De buurtbewoners Gerrit Rossel (l) en Frank ten Damme maakten al fietsend in de film een rondgang door buurtschap Delden. Foto: PR
De buurtbewoners Gerrit Rossel (l) en Frank ten Damme maakten al fietsend in de film een rondgang door buurtschap Delden. Foto: PR

Film luistert 75-jarig bestaan van Deldense Buurtvereniging op

Maatschappij

Jaarlijks feest van Vordense buurtschap terug van weggeweest

Door Jan Hendriksen

VORDEN - Delden. Met Medler, Wildenborch en Linde is het één van de vier Vordense buurtschappen waar jaarlijks een buurt-, volks- c.q. Oranjefeest wordt gevierd. Delden doet dat, net zoals Medler, traditioneel in het eerste volle weekeinde van juli. Zo ook dit jaar na twee feestloze jaren. Met dit jaar wel een heel speciaal extraatje. Ter ere van het 75-jarig bestaan van de Deldense Buurtvereniging had de jubileumcommissie een speciale film samengesteld over de (geschiedenis van de vereniging waarin verscheidene buurtgenoten aan het woord kwamen en volop beelden van de buurtschap te zien waren.

De film ‘75 jaar Deldense Buurtvereniging’ beleefde zaterdagmiddag 2 juni zijn première in een van de aardappelloodsen van de familie Scheffer aan de Nieuwenhuisweg waar het Deldens Feest de laatste 24 jaar wordt gevierd. Het Deldens Feest kende in al die 75-jaar diverse ‘feestlocaties’ waar de buurtbewoners elkaar troffen. Onder meer bij het voormalige café ‘t Zwaantje (nu De Vordense Pan) aan de Hengeloseweg dat vele jaren als uitvalsbasis van de buurtvereniging diende.

Rondgang
De dertig minuten durende film gaf een prachtig overzicht van de geschiedenis van het buurtfeest en de activiteiten die in de buurtschap door het jaar heen voor de 125 gezinnen tellende vereniging worden georganiseerd. Met dank aan de twee ‘hoofdrolspelers’ in de film: de buurtbewoners Gerrit Rossel en Frank ten Damme die onder leiding van buurtgenoot en professioneel regisseur Harro Brouwer al fietsend een rondgang door de buurtschap maakten.
Als eerste bezochten Gerrit en Frank de locatie waar de buurtvereniging zijn start beleefde: bij de familie Gotink op boerderij Klein Venhorstink. Daar werd Joke Broekgaarden-Gotink werd geïnterviewd. Haar vader was één van de oprichters van de buurtvereniging. Al jaren eerder, om 1934 en 1936, waren overigens de eerste edities van het Deldens Feest al gevierd, bij café ‘t Zwaantje. Maar pas na de oorlog, in 1947, werd de buurtvereniging opgericht en de eerste echte buurtfeesten werden gehouden op de deel van de boerderij van de familie Gotink. Daar mocht niet ‘geschonken’ worden. “Maar dat gebeurde toch stiekem in de keuken waar de burgemeester dan een borrel werd aangeboden”, zo vertelde Joke die zelf ook in 1947 werd geboren. “Ik heb dan ook alle feesten meegemaakt waarbij vele jaren de inmiddels opgeheven toneelgroep Delden voor een toneeluitvoering zorgde”, zo vertelde ze vol trots.

Klootschieten
Ook de huidige gastheer en -vrouw van het Deldens Feest, Gerard en Ina Scheffer, werden door het fietsduo Rossel en Ten Damme bezocht en verder onder meer Evert en Ria Maalderink. De woonlocatie van familie Maalderink is de laatste decennia veelal de uitvalsbasis van de buurtvereniging bij de jaarlijkse fietstocht en nieuwjaarsbijeenkomst en ook voor de klootschieters die maandelijks de ballen laten rollen en aan menige klootschietwedstrijd in de regio deelnemen. Henk Groot Roessink deed uit de doeken hoe hij jaarlijkse de houten vogel prepareert voor het vogelschieten en bestuurslid Joost Bloemendaal vertelde wat er zoal bij komt kijken bij de organisatie van het jaarlijkse buurtfeest.

Positief
Tot slot liet de langst ‘regerende’ schutterskoning van de buurtschap Joost Meenink in de film weten hoe hij met zijn gezin in 2019 was geïntegreerd in de buurtschap toen hij al ‘Koning van Delden’ werd amper zes weken nadat hij er was komen wonen. Kortom een prachtige film waar de ‘hoofdrolspelers’ ook werd gevraagd hoe zij verwachten dat het Deldens Feest en de buurtschap er over 25 jaar uit zullen zien. Zij bleken positief gestemd. “De laatste jaren hebben veel nieuwe jonge buurtbewoners hun intrek genomen in de buurtschap die volop meedoen aan de activiteiten en in de toekomst ongetwijfeld het stokje van de huidige generatie zullen overnemen. En dat is een goede ontwikkeling”, aldus Henk Groot Roessink.

Fietstocht
Na de vertoning van de film die alle buurtbewoners op een usb-stick krijgen aangeboden startte zaterdagmiddag voor de ruim negentig aanwezige buurtbewoners een fietspuzzeltocht door Delden waarbij de route was aangegeven aan de hand van foto’s. Ook was er een tentoonstelling te bezichtigen met historische krantenknipsels, foto’s etc. van de afgelopen 75 jaar, grotendeels samengesteld door oud-buurtgenoot Henna ter Vrugt. Na afloop van de fietstocht was er gelegenheid voor een lekker drankje en Vleesboerderij Garritsen was met een patatkraam naar Delden gekomen.

Voldoening
Voorzitter Marieke Rossel van de Deldense Buurtvereniging keek met grote voldoening terug op de viering van het 75-jarig bestaan: “Het was een prachtig jubileumweekend. De saamhorigheid met oud-bewoners, nieuwe bewoners, de jeugd en kleine kinderen. Elkaar leren kennen of weer eens bijpraten. Dat is dit weekend meer dan gelukt en ik ben er enorm trots op dat we dat samen voor elkaar hebben gekregen. We kijken met veel enthousiasme uit naar de komende 25 jaar van de Deldense buurtvereniging.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Noord