Maar we beschikken momenteel over een groot aantal actieve leden. En dat is een luxe. Mede daardoor is de keuze op dit toneelstuk gevallen. Dat is ook wel een anders geweest”, aldus secretaris Miranda Beekman van Krato. Zo debuteren dit jaar Herbert Hulstijn, Sien Klein Nengerman en Mirjam Harmsen voor Krato op het toneel. En ook Greta Greven (souffleur) en Anneke Harmsen (decor) zijn voor het eerst actief voor Krato die dat jaar in ‘stilte’ haar vijftigjarig bestaan viert.

Vier jaar
Het is inmiddels vier jaar geleden dat Krato voor het laatst een toneeluitvoering verzorgde. In 2021 en 2022 gooide corona roet in het eten. En vorig jaar was er onvoldoende voorbereidingstijd. “Maar nu staan we er weer. En we hebben er met ons allen ontzettend veel plezier in. Het is weer als vanouds en we kijken heel erg uit naar de voorstelling”, zegt Miranda Beekman die ook meespeelt in de klucht en de rol van Plien vertolkt.

Slechtst lopende filiaal
Supermarkt ‘De Super Super’ van filiaalhouder Sjors, gespeeld door Herbert Hulstijn die ook in Linde actief is, is het slechtst lopende filiaal van de keten ‘Super Super’. Sjors is geen geboren ondernemer en heeft het ook niet getroffen met zijn kleurrijke personeel. Maar het allergrootste probleem is dat er een jaar geleden aan de overkant van de straat een Mega Markt is geopend. De ‘Super Super’ keten geeft Sjors nog één kans om de omzetcijfers op te krikken om zo de merknaam ‘Super Super’ te mogen behouden. Om Sjors hiermee te helpen stuurt de keten hulp, in de vorm van de onervaren Nicolette (Martine ten Arve). Nicolette gaat overijverig aan de slag, maar of alle inspanningen wel zo goed uitpakken? Komische situaties wisselen zich in een snel tempo af in een supermarkt met hangouderen, een accordeonist voor de deur, een op hol geslagen flessenautomaat en nog vele andere gekkigheden. 
‘Supermarkt De Super Super’ is wederom een toneelstuk van de bekende toneelschrijver Henk Roede uit het Groningse dorp Grootegast. Na successen zoals ‘Tante Balla’s Beautysalon’, ‘Extra hulp op de Eerste hulp’ en ‘Dolle beestenboel’ zorgde hij opnieuw voor een doldwaze klucht die garant staat voor een hilarische toneelavond.

Spelersgroep
Naast Herbert Hulstijn, Martine ten Arve, Mirjam Harmsen, Sien Klein Nengerman en Miranda Beekman bestaat de spelersgroep uit Marjan Buunk, Bernardet Wunderink, Richard Ooms, Dorée Golstein, Ann Visschers, Sander Roelvink, Tiny Pellenberg en Anita Pierik. Het decor wordt verzorgd door Bernardet Wunderink en Anneke Harmsen en de grime door Marlies Meenks en Ingrid Ooms.

Kaarten
De voorstelling op zaterdagavond 16 maart begint om 19.30 uur. Kaarten zijn in de voorverkoop verkrijgbaar bij het Kulturhus en bij Bloemsierkunst Halfman en ‘s avonds aan de zaal. Toegang: volwassenen 8,50 euro, kinderen t/m 12 jaar 5,00 euro.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant