De genomineerden: Klusgroep SV Halle (links) en Lammert Blikman (rechts, naast wethouder Evert Blaauw). Vrijwilliger van het Jaar Wim Gudde staat in hun midden. Foto: Liesbeth Spaansen

De genomineerden: Klusgroep SV Halle (links) en Lammert Blikman (rechts, naast wethouder Evert Blaauw). Vrijwilliger van het Jaar Wim Gudde staat in hun midden. Foto: Liesbeth Spaansen

Wim Gudde Vrijwilliger van het Jaar 2022 in de gemeente Bronckhorst

Maatschappij

Ook genomineerd: Lammert Blikman en Klusgroep SV Halle

Door Liesbeth Spaansen

BRONCKHORST/HENGELO – Tijdens de nieuwjaarsreceptie op woensdagavond 11 januari werd Wim Gudde uit Vorden/Kranenburg uitgeroepen tot Vrijwilliger van het Jaar 2022. Deze eretitel kreeg hij uit handen van wethouder Evert Blaauw, alsmede een oorkonde, een bos bloemen en een geldbedrag van 250 euro. Met deze vrijwilligersprijs laat de gemeente zien dat zij vrijwilligerswerk belangrijk vindt.

“We willen echt onze aandacht vestigen op al onze vrijwilligers in Bronckhorst”, laat Evert Blaauw weten, na het voorstellen via films van de drie genomineerden voor de titel Vrijwilliger van het Jaar: Vrijwilliger Wim Gudde, de voorzitter van Radio Ideaal Lammert Blikman en de Klusgroep van SV Halle. “De vrijwilligersprijs staat symbool voor alle vrijwilligers, mantelzorgers, en alle mensen die bereid zijn iets voor een naaste, in naoberschap, te doen. Deze prijs is eigenlijk voor jullie allemaal!”

Vrijwilligers zijn het cement van de samenleving. “Er zijn dit jaar negentien mensen en groepen opgegeven. We moeten dan als jury een keuze maken. Dat is heel moeilijk. Al die vrijwilligers zijn goed.”

Met de drie genomineerden op het podium werd op het grote scherm via een filmpje de Vrijwilliger van het Jaar bekend gemaakt. Het was Wim Gudde die door de jury werd beloond met de vrijwilligersprijs. Groot applaus volgde én een plek op de voorgrond, daar waar hij liever op de achtergrond blijft. “Een kleine blijk van waardering voor je inzet”, vindt Evert Blaauw. Wim bedankte iedereen die hem gesteund heeft. “Ik had wel bedacht, dat als ik Vrijwilliger van het Jaar zou zijn, om juist voor de gelijkheid de meerwaarde van deze prijs te delen, zodat we alle drie evenveel hebben.” Dit gebaar werd met applaus gewaardeerd.

Wim Gudde uit Vorden/Kranenburg
“Vrijwilligerswerk is geen werk”, duidt Wim Gudde aan als hij door speaker Frans Miggelbrink daarover wordt bevraagd. “Ik vindt het leuk.” Al in zijn jonge jaren deed hij jeugd- en jongerenwerk. “De naoberhulp is me met de paplepel ingegeven en ik heb er veel van geleerd.” Al vindt hij het wel “appels met peren vergelijken”, laat hij na de bekendmaking en huldiging weten. “Ook het woord winnaar voelt al helemaal verkeerd.” Hij weet dat veel mensen zijn aangemeld en drie kandidaten genomineerd. “Het voelt niet als winnen of verliezen, het is geen wedstrijd. Iedereen doet zijn best op zijn eigen manier en zijn eigen omgeving. Het voelt als een eer dat je genomineerd bent. Dat je dan Vrijwilliger van het Jaar wordt, dat is een stukje extra eer, maar ik voel me gelijk met de groep uit Halle en gelijk met Lammert.”

Wim Gudde heeft een ruime belangstelling, gezien de hoeveelheid verschillende activiteiten waar hij gedurende de week mee bezig is. “Ik klus veel bij voetbalclub Ratti, en op dit moment ook samen in de fusie met Socii Wichmond. Ik doe een aantal dingen binnen Welzijn Vorden; taalcafé, ik geef les aan Oekraïners, ik fiets met de Duofiets in het rond, ik begeleid twee trimgroepen voor senioren. Ik doe vrijwilligerswerk in het Heiligenbeeldenmuseum, wat klussen binnen Kranenburgs Belang, ik begeleid een aantal kinderen met leerachterstand, en gezinnen die het wat lastiger hebben. Ja het is heel gevarieerd, heel divers”, besluit hij, om toe te voegen: “Ik denk dat ik nog wel wat vergeet, maar het is ook allemaal hartstikke interessant.” De voedselbank in Zutphen noemt hij daarna nog, als hij zich realiseert dat zijn dagen goed zijn volgepland. “Er blijven wel wat vrije uurtjes over. Het voelt nog steeds goed. Je doet ook veel samen met anderen. Veel leuke contacten met fijne mensen, die hetzelfde denken. Het is ook verrijkend en fijn voor jezelf.”

Lammert Blikman uit Zelhem
Een oorkonde, bloemen en een geldbedrag van 100 euro mocht Lammert Blikman in ontvangst nemen. Hij is voorzitter van Radio Ideaal en de Streekomroep in Bronckhorst en Lochem, waar ruim tachtig vrijwilligers 24 uur per dag zorgen voor verschillende programma’s om naar te luisteren. Zelf neemt hij de wekelijkse uitzendingen over de politiek voor zijn rekening. Zijn medewerkers zijn trots op de verbindende rol die Lammert heeft, zijn luisterend oor, leiding en sturing. Als de rust zelve gaat hij niks uit de weg. Hij staat bijna dag en nacht klaar voor de omroep. Lammert: “Het is hard werken, maar je krijgt er veel voor terug. Dankjewel medewerkers!”

Klusgroep SV Halle
Maar liefst uit veertien man bestaat deze klusgroep. Al 25 jaar doen ze alle onderhoud op en rond de sportvelden van SV Halle, waaronder het veldonderhoud van zowel de voetbal als de volleybal. De velden moeten er goed bijliggen, vinden de mannen waarvan Henk Braakhekke de coördinator is. Naast maaien en besproeien, is de laatste jaren veel extra werk verzet om te zorgen voor een goede grasmat, omdat engerlingen en kraaien de velden stukmaakten. De Klusgroep mocht eveneens een oorkonde, bloemen en een geldbedrag van 100 euro in ontvangst nemen.

Vrijwilliger van het Jaar 2022, Wim Gudde. Foto: Liesbeth Spaansen
Speaker Frans Miggelbrink in gesprek met genomineerde vrijwilliger Wim Gudde. Foto: Liesbeth Spaansen
Speaker Frans Miggelbrink in gesprek met genomineerde vrijwilligers van Klusgroep SV Halle. Foto: Liesbeth Spaansen
Wethouder Evert Blaauw in gesprek met de Vrijwilliger van het Jaar 2022 van Bronckhorst, Wim Gudde. Foto: Liesbeth Spaansen
Speaker Frans Miggelbrink in gesprek met genomineerde vrijwilligers van Bronckhorst. Foto: Liesbeth Spaansen
Genomineerde vrijwilligers: Lammert Blikman, Wim Gudde en de Klusgroep SV Halle. Foto: Liesbeth Spaansen
De genomineerden: Klusgroep SV Halle (links) en Lammert Blikman (rechts, naast wethouder Evert Blaauw). Vrijwilliger van het Jaar Wim Gudde staat in hun midden. Foto: Liesbeth Spaansen
Burgemeester, wethouders en publiek tijdens de verkiezing Vrijwilliger van het Jaar 2022.. Foto: Liesbeth Spaansen

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Noord