Biodynamische melkveehouder Guus Imhoff met zijn gezin bij 'Ahimsa, de rustende koe' van beeldend kunstenaar Jantien Mook op Urtica de Vijfsprong. Foto: Annelijn Steenbruggen

Biodynamische melkveehouder Guus Imhoff met zijn gezin bij 'Ahimsa, de rustende koe' van beeldend kunstenaar Jantien Mook op Urtica de Vijfsprong. Foto: Annelijn Steenbruggen

Reizende kunstwerk Ahimsa bij Urtica de Vijfsprong

Landbouw

VORDEN - Het immense sculptuur van Ahimsa, de rustende koe, gemaakt door beeldend kunstenaar Jantien Mook, is tot en met juni te bewonderen op het boerenerf van Urtica de Vijfsprong. Via IJburg, het Westerpark en Fruittuin van West is het kunstwerk nu voor een paar maanden te gast in Vorden. De agrarische ondernemers van de zorgboerderij nodigen consumenten uit om rondom dit krachtige beeld onze omgang met de koe te overdenken.

Ahimsa, de rustende koe, ligt voor de koeienstal van de biodynamisch zorgboerderij en langs de doorgaande weg, waar ze zichtbaar en vrij toegankelijk is voor voorbijgangers. “Omdat Ahimsa zo groot en mooi is, stoppen mensen om een foto van haar te maken”, vertelt melkveehouder Guus Imhoff, “Zo’n indrukwekkend kunstwerk roept gelijk vragen op. Hoe zit het met jullie koeien? Hoe gaan jullie met ze om? Het werkt om via kunst de dialoog over landbouw en dierenwelzijn te openen. Het is belangrijk – ook voor mij – om onze verhouding met de koe eens te overdenken en er niet van uitgaan dat alles goed is zo als het is. Door consumenten te laten meekijken en meedenken met de keuzes die ik als boer maak, ontstaat er wederzijds begrip en kunnen we de verbinding tussen boer, koe en consument herstellen.”

Ode aan de koe
Na ‘The Wheeping Elephant’ en ‘Ode voor het varken’ is ‘Ahimsa, de rustende koe’ het derde dier waarmee beeldend kunstenaar Jantien Mook de ontwikkelingen in de samenleving bevraagt door ze in een andere, creatieve context weer te geven. Als symbool van onze landbouwcultuur stelt Mook de koe centraal om haar te bedanken voor haar overvloedig geven, al decennia lang. Mook ging in Nederland op zoek naar een koe-vriendelijke melkveehouderij en kwam uit bij Stichting Demeter en de daaraan gelinkte biodynamische boerenbedrijven, waar dierenwelzijn, biodiversiteit en een levende bodem de basis zijn. Een landbouwcultuur, die naast de productie van vitale voeding juist ook maatschappelijke en sociale waarden toevoegt, zoals zorg voor mensen, dieren en natuur.

Koe-Dialogen
Onder de titel Koe-Dialogen heeft Stichting Demeter drie podcast gemaakt waarin boeren, wetenschappers en gamechangers in visie geven op het wezen, het welzijn en de toekomst van de koe. In de eerste podcast is Jantien Mook aan het woord. De Koe-Dialogen zijn te beluisteren via SoundCloud en Spotify. Op Urtica de Vijfsprong zullen er rondom Ahimsa ook diverse activiteiten en dialogen worden georganiseerd, zie: www.urticadevijfsprong.nl.

Volg de reis van Ahimsa
Na Vorden zal Ahimsa haar reis vervolgen naar Overkempe in Olst, Landgoed Reehorst in Driebergen en vervolgens andere plekken in Nederland. Je kunt Ahimsa volgen via de website van Jantien Mook.


www.urticadevijfsprong.nl 

www.odetothe wilderness.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant