Arend Jan Menkveld en Freerk Boekelo ontvangen dankbetuiging uit Oekraïne. Foto: Ersébeth-Szilvia Zubler

Arend Jan Menkveld en Freerk Boekelo ontvangen dankbetuiging uit Oekraïne. Foto: Ersébeth-Szilvia Zubler 

Dankbetuiging vanuit Oekraïne voor de humanitaire hulp uit Vorden en Zutphen

Maatschappij

VORDEN/ZUTPHEN - Deze week zijn wij, Arend Jan Menkveld en Freerk Boekelo, met medische hulpgoederen aangekomen in Sighetu Marmatiei, een Roemeense stad aan de grens met Oekraïne. De afgeleverde goederen bleken opnieuw meer dan welkom.

Wij werden aangenaam verrast door een schriftelijke dankbetuiging uit Oekraïne, voor de hulp die al eerder vanuit de Vordense gemeenschap is geleverd. Graag geven wij deze dank hierbij aan u door:

De regionale gemeenschap, de gemeenteraad en het bestuur van Velikiy Bychkiv spreken hun oprechte dank uit aan Steun Oekraïne Transport Holland, voor de humanitaire hulp aan binnenlandse ontheemden die op het grondgebied van de gemeenschap wonen, alsmede voor de steun aan de militairen uit onze regio die ons land beschermen tegen de Russische agressor.

w.g. Oleg Bursa, burgemeester

Aan dr. Adrian Danciu van de plaatselijke humanitaire hulporganisatie Caritas, hebben we gevraagd om een lijst met benodigdheden voor verdere hulpverlening. In de loop van de afgelopen maanden is daarin het nodige veranderd. De Roemeense wet- en regelgeving verhinderd namelijk dat sommige goederen nog langer geëxporteerd worden naar landen buiten de EU. De reden van dit overheidsbesluit is, dat er helaas ook veel onbruikbare kleding et cetera ‘gedumpt’ wordt.

Voor ons betekent het dat ook goede tweedehands kleding et cetera niet meer vanuit Roemenië naar Oekraïne vervoerd mag worden, hoe goed bedoeld ook. Op dit moment is het nog geen probleem, omdat er nog een lokale route open is vanuit Sighetu Marmatiei naar Oekraïne. Het houdt echter wel in dat wij in de toekomst geen tweedehands kleding meer kunnen inzamelen voor dit doel.

Materialen voor ziekenhuizen die nog niet over datum zijn (bijvoorbeeld nutri-voeding), incontinentiemateriaal en luiers (voor kinderen en volwassenen) blijven meer dan welkom. Hetzelfde geldt voor laboratorium benodigdheden (zowel instrumentaria als verbruiksmaterialen). Deze materialen kunnen zonder problemen vervoerd worden naar Oekraïne.

Verder is voor burgers en militairen aan het front in Oost-Oekraïne vooral behoefte aan houdbare etenswaren (groenten in blik/glas, pasta’s, instant maaltijden/soepen). Hetzelfde geldt voor EHBO-materialen en verbandmaterialen (noodverbanden, Israeli bandages, andere verbandmaterialen, et cetera). Met de bestelbus – die dit jaar door de Vordense gemeenschap is geschonken – worden alle materialen vanuit Roemenië naar Oekraïne vervoerd, zowel naar het frontgebied als naar opvanglocaties aan de grens.

Op dit moment is ook vraag naar 6 tot 7,5 kW benzine-generatoren, omdat door alle raketaanvallen vanuit Rusland de stroomvoorziening in Oekraïne regelmatig uitvalt. Deze generatoren zijn specifiek bestemd voor de ziekenhuizen vlak over de grens, en voor de grote concentratie ontheemden aan de Oekraïense kant van de grens. Ook zij zijn afhankelijk van humanitaire hulp vanuit Roemenië. Zolang dat verantwoord is, blijven deze ontheemden liever in opvanglocaties aan de grens met Roemenië, dan dat zij doorreizen naar het buitenland.

Financiële ondersteuning blijft welkom, omdat goederen in Roemenië vaak goedkoper zijn dan bij ons in Nederland. Bijdragen zijn welkom op bankrekening NL56 RABO 0366434977 t.n.v. Diaconie Protestantse Kerk Vorden o.v.v. ‘WPO-hulp Oekraïne’.

Een hartelijke groet vanuit Sighetu Maramatiei, Arend Jan Menkveld (namens Werkgroep Partner Gemeente Oost-Europa (WPO)) en Freerk Boekelo

De dankbetuiging uit Oekraïne. Foto: Ersébeth-Szilvia Zubler

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Noord