Tonnie en Gerrit Groot Jebbink kregen bezoek van burgemeester Marianne Besselink. Foto: Jan Hendriksen
Tonnie en Gerrit Groot Jebbink kregen bezoek van burgemeester Marianne Besselink. Foto: Jan Hendriksen

Diamanten echtpaar staat nog volop in het leven

Maatschappij

Gerrit en Tonnie Groot Jebbink zestig jaar getrouwd

Door Jan Hendriksen

VORDEN – Het is op deze zonovergoten junimorgen al een gezellige boel in huize Groot Jebbink aan Het Elshof in Vorden waarvan de voordeur prachtig met groene dennentakken en witte roosjes door de buurt is versierd. De drie kinderen van Gerrit en Tonnie Groot Jebbink en hun ‘aanhang’ zitten al aan het gebak en ook een ‘afgevaardigde’ van de Protestantse Kerk is niet met lege handen gekomen. En dan moet burgemeester Marianne Besselink van de gemeente Bronckhorst nog arriveren.

Gerrit Groot Jebbink (80) en Tonnie Groot Jebbink-Stokkink (78) waren woensdag 15 juni op de kop af zestig jaar getrouwd. “Op 15 juni 1962 was het ook prachtig mooi zomerweer”, zo herinnert de in de Warnsveldse buurtschap Warken geboren Gerrit zich nog als de dag van gisteren. De geboortewieg van Tonnie stond in Vorden. Na de lagere landbouwschool, respectievelijk huishoudschool, ging Gerrit bij zijn vader en broer in het loonbedrijf werken en kwam Tonnie als ‘meid’ bij een boer aan de Lochemseweg in Warnsveld in dienst. En daar was het ook dat Gerrit tijdens het dorsen een oogje op Tonnie liet vallen. “Als je vroeger de boer op ging om te dorsen dan at je ook altijd met de middagpot mee en daar aan de eettafel kwam ik Tonnie tegen. Inderdaad. “Liefde op het eerste gezicht”, zo verklaart Tonnie terwijl burgemeester Marianne Besselink arriveert. In de eerste huwelijksjaren woonden Gerrit en Tonnie bij de ouders van Gerrit in. Toen zijn vader en broer met het loonbedrijf stopten, ging Gerrit bij een loonbedrijf in Almen werken en verhuisde het nu diamanten echtpaar naar Eefde, om 47 jaar geleden in Vorden aan Het Elshof neer te strijken waar ze nog steeds met veel plezier wonen. Gerrit verruilde de landbouwmachines uiteindelijk in voor een vrachtwagen. Als bulkwagenchauffeur werkte bij vele jaren voor het voormalige Vordense Transportbedrijf Woltering en tot aan zijn vervroegde uittreding bij transportbedrijf Muller in Holten. Tonnie werkte ook op gezette tijden buitenhuis en er was, naast de gezinswerkzaamheden, ruimte om ook op vakantie te gaan.

Alpencamping
In de jaren toen de kinderen nog klein waren ging het veelal richting Drenthe. Nu trekken Tonnie en Gerrit al ruim dertig jaar steevast met hun caravan naar Oostenrijk waar ze al die jaren op een vaste Alpencamping in Kötschach Mauthen naar alle tevredenheid vertoeven. “Daar zijn we kind aan huis. De caravan staat daar ruim twee maanden. We gaan daar de laatste jaren twee keer per jaar enkele weken naar toe. In de tussenperiode maken de kinderen ook gebruik van de caravan”, zo vertelt Tonnie die in het verleden actief was voor de twee jaar geleden opgeheven Vrouwenclub Medler.

Voetbalvereniging
Gerrit is sinds zijn pensionering wekelijks op het sportpark van voetbalvereniging Vorden aan de Oude Zutphenseweg te vinden. Naast de bezoeken aan de thuiswedstrijden van het eerste elftal en de wekelijkse terreinwerkzaamheden voor de ‘Dinsdagmorgenploeg’ draait Gerrit ook steevast op donderdagavond kantinedienst. “Prachtig om te doen. Ik heb alle seniorenelftallen vorige week een ‘krat’ bier gegeven. Dat vonden ze een schitterend mooi gebaar.” En nu het weer kan, gooien Tonnie en Gerrit ook wekelijks met een groep leeftijdsgenoten van de Senioren Vereniging Vorden weer de klootschietballen over de wegen in buurtschap Linde. Gerrit: “Dat is steevast ons wekelijkse uitje.”

Actief
Tonnie is daarnaast ook nog creatief actief. Enkele prachtige Diamond Painting-werkjes van haar hand hangen in hun woonkamer aan de muur. Ook puzzelen is een van haar grootste hobby’s. Kortom, Gerrit en Tonnie zitten absoluut niet achter de geraniums. “Al die bezigheden houdt ons actief en gezond. Het is dan ook een voorrecht om al zolang bij elkaar te mogen zijn. Daarvoor zijn we dankbaar. Dat is namelijk niet voor iedereen weggelegd. Dat hebben we in onze directe omgeving de laatste jaren maar al te veel meegemaakt.” Het diamanten huwelijksfeest werd gevierd met hun drie kinderen met echtgenotes, de acht kleinkinderen en zeven achterkleinkinderen en familie en buren met een etentje bij recreatiepark De Reehorst in Vorden.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Noord