Het tekenen van de koopovereenkomst in Groot Dochteren gebeurde onder het toeziend oog van koeien. Foto: Martine Siemens

Het tekenen van de koopovereenkomst in Groot Dochteren gebeurde onder het toeziend oog van koeien. Foto: Martine Siemens

Burgerboerderij De Patrijs maakt ‘doorstart’ in Groot Dochteren

Landbouw

GROOT DOCHTEREN/VORDEN - Voor Burgerboerderij De Patrijs hebben Johannes Regelink, Joanne Malotaux, Erik van der Hoeven en Saskia Hebel een nieuwe locatie gevonden in Groot Dochteren. Op woensdag 18 mei hebben zij onder het toeziend oog van koeien van Herman en Ina Braakman de koopovereenkomst getekend. Streven is vóór 1 augustus de financiering rond te hebben en rond 1 december de boerderij van het echtpaar daadwerkelijk over te nemen.

Door Rudi Hofman

“We zijn heel blij, ook omdat het allemaal zo soepel is verlopen”, zegt Johannes Regelink. Afgelopen januari belde Willem Drok, een betrokken lid van Coöperatie De Patrijs 500, bij de Braakmans aan. Hij zei iets in de trant van ‘ik zoek een boerderij voor mijn vrienden’ en werd vervolgens voor een kop koffie uitgenodigd.

‘Geen onderhandelingen’
Na het gesprek kreeg Willem als boodschap mee dat de initiatiefnemers van De Patrijs maar eens een keertje langs moesten komen. Regelink: “Ik ben eerst alleen gegaan en later zijn de andere drie op bezoek geweest. We zaten al heel snel op één lijn. Gelukkige bijkomstigheid was dat we dezelfde accountant als Herman en Ina bleken te hebben. Ik zou het proces geen onderhandelingen willen noemen, we zijn er samen heel fijn uitgekomen.”

In november 2021 maakten de initiatiefnemers van De Patrijs bekend dat de beoogde aankoop van boerderij Nieuw Venhorstink aan de Hengeloseweg in Vorden niet doorging. De onderhandelingen met eigenaren Tonnie en Gerrit Regelink (ooms van Johannes) waren om niet-financiële redenen gestrand. Ze konden het over bepaalde andere voorwaarden niet eens worden, zo brachten zij destijds naar buiten.

Dit was voor Johannes, Joanne en hun later toegetreden Patrijspartners Erik en Saskia een grote teleurstelling. Zij spraken wel meteen uit dat zij op zoek zouden gaan naar een andere plek voor de burgerboerderij. Niemand durfde op dat moment te hopen dat er nog geen half jaar later een getekende koopovereenkomst zou liggen.

Behoefte aan meer grond
De boerderij van Herman en Ina Braakman aan de Dochterenseweg 13 kwam rond 1920 in het bezit van de familie. Het melkveebedrijf telt 70 koeien en aan dit aantal willen de nieuwe eigenaren vasthouden. Bij de boerderij hoort 20 hectare eigen grond en nog eens 20 hectare gepachte grond. “We willen wel meer grond erbij zodat we de koeien straks ons eigen voer kunnen voeren en dat niet van ver weg hoeven te halen”, zegt Regelink.

De nieuwe eigenaren - die op het erf gaan wonen - willen de bestaande varkensschuur ombouwen tot zuivelruimte. In februari 2022 hopen zij hier de eerste kazen te kunnen maken. Momenteel gebeurt dit nog op een bedrijventerrein in Zutphen. Het echtpaar Braakman is van plan naar Laren te verhuizen.

Certificaten
In januari 2021 begonnen Johannes Regelink en Joanne Malotaux in Vorden aan het waarmaken van hun gezamenlijke droom: een ecologisch verantwoorde en natuurinclusieve boerderij. Om de financiering voor de overname rond te krijgen, gaf de coöperatie 590 certificaten van elk 1.000 euro uit. Wie één of meer certificaten kocht, werd deelgenoot van De Patrijs. Op het hoogtepunt waren er 350 deelgenoten. 

Deze crowdfundactie leverde 590.000 euro op. Na de stukgelopen onderhandelingen over de overname vroeg een aantal certificaathouders zijn geld terug. Momenteel staat er ongeveer 420.000 euro op de bank en Johannes Regelink verwacht dat nu er een nieuwe locatie is gevonden een bedrag van 500.000 euro weer haalbaar moet zijn.

Verslokalen
De burgerboerderij zelf heeft zo’n 1.500 leden die jaarlijks ieder een bescheiden bijdrage van 5 euro betalen. Leden kunnen producten van De Patrijs kopen bij de opgezette verslokalen in Zutphen, Eefde, Vorden en Lochem. Bij De Patrijs in Groot Dochteren komt sowieso ook een verslokaal en wellicht komt er ook eentje in Laren. “Dat hebben we in overweging’’, aldus Regelink.


https://depatrijs.eco/

Burgerboerderij De Patrijs krijgt een vervolg aan de Dochtersenseweg 13 in Groot Dochteren. Dronefoto: Barry Wever

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant