Jan Jansen en Alma ten Bruin in hun achtertuin in Velswijk. Zowel de wijn als de bloemen en planten zijn op Tweede Paasdag terug te vinden op de Lentefair. Foto: Luuk Stam

Jan Jansen en Alma ten Bruin in hun achtertuin in Velswijk. Zowel de wijn als de bloemen en planten zijn op Tweede Paasdag terug te vinden op de Lentefair. Foto: Luuk Stam

Voor Jan en Alma komt op de Lentefair alles samen

Economie

Lentefair strijkt op Tweede Paasdag voor de negende keer neer in Velswijkse achtertuin

Door Luuk Stam

VELSWIJK – Het begon hier op het terrein van wijngaard Um d’n Olden Smid ooit op heel kleine schaal, met plantjes ruilen. Alma ten Bruin (62) genoot ervan, ze is een echte tuinliefhebster. Het jaar erop besloten zij en haar man Jan Jansen (68) een combinatie te maken met de wijn uit de eigen wijngaard. In samenwerking met Groei & Bloei bouwden ze de Lentefair vervolgens uit tot een jaarlijks evenement met zo’n veertig kramen en ruim duizend bezoekers, in 2018 kwamen er zelfs 1700 mensen. 

Officieel is het hier Velswijk, maar de dorpsgrens van Keijenborg ligt op een steenworp afstand. Ook hier was het twee jaar stil vanwege corona, maar op maandag 18 april (Tweede Paasdag) vindt er voor de negende keer een Lentefair plaats. Opnieuw zullen bijna veertig kramen hier de ruime achtertuin vullen. Bloemen en planten zijn er nog altijd, maar ook vele streekproducten, eten en drinken, ambachten, huisnijverheid en kunst. “En van alles is er maar één”, verduidelijkt Ten Bruin. “Bijvoorbeeld maar één kraam met jam.”

De standhouders worden hier al sinds jaar en dag flink in de watten gelegd. Niet alleen is er voor hen koffie en thee, ze krijgen hier ook lunch en soep, dit jaar groentesoep. Er loopt speciaal een aantal gastvrouwen voor rond. “Dat gebeurt zeker niet overal, maar wij vinden dat juist leuk”, vertelt Ten Bruin. “Als de standhouders zich hier op hun gemak voelen, stralen ze dat ook uit”, vult Jansen aan. “Dan staan ze met plezier in die kraam. Dat is belangrijk. Het publiek komt hier voor een leuke middag, wil geanimeerd worden.”

Naast de kramen is er dan ook volop vertier. Er komt onder meer een kinderboerderij en boerendansers treden op. Daarnaast krijgen goede doelen en organisaties de ruimte om zich te presenteren. Zo heeft seniorenorganisatie KBO een kraam, die hier ook geregeld een aanschuiftafel voor ouderen organiseert. “Gemeenschappelijke organisaties als deze een podium geven, dat vinden wij heel belangrijk”, aldus Jansen. “We zitten hier in een gebied met kleine kernen, dan ben je samen verantwoordelijk voor de leefbaarheid van je omgeving.”

Zelf is Jansen voorzitter van het Toeristisch Platform Hengelo-Keijenborg (TPHK). Ook namens dit platform zijn tijdens de Lentefair mensen aanwezig, in het bijzonder om het Keijenborgse klompenproject te promoten. Met dat project heeft het TPHK onder leiding van Jansen als doel om de rijke historie van Keijenborg als klompendorp opnieuw tot leven te brengen en in te zetten als toeristische trekpleister, bijvoorbeeld door het creëren van een klompenmuseum en verschillende wandel- en fietsroutes. 

Daarnaast heeft Jansen zijn eigen bedrijf Aangepast Thuis en runt hij zijn eigen wijngaard. 1700 stokken staan er hier, rode en witte druiven, gemiddeld goed voor tussen de 1500 en 2500 liter wijn per jaar. Gemiddeld, want de afgelopen twee jaar viel de oogst flink tegen en wist Jansen er ‘maar’ 800 en 1100 liter uit te halen. De wijn is tijdens de Lentefair uiteraard te koop, zoals ook de theetuin geopend is. Deze begon Ten Bruin hier in 2014. Bezoekers kunnen op het terras genieten van koffie, thee, zelfgemaakt gebak en een drankje.

Zo’n twintig vrijwilligers helpen mee om het geheel tijdens de Lentefair in goede banen te leiden, allemaal familie en vrienden van het stel. “Het is altijd heel gezellig”, klinkt het. “En het is een evenement dat echt van ons is. Iedereen werkt belangeloos mee, na afloop eten we samen. Het is iedere keer weer een flinke organisatie, maar als het er allemaal weer staat en de mensen hier een mooie dag hebben, dan is dat prachtig. Wij kijken er zeker weer naar uit!”

Wijngaard Um D’n Olden Smid is te vinden aan de Keijenborgseweg 31 in Velswijk. De Lentefair vindt hier plaats op Tweede Paasdag (18 april) van 11.00 uur tot 17.00 uur. De entree is 2,50 euro. Parkeren is gratis.

De wijn is tijdens de Lentefair uiteraard te koop. Foto: Luuk Stam

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Noord