Tse Kao, Herman Eskes en Elsien Gringhuis in de luxe pipowagen op het terrein dat gaat uitgroeien tot BelevingsplekDen4Akker. Eigen foto
Tse Kao, Herman Eskes en Elsien Gringhuis in de luxe pipowagen op het terrein dat gaat uitgroeien tot BelevingsplekDen4Akker. Eigen foto

Creatief op vakantie naar Belevingsplek Den4Akker

Zakelijk

VIERAKKER - Een bericht in het tijdschrift Oud-Zutphen, september 1989: “Bij veldverkenningen rond Zutphen zijn veel vondsten uit de steentijd gedaan, voornamelijk vuurstenen werktuigen.” Een van de vindplaatsen: de Kapelweg in Vierakker. Ter hoogte van de tegenwoordige boerderij Den4Akker. De lange geschiedenis van deze plek krijgt een nieuwe wending: Samen met twee Arnhemse creatievelingen zetten eigenaren Herman en Mirjam Eskes een alternatieve camping op.

Door Sander Grootendorst

De eerste pipowagen staat er al, aan de tweede wordt – onzichtbaar vanaf de straat – aan de achterzijde van het huis gewerkt. Een oude legerambulance uit 1954 ondergaat een verbouwing tot mobiele vakantiewoning. Langzaam maar zeker wordt Belevingsplek Den4Akker werkelijkheid. “Back to basic, comfortabel of avontuurlijk. Den4Akker is de plek waar je kan recreëren, tot rust kan komen, je kunt laten inspireren, genieten, spelen en beleven.”

Herman Eskes liep al een hele tijd rond met het idee, maar wilde het graag samen met anderen uitvoeren. “Mensen die een beetje op hetzelfde spoor zitten als wij”, zegt hij. Vorig jaar kwamen de Eskes in contact met Elsien Gringhuis en Tse Kao en daarna begon het te lopen. Elsien is modeontwerpster en docent bij ArtEZ, Tse (mode)fotograaf, na een eerder leven als muzikant in de evenementenwereld. Elsien: “De pipowagen moest weg van de plek waar hij stond. Dat maakte ik bekend op Facebook. Herman reageerde daarop. Tse en ik hadden zelf net zo’n soort camping-idee als hij. De volgende dag stonden we bij Herman en Mirjam op de stoep. We hadden er gelijk een super gevoel bij.”

“Het hele plannetje klopte”, zegt Tse, “en het paste bij wat ons voor ogen stond. Herman zei ook dat hij in is voor activiteiten op de camping, zoals workshops of kleine concerten.”

Op het terrein van bijna één hectare is ruimte voor zo’n twintig accommodaties. Tse: “Het mag echt out-of-the-box zijn wat ons betreft. Hoe (re)creatiever hoe beter. Met als voorwaarde dat je de accommodatie kunt verplaatsen; en het moet vooral kleinschalig blijven. Alles is bespreekbaar, maar duurzaamheid is voor ons een belangrijk punt, dat hoort ook echt bij deze locatie. Een tot logeerruimte omgebouwde biertank? Moet kunnen. We denken ook aan een prijsvraag voor creatieve studenten. Degene met het leukste idee mag hier dan gaan bouwen. Misschien in het kader van een stage. Jongeren erbij betrekken is natuurlijk altijd goed.” Het is de bedoeling dat zij die een bouwsel hebben geplaatst daarin zelf kunnen verblijven, maar dat het ook aan andere kampeerders wordt verhuurd. “We zoeken naar dynamiek”, zegt Herman.

Er komt een moestuin bij waar je als campinggast zelf kunt meewerken en mee-oogsten. Een campingwinkel voor de dagelijkse basisboodschappen is er al: de biologisch verantwoorde boerderijwinkel van Herman en Mirjam, wijd en zijd bekend. In de komende periode worden sanitaire voorzieningen aangelegd. Later willen de initiatiefnemers ook een ruimte realiseren met mogelijkheden om te koken, en een podium.

Het viertal hoopt investeerders te interesseren die het project een warm hart toedragen. “De Regiobank hebben we alvast aan onze kant”, zegt Herman. Op de website is alle informatie over financiering te vinden. Je kunt donateur worden voor weinig, of een grotere investering overwegen. Tse Kao: “Wanneer je investeert in Belevingsplek Den4Akker (bedragen boven duizend euro), zien we dit als een lening, die we in vijf tot zeven jaar terugbetalen met een jaarlijkse rente van drie procent. Daarnaast mag je een lang weekend naar keuze overnachten bij ons en je krijgt een VIP-behandeling bij de officiële opening van de camping.” 

Die opening staat te gebeuren in mei. ‘Eigenzinnige kampeerders’ kunnen vanaf half maart in Vierakker terecht. “We zijn zeer benieuwd naar de mensen die iets origineels komen toevoegen aan deze bijzondere plek. Niets moet, alles mag!”


belevingsplekden4akker.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant