Rob Rosweide (Shop Melange) is de grote initiator van de ondernemersmarkt ‘Kerst op z’n Hengels’ op zaterdag 10 december in Hengelo. Foto: Luuk Stam
Rob Rosweide (Shop Melange) is de grote initiator van de ondernemersmarkt ‘Kerst op z’n Hengels’ op zaterdag 10 december in Hengelo. Foto: Luuk Stam

Twintigtal ondernemers doet mee aan ‘Kerst op z’n Hengels’

Economie

Middenstand en horeca brengen kerstsfeer in Hengelo op zaterdag 10 december

Door Luuk Stam

HENGELO – Een groot aantal Hengelose winkels en horecazaken zal op zaterdag 10 december in kerstsferen gehuld zijn. Vanuit een sfeervol versierde kraam voor de eigen deur zullen zo’n twintig ondernemers hun zaak in de middag en avond (14.00 tot 19.00 uur) presenteren, dit alles onder de noemer ‘Kerst op z’n Hengels’. Bezoekers kunnen een ronde door het dorpscentrum maken langs onder meer streekproducten, kerstcadeaus en heel wat decemberlekkernijen. Ook is er muziek en zullen oude ambachten te zien zijn. 

De ondernemers zorgen op deze manier samen voor een alternatief voor het Winters Pleinenfeest, dat in 2017, 2018 en 2019 in het dorpscentrum plaatsvond. Initiator van deze ‘ondernemersmarkt’ is Rob Rosweide (Shop Melange), die samen met Nanda Scheffer (Knus en Deco) en Wilma Roenhorst (Wilma’s Hairstyling) de organisatie op zich heeft genomen. Samen hopen ze dat deze dag een aanzet zal vormen tot een vervolg op het Winters Pleinenfeest. “Dit jaar is dat nog niet haalbaar en doen we het op deze manier”, verklaart Rosweide. “We hopen op een hele sfeervolle en gezellige middag en avond.” 

Versierde straten
Bij het creëren van een kerstsfeer in het dorp wil Rosweide ook de dorpsbewoners zoveel mogelijk betrekken, onder meer door nogmaals de oproep aan Hengeloërs te doen om in de aanloop naar kerst hun huizen en straten te versieren in de stijl van fantasy en de Middeleeuwen. “Mensen zijn er helemaal vrij in hoe ze dat precies willen doen, want fantasy is fantasy. Als het maar sfeervol, leuk, gezellig en gek is”, aldus Rosweide. “Er hebben zich al heel wat mensen aangemeld die in ieder geval hun eigen huis willen aankleden. En veel van hen willen hun best doen om ook hun buren mee te krijgen.”

Het idee is dat de versieringen tot eind dit jaar in de Hengelose straten zichtbaar zullen blijven. Rosweide hoopt zoveel aanmeldingen binnen te krijgen dat er ergens in de komende weken een wandel- en / of fietsroute langs alle versierde plekken in het dorp gerealiseerd kan worden. Al zal het naar alle waarschijnlijkheid niet meer lukken om die route zaterdag al klaar te hebben. “Dat wordt qua tijd wel heel krap, maar in de weken rondom kerst zou het heel mooi zijn”, stelt Rosweide. “Het hele dorp sfeervol en gezellig, daar gaan we voor.”

Pleinenfeest
Als het aan de ondernemer ligt, vindt volgend jaar de eerste editie van ‘Pleinenfeest op z’n Hengels’ plaats. Dat moet weer een volwaardig evenement worden, dat een sfeer in het dorp brengt die vergelijkbaar is met de manier waarop het Winters Pleinenfeest dat deed. Het centrum van Hengelo veranderde drie jaar achtereen voor één avond in het Londen van de negentiende eeuw, de tijd van schrijver Charles Dickens. Er was plek voor een markt, muziek, toneel en kunst, deelnemers waren in stijl gekleed en ook lekkernijen zoals versgebakken wafels ontbraken niet. Jaarlijks trok het festijn zo’n 1.500 bezoekers.

Door corona kwam het geheel stil te liggen. De organiserende stichting zou na dit jaar opgedoekt worden, vooral omdat het niet lukte om de benodigde nieuwe bestuursleden te vinden. Rosweide – die zelf al bestuurslid was – heeft de afgelopen weken op eigen initiatief alsnog zes mensen bereid gevonden om een bestuurstaak op zich te nemen en dus kan de stichting blijven bestaan. Zelf is hij de nieuwe voorzitter.

Uitdaging
Plannen zijn er al volop, zo moet het Pleinenfeest ‘nieuwe stijl’ volgend jaar een eigen mascotte krijgen. Rosweide kan niet wachten om met het vervolg aan de slag te gaan. “Je kunt wel heel negatief zijn en zeggen dat er in het dorp nooit wat gebeurt, maar ik blijf positief en doe er alles aan om het toch voor elkaar te krijgen. Ik zie het ook als een uitdaging, ik krijg er heel veel energie van. Als we er zaterdag met z’n allen een mooie dag van maken, dan ben ik tevreden en dan gaan we verder kijken.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Noord