Agent Gerben Boesveld liet belangstellenden woensdag kennismaken met de geuren die kenmerkend zijn voor de productie van drugs, ook burgemeester Marianne Besselink kwam langs. Foto: Luuk Stam

Agent Gerben Boesveld liet belangstellenden woensdag kennismaken met de geuren die kenmerkend zijn voor de productie van drugs, ook burgemeester Marianne Besselink kwam langs. Foto: Luuk Stam

‘Wie drugsgeur herkent, kan de politie helpen’

Maatschappij

Uitleg over het herkennen van signalen van criminele activiteiten in de ‘Week van de Ondermijning’

Door Luuk Stam

BRONCKHORST/HENGELO – Wat is de eerste gedachte die opkomt bij de geur van anijs? Warme chocolademelk misschien? Nieuwjaarsrolletjes? Vrijwel niemand zal bij deze aangename geur direct aan drugs denken. Toch is de geur van anijs precies de geur van safrol, grondstof voor de productie van onder andere XTC. “Als je ergens buitenshuis loopt en je ruikt dit heel sterk, dan is de kans groot dat er een drugslab in de buurt is”, zegt agent Gerben Boesveld.

Samen met de gemeente Bronckhorst, de omgevingsdienst en mensen van kennisplatform Drugsview geeft de politie deze woensdag (22 juni) uitleg over het herkennen van signalen van criminele (drugs)activiteiten. Op de parkeerplaats van het gemeentehuis van Bronckhorst in Hengelo kunnen geïnteresseerden onder meer een inkijkje krijgen in een hennepkwekerij en een cocaïnewasserij, door middel van een speciale democontainer.

Tientallen inwoners grijpen die kans. Ook burgemeester Marianne Besselink neemt een kijkje. Zij ziet ook hoe er in een oude politiebus een escaperoom is gecreëerd waarin deelnemers te maken krijgen met drugsvraagstukken. Naast de bus staan drie grote blauwe tonnen met daarin de eerder genoemde anijsgeur (XTC), de geur van aceton (kenmerkend voor een cocaïnewasserij) en de geur van wasverzachter. 

Met die wasverzachter wordt geprobeerd om de geur van een drugslab te maskeren, zo leggen de aanwezige agenten uit. “Het draait hier vandaag allemaal om een stukje bewustwording”, aldus agent Wouter Pol. “Wie zo’n geur herkent, kan de politie helpen. En wij zijn heel erg afhankelijk van wat mensen zien en horen. Hiermee proberen we eraan bij te dragen dat mensen met een net wat andere bril gaan kijken. En dat hun informatie ook bij ons komt, dan kunnen wij daarmee aan de slag.”

Ondermijning heeft in Bronckhorst de volle aandacht. In mei 2020 werd in Drempt een enorm drugslab gevonden. Gemeente en politie wijzen erop dat de ligging van boerenbedrijven aantrekkelijk is voor criminelen. “En wie een pand of schuur beschikbaar stelt voor illegale activiteiten, loopt grote risico’s”, klinkt het. “Ook in de horeca ‘helpen’ criminelen graag in de vorm van contante leningen of giften. Zo wordt het geld witgewassen. Het tast sluipenderwijs de veiligheid en integriteit van onze samenleving aan. Daarom zetten we hier stevig op in. Daar hebben we iedereen bij nodig.”

Onderzoek veiligheid
Ondermijning was ook één van de onderwerpen in het in april van dit jaar door de gemeente Bronckhorst uitgevoerde veiligheidsonderzoek. Vorige week presenteerde de gemeente de uitkomsten van dat onderzoek, uitgevoerd onder de panelleden van Bronckhorst Spreekt. 718 inwoners vulden de vragenlijst in. 43% van de ondervraagden gaf aan een vermoeden te hebben of zeker te weten dat er ondermijnende criminaliteit plaatsvindt in het buitengebied van Bronckhorst. 35% gaf aan het gevoel te hebben dat dit de afgelopen jaren is toegenomen. 

In algemene zin scoort Bronckhorst op ‘veiligheid in de eigen buurt’ een 8,1, dit is net iets hoger dan bij het vorige onderzoek in 2016, toen scoorde de gemeente een 7,8. Van de ondervraagden zegt 42% zich in Bronckhorst nooit onveilig te voelen, 41% voelt zich zelden onveilig, 15% voelt zich soms onveilig en 1% voelt zich vaak onveilig. De resultaten van dit onderzoek worden eind dit jaar gebruikt bij het opnieuw vaststellen van het Integraal Veiligheidsplan en het opstellen van de speerpunten voor de komende vier jaar. 

In het kader van ondermijning roepen gemeente en politie burgers op om ook alert te zijn op zaken als drugsafval op straat en de aanloop bij panden op vreemde (nachtelijke) tijdstippen. Op de website van de gemeente Bronckhorst staat een complete lijst van aandachtspunten. Ook kunnen (agrarische) ondernemers hier tips vinden om betrokkenheid bij criminele organisaties te voorkomen. Wie een verdachte situatie ziet, kan dit melden bij de politie via 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem, online of telefonisch: 0800-7000.

Een medewerker van Drugsview laat een bezoekster ruiken aan één van de geuren die kan wijzen op de productie van drugs. Foto: Luuk Stam

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant