De bestuursleden Geert Groot Nuelend, Erna Otten en Andre Knoef van Stichting Oranjefeest Medlertol bij de nieuwe feestlocatie van het Medlerfeest. Foto: Jan Hendriksen

De bestuursleden Geert Groot Nuelend, Erna Otten en Andre Knoef van Stichting Oranjefeest Medlertol bij de nieuwe feestlocatie van het Medlerfeest. Foto: Jan Hendriksen

Touwtrekkers trekken Medlerfeest over de streep

Maatschappij

Aanbod vereniging ‘prachtig voorbeeld van ‘noaberschap’

Door Jan Hendriksen

MEDLER - “Een prachtig voorbeeld van ‘noaberschap’. Want de handreiking kwam als geroepen nu we niet meer over onze vaste feestlocatie kunnen beschikken. We zijn dan ook ontzettend blij dat we komend weekeinde het Medlerfeest op de locatie van Touwtrekvereniging Vorden kunnen vieren. Zo’n eerste jaar op een nieuwe locatie geeft extra werk en we zullen een aantal zaken opnieuw uit moeten vinden, maar het biedt ons in de toekomst misschien ook nieuwe mogelijkheden”, aldus voorzitter André Knoef van Stichting Oranjefeest Medertol.

Het was een flinke tegenvaller voor Stichting Oranjefeest Medlertol die het jaarlijkse Medlerfeest organiseert, toen café-restaurant ‘t Wapen van ‘t Medler vorig jaar bekendmaakte dat de horecazaak definitief haar deuren zou sluiten. Hierdoor moesten de organisatoren van het feest naar een andere locatie uitzien. En zie het aanzoek van de stichting richting de touwtrekkers resulteerde in een gastvrije ontvangst op het prachtig sportlocatie van TTV Vorden. “En daar zijn maar al te blij mee”, zegt André Knoef.
Het feest beleeft vrijdag 1 en zaterdag 2 juli zijn 95ste editie. Knoef: “We hebben bewust de twee afgelaste edities van 2020 en 2021 door corona niet meegenomen in onze telling. In 2027 vieren we dan ons honderdste feest. En dat moet een speciaal gebeuren worden.”

Verhuizingen
Het Medlerfeest kent een lange verhuizingsgeschiedenis. De eerste ‘Oranjefeesten’ werden gehouden in het weiland van bakker Koers tegenover ‘t Wapen van ‘t Medler om daarna naar het voormalige café tegen over de bakkerij te worden verplaatst. In de jaren zestig en zeventig verrees op de parkeerplaats een grote tent waar landelijk bekende artiesten zoals Imca Marina, Connie Baars, moppentapper Harrie Touw, de gebroeders Brouwer, trompettist Marty en VARA’s discoshow optraden. Eind jaren zeventig verhuisde het feest naar de inmiddels voormalige hal van de coöperatieve werktuigenvereniging Elweco-Medo om in 2016 weer terug te keren naar ‘t Wapen van ‘t Medler waar het feest in een wat kleinere opzet werd gevierd.

Kinderspelen
Afgelopen zondag werd al een voorschot genomen op het Medlerfeest met een fietstocht waarvan de start en finish ook bij het clubgebouw Samen Sterk van TTV Vorden waren. Naar goede traditie zullen op vrijdagmorgen 1 juli de leerlingen van de Kranenburgse basisschool De Kraanvogel het Medlerfeest aftrappen met een survival, georganiseerd door leerkrachten en de oudervereniging van de basisschool. Deze wordt afgesloten op het terrein van TTV Vorden. ‘s Avonds is het weer tijd voor Vrienden van Medler Live, een avond gevuld met playback- acts. Zaterdagmiddag 2 juli start om 13.30 uur vanaf de parkeerplaats van ’t Wapen van het Medler de traditionele kinderoptocht onder muzikale begeleiding van de Harmonie Vorden. Aangekomen op het feestterrein zal wethouder Wilko Pelgrom van de gemeente Bronckhorst het Medlerfeest officieel openen.

Keizerschieten
Naast de traditionele spelen zal deze middag met name in het teken staan van het Keizerschieten. In deze strijd nemen alle oud-schutterskoningen het tegen elkaar op, om voor de komende vijf jaar de titel Keizer van het Medler te bemachtigen, die momenteel in het bezit is van Harm Boersbroek. Voor de kinderen staat de zaterdagmiddag in het teken van vermaak. Voor de kleintjes zijn er tal van activiteiten en voor wat grotere kinderen komt een heuse stormbaan over een lengte van twintig meter.

Feestavond
Zaterdagavond vanaf 19.30 uur kan iedereen zich inschrijven voor het vogelschieten, waarna rond 20.00 uur de langst regerende Koning uit de geschiedenis van het Medlerfeest, Paul Zents, het eerste schot zal lossen om zijn titel te verdedigen. Nadat de laatste onderdelen van de vogel naar beneden zijn gekomen en de nieuwe Koning gehuldigd is, wordt het Medlerfeest afgesloten met een feestavond met medewerking van de Ruurlose band De Sleppers.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant