Foto: Achterhoekfoto.nl/Paul Harmelink
Foto: Achterhoekfoto.nl/Paul Harmelink

‘Linde in het licht’ prachtig en levendig schouwspel

Maatschappij

VORDEN - Spoken, een voormalig station, sporters die na gedane arbeid van de ‘Derde helft’ genieten, buurtbewoners die aan het vogelschieten en aan het ‘mooi maken’ waren, een jongerenkeet, een appeltje voor de dorst en de nodige aandacht en steun voor de boeren.

Door Jan Hendriksen

De tweede editie van ‘Linde in het licht’ leverde afgelopen vrijdag- en zaterdagavond naast de veelal prachtig uitgelichte boerderijen en woningen heel wat figuratie op. En dat maakte het bijna 35 kilometer lange verlichtingsroute door buurtschap Linde tot een levendig schouwspel. De belangstelling was groot: ruim 450 auto’s vertrokken van de twee startlocaties (Bekmansdijk en Lindeseweg). Het weer werkte misschien niet helemaal mee, maar de miezerige regen gaf het geheel wel een extra dimensie.
De Verlichtingscommissie van de Vereniging Volksfeest Linde was blij dat het weer mogelijk was de kijkers te trakteren op de verlichtingsroute. Eindelijk konden de Lindenaren hun creativiteit aan het publiek tonen nadat vorig jaar het evenement moest worden gecanceld wegens corona. Zij bleken veel tijd en energie in de route te hebben gestoken. Dat bleek onder meer bij de buurtbewoners van de Brandenborchweg en Rommelderdijk waar men bijna letterlijk en figuurlijk het voormalige station Brandenborch naderde. Met de figuranten en het stationsgeluid van een naderende goederentrein waande men zich bijna negentig jaar terug in de tijd. Want ooit kende Brandenborch een station gelegen aan de spoorlijn tussen Vorden en Ruurlo. Deze werd in 1885 gebouwd en gebruikt als opstapplaats voor personenvervoer en overslag van goederen. De zuivelfabriek in De Wiersse en de landbouwcoöperatie Ons Belang in buurtschap Medler maakten er destijds veel gebruik van. Voor reizigersverkeer werd het station in 1930 gesloten en in 1960 werd het spoorhuisje afgebroken.

Sportief
De buurtbewoners van de Lieferinkweg, Zomervreugdweg, Berkendijk en Maalderinkweg lieten zich van hun sportieve kant zien. De kijkers kwamen hardlopende, fietsende, fitnessende, wandelende, voetballende, golfende en schietende sporters tegen. De buurtbewoners wilden laten zien dat Linde een heel actieve en sportieve buurt is en dat beweging het lichaam loutert en de geest verfrist. Maar wat wil je ook als er een bekende landelijke sporter in je buurtschap woont. Hij, Arjan Mombarg, vestigde record na record al fietsend, schaatsend en skeelerend. Onbreekbaar en altijd gericht op het doel. Zag men hem niet zoevend voorbij komen? Nee dan speelde hij de ‘Derde Helft’ enthousiast mee met de andere sporters.

Werktuigenvereniging
Onder het motto ‘Maaien door de jaren heen’ hadden buurtbewoners op de hoek van de Zelledijk. Lindeseweg en Schuttestraat enkele tractoren en maaimachines opgesteld die naar de locatie verwezen waar in 1949 de coöperatieve werktuigenvereniging Mechanisatie door Organisatie (Medo) was opgericht. Typisch Achterhoeks was ook het thema ‘Mooi maken’ op de hoek van de Schuttestraat en de Schimmeldijk waar de bewoners deze traditie nog hoog in het vaandel hebben staan onder het motto ‘Verliefd, verloofd, getrouwd’ en waar ook het zilveren en diamanten huwelijk werden uitgebeeld. Ook de oude schuur aan de Waalerweg die was omgetoverd met als thema ‘Olde pruttel’ viel net als alle andere thema’s naast de deelnemers ook in de smaak bij de jury bestaande uit Dinie Hendriksen-Dijkman en Gerard Koenders uit Ruurlo van de Verlichtingssommissie ‘Broek en Bruil verlicht’. Kortom het was gedurende de route genieten geblazen.

Complimenten
Dinie Hendriksen: “De rit van 1,5 tot twee uur was een geweldige mooie en sfeervolle route waar door iedereen weer de nodige aandacht en creatieve tijd in gestoken was. Zij hebben het ons als jury niet gemakkelijk gemaakt. Nogmaals complimenten aan iedereen die hieraan meegewerkt heeft om zo iets moois op te zetten.” Zondagmiddag tijdens de slotmiddag van het Lindesfeest worden de prijswinnaars van ‘Linde in het licht’ bekendgemaakt.
Meer foto´s op onderstaande website.


www.achterhoekfoto.nl

Foto: PR
Foto: PR
Foto: PR
Foto: Achterhoekfoto.nl/Paul Harmelink
Foto: Achterhoekfoto.nl/Paul Harmelink
Foto: Achterhoekfoto.nl/Paul Harmelink
Foto: Achterhoekfoto.nl/Paul Harmelink

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Noord