Koetsier met broodwagen. Foto: M. Ammerlaan

Koetsier met broodwagen. Foto: M. Ammerlaan

Traditionele Roggebroodweging bij Muldersfluite

Cultuur

HENGELO – Bij de Muldersfluite is op Hemelvaartsdag de traditionele Roggebroodweging gehouden langs de weg van Zelhem naar Hengelo. Ook dit jaar heeft de organisatie veel belangstellenden en kopers van roggebrood kunnen begroeten. Het goede weer heeft zeker meegeholpen. Iets later dan gebruikelijk is toch bijna al het brood is verkocht! 

Door Gerhard ten Bokkel

Al in de loop van de ochtend zijn vrijwilligers van Oudheidkundige verenigingen Salehem en De Olde Kaste, museum Smedekinck en muziekvereniging Crescendo aan de slag met de opbouw. Vanaf 12.00 uur zijn zij druk met het promoten van hun meegebrachte artikelen. In de tent van Smedekinck en een aantal marktkramen demonstreert men oude beroepen. Imkervereniging De Vooruitgang is helaas verhinderd. Midwinterhoornblazers laten van zich horen en dit jaar worden boeken van Uitgeverij Hermans verkocht. Het is gezellig bij de kramen en het door Smedekinck ingerichte terras aan de Zelhemseweg. Bij de cateringwagen van Crescendo is volop koffie, thee en frisdrank te koop en ook broodjes worst. Liefhebbers genieten volop van verse wafels, die door leden van supportersvereniging Crescendo worden gebakken. Alle bezoekers kunnen alvast proeven van een gezond ‘stukske roggebrood met echte botter en suker’, dat de dames van Wi’j Eren ’t Olde hen aanbieden. Roggebrood is zelfs gezonder dan volkorenbrood!

Onverwachte vertraging
Het publiek staat klaar om de versierde broodwagen te zien, maar die laat op zich wachten. Pech onderweg. De bout van de inspan is losgeschoten, waardoor het paard met inspan los van de vertrouwde wagen uit 1823 raakt. Het is deskundig verholpen, maar zorgt voor een kleine vertraging. Een half uur later dan gebruikelijk vertrekken de muzikanten van blaaskapel de Blaosköppe van Crescendo en boerendansgroep Wi’j Eren ‘t Olde uut de Velswiek naar Erve Massink, Daar laden zij door cijnsplichtige boeren geleverde roggebroden op de versierde broodwagen. Intussen vertelt Buurdeerntjen Anne Marie Onstenk de toeschouwers een boeiend verhaal van Herman van Velzen over Aornt Peppelenkamp. Even later lopen dansgroep en blaaskapel weer terug met de volgeladen roggebroodwagen. Aan de optocht is het open rijtuig van Stap en Draf toegevoegd, dat burgemeester Marja van der Tas naar de plek van de broodweging brengt bij de Muldersfluite. Daar kijken ook dit jaar bezoekers toe, die deze kleurrijke traditionele optocht voor het eerst meemaken en niets willen missen van dit in Nederland unieke gebeuren voor het goede doel.

Goede doel van Muldersfluite 2024
Diaconie Zelhem kiest als doel Stichting Zelhem Westerbork Toen & Nu. Aan het scholenproject van deze stichting doen ruim tien jaar leerlingen van groep 8 van de basisscholen van Zelhem, Halle, en Wolfersveen mee. Men besteedt veel aandacht aan de Tweede Wereldoorlog en de thema’s mensenrechten en discriminatie. De stichting vindt het belangrijk jongeren bewust te maken van deze onderwerpen. Ook bezoeken ze Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Dit project rond oorlog, vrijheid, herdenken, tolerantie en omgang met elkaar kan alleen worden bekostigd uit giften.

Borrel voor de Burgemeester en koetsiers
Voordat de burgemeester naar de podiumwagen wordt begeleid, krijgen zij en de koetsiers volgens traditie eerst een borreltje van voorzitter Henk Waarlo en secretaris Gerhard ten Bokkel van Stichting Historische Broodweging Muldersfluite. Op de podiumwagen van de HCI zijn intussen afgevaardigden van de kerkgenootschappen gaan zitten. Zij bepalen roulerend waar de opbrengst heengaat. De notabelen krijgen thee met een koekje. Dan kunnen ze Goudse pijpen roken en genieten van een glas rode wijn. Intussen zetten de leden van Wi’j Eren ‘t Olde de roggebroden op het podium. Burgemeester Van der Tas vertelt de bezoekers uitgebreid in eigen woorden over het ontstaan van deze traditie. Dan geeft zij het woord aan mevrouw Pera. Zij vertegenwoordigt de Stichting Zelhem Westerbork Toen & Nu. Ze geeft een heldere toelichting en vraagt de bezoekers brood te kopen voor dit doel en dankt hen bij voorbaat voor hun steun.

De zwaarste broden
De Cijnsplichtigen hebben dit jaar 561 pond roggebrood besteld bij bakker Sloot in Keijenborg. Deze bakker levert al sinds 1919 roggebrood voor de cijnsplichtige boerderijen. Verder zorgt een aantal boerderijen voor een financiële bijdrage voor het goede doel. Na een zeer geslaagd optreden van dansgroep Wi’j Eren ’t Olde worden de vier grootste broden door broodweger Gerrit Harmsen en de secretaris gewogen. Dan gaat veilingmeester Fred Ruiterman aan de slag om ze te verkopen tegen een zo goed mogelijke prijs.

Boerderij Honnekink levert het zwaarste brood van 45 pond en de heer Herwers neemt de twee flessen wijn in ontvangst met de eer van het grootste brood.. Het brengt 160 euro op en wordt gekocht door Diaconie Hengelo. Het tweede brood van 44 pond is door Boerderij Tankink geleverd. Het hoogste bod komt van burgemeester Van der Tas, die namens de gemeente Bronckhorst 160 euro voor het brood betaalt. Het derde brood van 26 pond komt van boerderij ‘t Lenderink. Dat gaat voor 150 euro naar Diaconie Zelhem. Beide Boerderijen ontvangen een fles wijn. Twee boerderijen leveren een brood van 25 pond - Boerderijen ‘t Weetink en ‘t Heerink. Die broden vallen net buiten de prijzen. Nu wordt het roggebrood van ‘t Heerink gewogen als vierde brood, aangezien ‘t Weetink vorig jaar die eer had. Dit brood levert op de veiling wel 150 euro op door het bieden van de heer Van Vijfeyken van Boerderij Coops. Voor het brood van ‘t Weetink wordt een bijdrage van 135 euro ontvangen van Caritas Keijenborg. Zwaarste broden gaan later voorgesneden naar Voedselbank en zorgcentra. De vele bezoekers komen daarna naar de stapel met roggebrood en gaan tevreden met een pakje ambachtelijk gebakken brood onder de arm naar huis.

Geslaagde dag
De Stichting Historische Broodweging Muldersfluite is zeer tevreden over de geslaagde dag, die mede mogelijk is gemaakt door de vele vrijwilligers. De stichting is zeker blij, dat vele Cijnsplichtigen opnieuw aan deze eeuwenoude traditie hebben meegewerkt. Het waren destijds de geërfde boeren, dus eigenaren van de boerderijen, die zelf besloten bij het opheffen van de Marke, de cijnsplicht voor het plaggen en turfsteken in de Marke in ere te houden. Dat deden ze door hun erven ook na verkoop of opvolging op de boerderij bij voortduring daarmee te belasten, als vorm van armenzorg.

De unieke traditie van het leveren en wegen van roggebrood is ook dit jaar weer in ere gehouden. Met dank aan alle kopers. De Stichting Zelhem Westerbork Toen & Nu zal hier zeker blij mee zijn. Onze penningmeester Jan-Derk van Zadelhoff kan een mooi bedrag naar deze organisatie gaan overmaken. Het bestuur van de Historische Broodweging Muldersfluite hoopt samen met Cijnsplichtigen en de vele vrijwilligers het evenement te kunnen behouden voor de toekomst. Dat is in deze tijd met veel activiteiten op Hemelvaartsdag niet eenvoudig. Daarnaast bedankt zij ook de sponsoren die deze traditionele roggebroodweging elke keer weer mogelijk maken.

Aanvoer roggebrood. Foto: M. Ammerlaan

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant