De bijzondere inrichting van een kamer op de bovenverdieping van Het Wapen van Baak, zoals uitbater Robbert Slagman het aantrof bij zijn eerste bezoek aan het pand. Foto: Robbert Slagman
De bijzondere inrichting van een kamer op de bovenverdieping van Het Wapen van Baak, zoals uitbater Robbert Slagman het aantrof bij zijn eerste bezoek aan het pand. Foto: Robbert Slagman

Na drie jaar eindelijk alsnog buurt maken

Economie

BAAK – “Eindelijk kan het! Buurt maken. Daar is het nog steeds niet van gekomen, met name door corona. Het begin van het nieuwe jaar, zondag 8 januari vanaf 16.00 uur ‘s middags is daar een uitgelezen moment voor, vinden wij. Omdat we een dorpscafé zijn, beschouwen wij het hele dorp met bijbehorend buitengebied als onze buurt en daarom is iedereen van harte welkom om kennis met ons te maken onder het genot van een hapje en een drankje”, zegt Robbert Slagman, uitbater van Het Wapen van Baak.

Door Alice Rouwhorst

Drie jaar geleden keerde Robbert Slagman terug naar zijn geboortestreek. Deze horecaman en gastheer in hart en nieren verruilde het grote, drukke Amsterdam voor het kleine, rustige Baak om daar de dorpskroeg Het Wapen van Baak van Humphrey Herst en Petra Weel over te nemen, die door ziekte hun werk noodgedwongen moesten neerleggen. “We waren nog maar goed en wel hier of de deuren moesten dicht vanwege corona. Hierdoor en door het toch wel snelle overlijden van Humphrey is er nooit een ‘officiële’ overdracht geweest waarbij de inwoners van Baak getuigen konden zijn en hebben we nooit buurt kunnen maken. Zondag 8 januari gaan we dat alsnog doen!”, zegt Robbert enthousiast. Robbert Slagman en zijn partner Sil van den Bosch nodigen alle inwoners van Baak van harte uit om buurt te maken op zondag 8 januari vanaf 16.00 uur in hun etablissement Het Wapen van Baak aan de Wichmondseweg 30 in Baak.

Bezichtiging van bovenverdieping
In de tussentijd hebben Robbert en Sil natuurlijk niet stil gezeten en zijn ze voor velen al geen onbekenden meer. Ze hebben het één en ander veranderd in het mooie pand aan de Wichmondseweg. Het interieur is hier en daar veranderd en de kaart van het restaurant ook. De grootste verandering heeft op de bovenverdieping plaatsgevonden. “Het liefst wilden we boven de zaak wonen, maar dat kon niet omdat het pand geen woonbestemming had. Gelukkig is dat veranderd en is de bovenverdieping omgebouwd tot onze woonruimte. Het grootste gedeelte boven werd met name gebruikt voor opslag en daarnaast waren er twee kleine kamertjes waarvan er één best wel een wonderlijke inrichting had met onder andere een solarium en een pop. Ik heb er een foto van gemaakt, toen ik voor het eerst naar boven ging. Precies zoals het op de foto staat, zo trof ik het aan. Even voor de duidelijkheid: het is niet van de vorige uitbaters. Van wie het wel is en zo neergezet heeft, weten we niet. We hebben inmiddels de nodige verhalen gehoord over wat zich daar boven afgespeeld zou hebben of zou kunnen hebben, met name tijdens de kermis. Zoals het hoort bij buurt maken hebben we een soort van open huis. Dus voor wie wil, men kan nog één keer naar boven. Om te kijken hoe het er nu uitziet of om misschien oude herinneringen op te halen. Na zondag de achtste januari is de bovenverdieping privéterrein, ook tijdens de kermis!”, zegt Robbert met een lach.

Baakse Bråkmakers Big Bang
Het Wapen van Baak wil als dorpscafé het sociale leven stimuleren en vergroten. Naast plaats bieden aan bijvoorbeeld de plaatselijke biljart- en dartclub organiseren Robbert en Sil verschillende activiteiten of werken er graag aan mee. De terugkerende live muziekavond Baakse Bråkmakers Big Bang en de pubquiz zijn daar voorbeelden van. “We houden de live muziekavonden bewust laagdrempelig, zonder entree, met bands uit de omgeving. Zij vinden het fijn dat ze een podium hebben om op te treden en wij vinden het leuk om het te organiseren. Aan zulke avonden zijn wel kosten verbonden. Als we het in stand willen houden, en dat willen we graag, is meer publiek welkom.” De eerstvolgende kans om een gezellige Baakse Bråkmakers Big Bang mee te maken is op zaterdag 14 januari om 20.30 uur met optredens van Emy & the Foggy Bottoms en BetamaKz.

Pubquiz
“Na twee jaar radiostilte kunnen we weer de jaarlijkse pubquiz houden onder leiding van spelmasters Inge en Jan op zondag 22 januari. Ook dit jaar zijn er weer mooie prijzen te winnen.” Opgeven van een team van maximaal zes personen kan via een appje naar 06-34012201 of een mailbericht naar slagman.robbert@gmail.com. Vol is vol. De inloop is vanaf 15.30 uur, de quiz start om 16.00 uur. Deelnamekosten zijn 5 euro per persoon die contant moet worden afgerekend.

Van harte welkom
“We hopen dat de inwoners van Baak komen buurt maken op 8 januari en dat we ze daarna ook nog vele keren mogen ontmoeten in ons mooie café of bij beter weer op het terras. Alleen dan houden we een recht van bestaan. Het zou jammer zijn als die verloren gaat, omdat er al zoveel weg is in het dorp”, besluit Robbert.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Noord