Pieter Gerrits in de deuropening van zijn makelaardij in Hengelo. Foto: Liesbeth Spaansen

Pieter Gerrits in de deuropening van zijn makelaardij in Hengelo. Foto: Liesbeth Spaansen

20-jarig jubileum Gerrits Makelaardij

Economie

HENGELO – Hoewel het makelaarskantoor in Hengelo twintig jaar geleden startte, is naamgever van het bedrijf, Pieter Gerrits (65) al veel langer als makelaar actief. “Vanaf 1992. In 1993 ben ik officieel beëdigd bij de rechtbank”, vertelt hij trots. Pieter mocht bij zijn 25-jarig jubileum als beëdigd NVM-makelaar in 2018 het makelaarsstafje in ontvangst nemen.

Door Liesbeth Spaansen

Twintig jaar Gerrits Makelaardij in Hengelo
Pieter Gerrits is met de makelaardij opgegroeid. “Mijn vader en oom zaten in de directie van makelaarskantoor Gerrits-Lammers.” Na zijn opleiding bosbouw en cultuurtechniek, ging hij toch als makelaar aan de slag. Eerst in dienst van Gerrits-Lammers, vestiging Doetinchem. Toen de veertien vestigingen van Lammers in 2001 werden overgenomen door Meeus, ontstond het idee om voor zichzelf te beginnen. “Ik begon het jaar erna in Doetinchem, met kort daarna een tweede vestiging in Hengelo. Ik deelde daar het pand met ProWonen, die toen woonwinkels had in de regio. In 2008 stopte ik in Doetinchem, er was een flinke crisis in de makelaardij. Veel makelaarskantoren sloten, of gingen samenwerken.”
Gerrits Makelaardij bleef, kocht en verkocht vele woningen of bedrijfspanden en verzorgde taxaties en dat is ondanks de veranderende huizenmarkt zo gebleven. “We hebben vooral huizen uit de regio in de verkoop”, vertelt Gerrits, die het gebied goed kent. “In het buitengebied zijn de huizen erg populair, vooral van mensen in het westen.”
Door de in 2000 ingezette automatisering is marketing totaal veranderd. “Vroeger zetten we voor een te koop staand huis een advertentie in Contact en Graafschapbode met één foto. Sinds Funda werd opgericht, kunnen via mobiel en online series foto’s, plattegronden en filmpjes worden bekeken. Als nu een huis online komt, zijn er meteen reacties vanuit heel Nederland.”

Twintig jaar BKB
Omdat Pieter Gerrits direct bij de start van het bedrijf in Hengelo lid werd van het IKH, de voorganger van de BKB, is hij ook 20 jaar lid, een tweede jubileum. “Als bestuurslid van de BKB ben ik na het vertrek van de voorzitter, voorzitter ad interim geworden en onderhoud contacten met de gemeente en de samenwerkende industriële kring Achterhoek (SIKA).”
Als je georganiseerd bent, kun je meer doen en realiseren dan een individu. De BKB heeft bijvoorbeeld invloed op de politiek. “Dat is nodig, want in de gemeente worden beslissingen genomen die iedereen raken. Kijk naar stikstof. Alle (boeren- of bouw)bedrijven hebben ermee te maken. Maar het gaat ook om veiligheid, zorg en wonen. We kijken vooral naar de meest relevante zaken voor de BKB-leden.” Zijn stokpaardje is dat er te weinig seniorenwoningen worden gebouwd. “Daar heb ik voor gepleit als makelaar. Bij de Kwekerij bijvoorbeeld zijn geen seniorenwoningen gekomen. De meeste senioren willen graag kleiner en levensloopbestendig wonen. Als deze groep verhuist, breng je de doorstroming op gang en krijgen ook jongeren een kans.”

Opvolging
Gerrits Makelaardij in Hengelo bestaat uit een team van vier medewerkers, met naast Pieter Gerrits: Tetsje Sesink, Han Nusselder en Amando de Jong. “Amando is assistent-makelaar en klaar met de theorie. Na zijn praktijkstudie zal hij als makelaar aan de slag gaan. Hij heeft de intentie om het makelaarskantoor voort te zetten na mijn pensioen”, laat Pieter Gerrits tevreden weten. Hij is nog niet van plan te stoppen. “Als het leuk werk is, lijd je er niet veel onder.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Noord