De nu nog actieve bestuursleden van Oranjeverenging Vorden Erik Vrolijk, Jacqueline Tomey en Frank de Groot (v.l.n.r.) zijn dringend op zoek naar vrijwilligers en nieuwe bestuursleden. Foto: PR

De nu nog actieve bestuursleden van Oranjeverenging Vorden Erik Vrolijk, Jacqueline Tomey en Frank de Groot (v.l.n.r.) zijn dringend op zoek naar vrijwilligers en nieuwe bestuursleden. Foto: PR

Oranjevereniging Vorden wankelt door tekort aan vrijwilligers

Maatschappij

Viering Koningsdag na 124 jaar in de gevarenzone

Door Jan Hendriksen

VORDEN - De viering van Koningsdag volgend jaar in Vorden is in gevaar. De dringende oproepen begin mei na Koningsdag 2022 in weekblad Contact Bronckhorst Noord en recent via de Facebook-pagina ‘Je bent een Vordenaar………. ‘ om zich als vrijwilliger of bestuurslid aan te melden van Oranjevereniging Vorden hebben tot grote teleurstelling van secretaris Jacqueline Tomey van Oranjevereniging Vorden nog geen enkele reactie opgeleverd. “Ongelofelijk. Daar word ik niet vrolijk van. Het zou zomaar, na 124 jaar, het einde van de vereniging kunnen betekenen.”

Ondanks alle gezellige ontmoetingen, gemoedelijkheid en blije mensen tijdens Koningsdag 2022 heerst er bij het bestuur van Oranjevereniging Vorden toch grote zorg over de toekomst van de vereniging en de organisatie van de feestdag. “De verschillende activiteiten die rondom Koningsdag worden georganiseerd zijn niet vanzelfsprekend, maar vragen de inzet van vrijwilligers. We zijn dan ook naarstig op zoek naar vrijwilligers om de viering volgend jaar weer mogelijk te maken. Velen handen maken tenslotte licht werk”, aldus secretaris Tomey.
“Dit jaar is in verband met corona alles met vijf personen in een heel korte tijd georganiseerd. Dat was wel een hele toer en eigenlijk niet te doen. Er komt als organisatie steeds meer op je af, zoals veiligheid. En we zijn voornemens om volgend jaar in het kader van het 125-jarig jubileum van Oranjevereniging Vorden extra te stralen tijdens Koningsdag. Maar dat is niet mogelijk wanneer zich geen nieuwe vrijwilligers aanmelden”, zo verklaart Jacqueline Tomey. Ze draait er niet omheen. “Zonder nieuwe vrijwilligers komt er volgend jaar geen koningsdagfeest in Vorden. En dat is toch ondenkbaar. Jarenlang werd er onder het motto ‘‘t is Oranje, ‘t blijft Oranje’ in Vorden op grootse wijze Koninginnedag en Koningsdag gevierd. Net als bij het 120-jarig bestaan is het idee om volgend jaar Koningsdag te vieren met een programma over een aantal dagen verspreid. Maar daar zijn wel veel vrijwilligers voor nodig. Als iedereen een handje meehelpt gaat dat zeker lukken.”

Slechts drie bestuursleden
Na het recente afscheid van voorzitter Frank van Setten en bestuursleden Roy Vlogman en Bram Hoek bestaat het uitgedunde bestuur van Oranjevereniging Vorden momenteel nog uit nog slechts drie bestuursleden: Jacqueline Tomey (secretaris), Frank de Groot (algemeen bestuurslid) en Erik Vrolijk (penningmeester). Jacqueline Tomey: “Dat aantal is gewoon te klein, ondanks dat we commissies hebben die het vogelschieten, het ringsteken en de fietsoriëntatierit organiseren. Daarnaast zijn we natuurlijk ook blij dat de Scouting David G. Alford Vorden een onderdeel voor haar rekening neemt en dat twee jongeren van Voetbalvereniging Vorden dit jaar hebben geholpen bij het pannavoetbal.”
“Maar nu zijn we dringend op zoek naar mensen die het leuk vinden om samen met ons het Oranjefeest op Koningsdag te organiseren, die het leuk vinden om na te denken over hoe we onze activiteiten kunnen verbeteren en nog leuker kunnen maken, de handen uit de mouwen weten te steken en het geen probleem vinden om (voor een gedeelte van de dag) beschikbaar te zijn tijdens de feestdag. Het is ook mogelijk bij een onderdeel van de organisatie mee te helpen, zoals bijvoorbeeld het beheer van de website en Facebook-pagina. Specifiek zoeken we een voorzitter. Iemand die verstand heeft van de algemene gang van zaken binnen een vereniging en die samen met de penningmeester en secretaris het dagelijks bestuur wil vormen. Die tijdens onze evenementen verantwoordelijk kan en wil zijn voor de voorzittersrol, zoals het houden van een toespraak tijdens de aubade, de prijsuitreikingen etc. En daarnaast inzetbaar is als ‘algemeen bestuurslid’ voor allerlei werkzaamheden.”

Ander niveau
Daar tegenover staat, volgens Jacqueline Tomey, die uit eigen ervaring van de afgelopen jaren spreekt, dat je een te gekke Koningsdag viert, op een ander niveau dan als als bezoeker, en een groep enthousiastelingen ontmoet die houden van een feestje. Gemiddeld één keer per maand wordt er vergaderd. Wil men zich aanmelden als vrijwilliger/bestuurslid of meer informatie? Neem dan contact op via het e-mailadres info@oranjeverenigingvorden.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant