De huidige en de toekomstige uitbaters van het Steenderense horecapand kwamen deze week samen in de brouwerij in Rha. V.l.n.r. Yvonne en Steve Gammage, Ada Heezen, Raymond Gammage en Gerrit Heezen. Foto: PR

De huidige en de toekomstige uitbaters van het Steenderense horecapand kwamen deze week samen in de brouwerij in Rha. V.l.n.r. Yvonne en Steve Gammage, Ada Heezen, Raymond Gammage en Gerrit Heezen. Foto: PR

Horecapand Heezen wordt Bronckhorster proeflokaal

Economie

Prijswinnende bierbrouwerij uit Rha opent volgend jaar proeflokaal met hotel in Steenderens horecapand. De authentieke bruine kroeg blijft behouden. 

Door Luuk Stam

STEENDEREN – De Bronckhorster Brewing Company uit Rha is vanaf 1 januari 2023 de nieuwe uitbater van het horecapand waarin nu nog café-hotel-zaal Heezen gevestigd is. Na een verbouwing van het pand verwacht de brouwerij hier per 1 juni volgend jaar volledig operationeel te zijn en op deze plek een proeflokaal met grand-café en restaurant te openen. Ook komen er volledig vernieuwde hotelkamers. Daarnaast blijft de huidige bruine kroeg behouden. Het geheel gaat Bronckhorster Proeflokaal en Hotel heten. 

Het horecapand aan de J.F. Oltmansstraat in het dorpshart van Steenderen is sinds 1836 in handen van de familie Heezen. Omdat er in eigen kring geen opvolging is, stoppen Gerrit en Ada Heezen er na dit jaar mee. Hun pand is nu verkocht aan architectenbureau WARC uit Steenderen. Dat bureau benaderde de brouwerij uit Rha. “Of het niet wat voor ons was om daar een proeflokaal te beginnen”, vertelt Raymond Gammage, zoon van hoofdbrouwer en eigenaar Steve Gammage. “Daar hebben we nog geen tien minuten over na hoeven denken.”

De familie Gammage speelde al langer met het idee om als aanvulling op de brouwerij in Rha ergens in de regio een proeflokaal te openen, maar concrete plannen waren er nog niet. “Nu viel alles ineens heel mooi samen”, stelt zoon Raymond Gammage. “Steenderen is dichtbij onze brouwerij. Ik ben zelf in het dorp opgegroeid, mijn moeder is zelfs geboren in Steenderen. Dat we hetgeen we zo ambiëren nu bij Heezen kunnen gaan uitvoeren, een plek met zoveel lokale en regionale historie, dat geeft een heel mooi, fijn en trots gevoel.”

Ook Gerrit en Ada Heezen zijn er meer dan tevreden over. Al hadden ze tot begin deze week nog geen idee van de plannen. Als verrassing namen de mensen van architectenbureau WARC het stel mee naar de brouwerij. En dus naar de nieuwe huurders. “Wij zijn hier héél blij mee”, zegt Heezen. “Toen ik 40 was, wist ik al: als ik stop, dan eindigt het. Dan wordt nu de zaak tóch voortgezet. Ik heb op tekeningen gezien hoe het wordt: helemaal geweldig. En het café blijft zoals het is, authentiek. Zo mooi, daar krijg ik gewoon kippenvel van.”

Het behoud van de bruine kroeg was één van de voorwaarden die ook het architectenbureau stelde. Dat vormde voor Gammage geen enkele belemmering, sterker nog: hij vindt het een meerwaarde: “Die kroeg hoort bij de charme van het pand, maar ook bij het dorp.” Het proeflokaal zal verder een echte Bronckhorster-uitstraling krijgen. “Nu kunnen we ook daadwerkelijk na gaan denken over de aankleding en zaken als hoeveel taps we gaan plaatsen”, vertelt Gammage. “Waarschijnlijk zullen dat er tussen de tien en de vijftien zijn, waarvan het grootste deel voor onze eigen Bronckhorster-bieren. Maar er zal ook zeker ruimte zijn voor andere bieren uit de regio.”

Naast het bier zal ook het eten in het proeflokaal een belangrijke rol gaan spelen. “En dat allemaal met ingrediënten uit de regio”, zegt Gammage, die eveneens al volop nadenkt over arrangementen. “Dat mensen bijvoorbeeld een rondleiding krijgen in de brouwerij, daar op het terras een biertje drinken, vervolgens in het proeflokaal dineren met weer een biertje, daar ook slapen in het hotel en de volgende ochtend ontbijten. Zo kunnen wij ze een volledige Bronckhorster en Achterhoekse beleving bieden.”

De brouwerij uit Rha viel met de speciaalbieren de voorbije jaren al vele tientallen keren in de prijzen, in binnen- en buitenland. De komst van een eigen proeflokaal vormt voor de familie Gammage nu een absoluut nieuw hoogtepunt. “Wij kijken er enorm naar uit”, aldus zoon Raymond. “Via de sociale media krijgen we al zoveel lieve en mooie reacties. Dat ook Gerrit en Ada Heezen deze stap positief hebben ontvangen en omarmen, maakt ons alleen nog maar trotser en het goede gevoel dat wij bij deze plannen hebben alleen nog maar sterker.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Noord