Raymond Vasterink, eigenaar van de Vintage Kringloop Store. Foto: Richard Stegers

Raymond Vasterink, eigenaar van de Vintage Kringloop Store. Foto: Richard Stegers

Nieuw in Vorden: Vintage Kringloop Store in kerk

Economie

‘Kringloopstore in kerk heeft iets magisch’

Door Richard Stegers

VORDEN – Het is een bijzondere gewaarwording. Achter de deuren van een kerk verwacht je geen tweedehands spullen. In de gereformeerde kerk in Vorden is dat wel het geval. Godshuis heeft een nieuwe functie en fungeert voortaan als kringloopstore. Eigenaar Raymond Vasterink is er maar wat blij mee. “Een grote wens is uitgekomen, mijn kringloopstore in een kerk. Het heeft iets magisch.”

Er hangt een serene rust met vredige Keltische muziek op de achtergrond. Bezoekers snuffelen zonder enige haast rond. De kerkbanken staan er niet meer, de kansel nog wel. Vintage Kringloop Store heeft zijn intrek genomen het kerkgebouw. De store opende op Koningsdag (27 april) haar deuren. “Zonder enige reclame weten de mensen me al te vinden. Het vertelt zich schijnbaar snel rond”, glundert Raymond Vasterink. “Ik mag beslist niet klagen over de bezoekersaantallen. De reacties zijn ook heel positief. Het biedt vertrouwen voor de toekomst.”

Bijzondere locatie
In oktober 2017 werd de laatste kerkdienst gehouden in de gereformeerde kerk aan Zutphenseweg. De Gereformeerde Kerk en de Hervormde Gemeente gingen samen verder als Protestantse Gemeente Vorden. De Dorpskerk is sindsdien het kerkgebouw. Er vonden daarna nog sporadisch activiteiten plaats in gereformeerde kerk. Toen Raymond Vasterink op Funda zag dat het gebouw te huur was, hapte hij gelijk toe. “Ik besloot meteen te bellen, want ik was op zoek naar een bijzondere locatie voor mijn kringloopstore. Het kwam snel rond, ik heb een huurcontract voor vijf jaar.”

Beleving bieden
Hij runde voorheen een kringloopstore in de binnenstad van Oldenzaal, zijn woonplaats. De coronapandemie speelde hem daar parten. “Mensen kwamen in die tijd amper de deur uit. De binnenstad was vrijwel uitgestorven. Daar had ik last van. Na drie jaar besloot ik er te stoppen.” Voor Vorden heeft hij hoge verwachtingen. “De plek is goed”, zo zegt de ondernemer. “Het is een bruisend dorp en parkeren kan gratis voor de deur. De meerwaarde van de kerk mag je niet onderschatten. Je kunt een stuk beleving bieden. Mensen vinden het een aparte plek en zijn nieuwsgierig hoe het eruit ziet.”

Uitgebreid aanbod
Vintage Kringloop Store is een commerciële kringloop met vooral meubels, witgoed en accessoires. Je vindt er bankstellen, stoelen, tafels, wasmachines, wasdrogers, koelkasten, diepvriezers, schilderijen en nog veel meer. “Het zijn stuk voor stuk goede spullen en artikelen, veelal jong gebruikt. Daardoor kunnen kopers er nog jaren van genieten. Op de lijn Vorden-Oldenzaal wordt gratis thuisbezorgd. Anders vraag ik een klein bedrag.” Mensen die iets aan te bieden hebben, kunnen zich bij Raymond Vasterink melden. “Als ik het kan gebruiken, krijgen ze er een vergoeding voor. Ze kunnen via de Facebookpagina van ‘Vintage Kringloop Store’ contact opnemen en foto’s appen.”

Rondreizend circus
De eigenaar van de kringloopstore heeft nog uitbreidingsplannen. Zo wordt in juni het balkon benut voor de verkoop van tweedehands kleding. Op de langere termijn is hij van plan om een verdieping te realiseren om zo het aanbod verder te vergroten. “Het moet de sfeer van een grote huiskamer krijgen.” Hergebruik neemt een vlucht, weet ook Vasterink. “Het publiek vormt net een rondreizend circus, van kringloop naar kringloop. Er is in Vorden dan ook zeker ruimte voor meerdere winkels. Daar ben ik van overtuigd.”

Vintage Kringloop Store is geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 11 tot 17 uur.


facebook.com/Vintagekringloopstore

De kansel staat nog opgesteld in de gereformeerde kerk. Het spreekgestoelte is uiteraard niet te koop. Foto: Richard Stegers

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Noord