In 1956 begon Henk Groot Enzerink zijn loonbedrijf met een Ford Dearborn 8N. Foto: Jan Hendriksen

In 1956 begon Henk Groot Enzerink zijn loonbedrijf met een Ford Dearborn 8N. Foto: Jan Hendriksen

‘Fiets de Boer(in) op’ aangenaam en leerzaam

Landbouw

Tocht leidt langs boerenbedrijven, hovenier, houtzagerij en fuchsiatuin

Door Jan Hendriksen

VORDEN - Boerderijenfietstochten zijn inmiddels een begrip in de regio: leuk en interessant. Het was dan ook niet voor niets, dat maar liefst 675 deelnemers op zaterdag 6 augustus opstapten voor  ‘Fiets de Boer(in) op’ van De Fietsdagcommissie Vorden . Anders dan de naam doet vermoeden was de fietstocht veel meer dan het bezoeken van boerenbedrijven. Behalve het prachtige landschap waar de route van ongeveer dertig kilometer doorheen voerde was er voor jong en oud van alles te beleven en te bekijken.

Zo waren er zaterdag twee rundveehouderijbedrijven, een loonbedrijf, een houtzagerij, een fuchsiatuin en een hoveniersbedrijf opgenomen in de fietsroute. Bij een aantal bedrijven hing de nationale driekleur op zijn kop als steunbetuiging aan de agrarische sector die momenteel volop in actie is in het kader van de stikstofdiscussie. Een onderwerp dat ook tijdens de fietstocht niet onbesproken bleef. Enkele deelnemers hadden als steunbetuiging aan de boeren een rode zakdoek aan hun fiets hangen. 

De Kostede
Het eerste bedrijf dat de deelnemers na de start vanaf de protestantse Dorpskerk bezochten was boerderij De Kostede aan de Kostedeweg in buurtschap Linde. De Kostede wordt het eerst vermeld in 1399. De familie Koning (ook genaamd Kostede) boerde hier al vanaf 1790. In 1980 werd de boerderij overgenomen door de familie Uilenreef uit het Twentse Aadorp. Momenteel worden er rond de 150 koeien gemolken in een 34-stands buitenmelker van deLaval. Deze is gebouwd in 2008. In 2016 is over de bestaande stal een nieuwe kap gebouwd met nog meer ruimte voor kalveren, jongvee en machineopslag. Een gedeelte van de jongveestalling is nog in aanbouw. De dieren gaan nu nog naar een opfokbedrijf.
Vervolgens ging de tocht naar de familie Wasseveld aan de Zelledijk. In het verleden was dit een boerderij met mestkuikens en koeien. Tot 1993 toen Jan en zijn vader stopten met boeren. Na enige jaren als bosbouwer te hebben gewerkt kocht Jan een Wood-Mizer zaagmachine zodat hij op regendagen de stammen kon verzagen tot balken en planken. Dit is inmiddels uitgegroeid tot een zagerij waar vijf dagen in de week hout wordt verwerkt. Jan Wasseveld demonstreerde zaterdag hoe hij douglas en eiken zaagde. Ook kan men bij hem zelf een boom brengen om er balken of planken van te laten maken. Het restafval wordt gebruikt voor de bio-industrie of als brandhout. Het zaagsel gaat naar boeren die dit in de boxen van koeien strooien. Zo gaat er niets verloren.

Loonbedrijf
Als derde bedrijf werd het loonbedrijf Groot Enzerink aan de Deldenseweg in buurtschap Delden bezocht. In 1956 begon Henk Groot Enzerink met een Ford Dearborn 8N, compleet met een Raspe maaibalk. Al snel werden er andere werktuigen bijgekocht zoals een meststrooier. In 1990 werd loonbedrijf Seesink uit Vorden overgenomen, compleet met klanten, personeel en het hele machinepark.
Er werd besloten om een nieuwe loods te plaatsen van 750 vierkante meter. Ook werd er een modernere werkplaats gebouwd met kantoor en een opslagruimte voor gewasbeschermingsmiddelen. Sinds november 2004 is het loonbedrijf in handen van zoon Jan Groot Enzerink. Het materieel is flink gemoderniseerd om te voldoen aan alle hedendaagse eisen. De werkzaamheden zijn hoofdzakelijk agrarisch. Ongediertebestrijding en sloten maaien behoren ook tot de mogelijkheden.

Fotonenboer
Aansluitend kon men de fuchsiatuin van familie Elsman in Wichmond bezoeken om de ruim 600 verschillende soorten fuchsia’s te bewonderen. Een zee aan bloemen, in vele kleuren, groot, klein, hang of struik. Daarnaast waren er ook nog vele andere bijzondere planten te zien en te koop. Vervolgens heette de familie Borgman de fietsers hartelijk welkom op boerderij ‘t Spieker aan de Heelerweg in Vierakker. Het bedrijf telt 115 melkkoeien met 60 stuks jongvee. De koeien worden gemolken met twee melkrobots en gevoerd met een voerrobot. Het meeste voer komt van het zeventig hectare tellende land, waarvan dertien hectare maisland is en vijf hectare natuurgrasland. Op het bedrijf nam veertien jaar geleden het fotonenboer-project een aanvang. Er werd onderzocht of energieopslag een bedrijf onafhankelijk kan maken van het stroomnet en of dit rendabel is. Zaterdag was onder meer de zinkbromide redoxflow batterij te bezichtigen. 

Pannenkoeken
In de loods van boerderij ‘t Spieker was een gezellig terras ingericht waar de deelnemers zich tijdens de middagstop tegoed konden doen aan een pannenkoek. Leden van de Vrouwen van Nu Vorden en Jong Gelre Warnsveld-Vorden zorgden in samenwerking met LTO Noord afdeling West Achterhoek, dat iedereen snel een lekkere pannenkoek geserveerd kreeg. Deze ‘operatie’ werd geleid door Johanna ten Have-Berenpas die ruim twintig vrijwilligers om zich heen had verzameld. De ruim zevenhonderd pannenkoeken werden verorberd met bijpassend vertier. Zo zorgde troubadour, zanger en gitarist Gerrit Hiddink uit Heelweg voor een muzikaal intermezzo en het IVN en de Oudheidkundige Vereniging Oud Vorden gaven veel informatie. Ook hadden enkele hobbyisten op uitnodiging van Johanna ten Have een plek gevonden op het erf van de monumentale boerderij.

Groei en Bloei
Tot slot kon men een bezoek brengen aan een hoveniersbedrijf aan de Dennendijk in Warnsveld. Luijendijk Hoveniers biedt nagenoeg elke denkbare dienst op het gebied van ‘groei en bloei’. Men ontwerpt zelf tuinen en werkt geregeld samen met tuinarchitecten. Of het nou enkele vierkante meters privétuin of zelfs meerdere hectaren bedrijfsgroen betreft. De 35 medewerkers van Luijendijk verzorgen met passie en ‘gevoel voor groen’ de aanleg of het onderhoud hiervan. Met efficiënte werkmethoden, een modern machinepark en een vakkundig en geroutineerd team dat er elke dag weer voor gaat.

Als derde bedrijf werd het loonbedrijf Groot Enzerink aan de Deldenseweg in buurtschap Delden bezocht. Foto: Jan Hendriksen
Een van de bezochte rundveebedrijven was dat van de familie Uilenreef. Foto: Jan Hendriksen
In een loods van boerderij 't Spieker werd volop genoten van de pannenkoeken. Foto: PR
In totaal namen 675 fietsers deel aan Fiets de Boer(in) op. Foto: PR
Als laatste bracht men een bezoek aan Luijendijk Hoveniers. Foto: Jan Hendriksen

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant