Toneelgroep Linde rond regisseuse Janny Fokkink (middelste rij tweede van rechts). Foto: PR

Toneelgroep Linde rond regisseuse Janny Fokkink (middelste rij tweede van rechts). Foto: PR  

Toneelgroep Linde ‘trapt’ Lindesfeest af met de klucht ‘Zorgbot 2.0

Maatschappij

VORDEN - Ze zijn inmiddels al een aantal maanden druk in de weer: de leden van Toneelgroep Linde. De groep onder leiding van regisseuse Janny Fokkink ‘trapt’ vrijdagavond 22 september in de feesttent tegenover de Lindesche Molen namelijk de 157ste editie van het Lindesfeest af met de klucht Zorgbot 2.0.

Door Jan Hendriksen

Het is een gezellige ‘boel’ als we in de pauze van een van de repetitieavonden, ruim twee weken voor de uitvoering, een kijkje nemen op de sfeervol ingerichte repetitielocatie. Die ligt buiten de buurtschap. “Maar dit is zo’n perfecte locatie. We kunnen direct al van de eerste repetities op podium repeteren, ook al is het klein. En dat is een groot voordeel. “Aan het spel moet nog wel iets bijgeschaafd worden. Maar alles komt goed”, zegt Fokkink die sinds vorig jaar de regie van Toneelgroep Linde voor haar rekening neemt.
In het verleden stond ze binnen de groep zelf ook op de bühne en zorgde ze onder meer voor teksten van een revue die de groep ooit opvoerde tijdens een van de jubilea van het Lindesfeest. De geboren en getogen Vordense is inmiddels door de Kranenburgse toneelvereniging Krato gevraagd om ook daar de regie voor haar rekening te nemen. De repetities van Krato beginnen in oktober voor hun uitvoering in maart. “Dus dat komt mooi uit”, aldus de regisseuse.
Fokkink beschikt voor de klucht Zorgbot 2.0 over maar liefst elf acteurs. “En dat is best wel een groot aantal. Het is dan ook af en toe ‘druk’ op het toneel”, aldus de regisseuse.

Robot
In de klucht Zorgbot 2.0 in drie bedrijven, geschreven door Henk Roode, wonen Hans en Annie nog zelfstandig, maar ze hebben daarvoor wel extra zorg nodig. Maar het zorgstelsel piept en kraakt onder de grote vraag en de stijgende kosten. Vandaar dat door zorginstelling ‘De Helpende Hand’ is gekozen om het over een andere boeg te gooien. Directeur Cor de Vries besluit de Zorgbot 2.0 van techbedrijf Bottechnics als experiment in te zetten. Een veelbelovend project, dat tegen hun zin proefdraait bij Hans en Annie.
Dochter Floor is blij dat ze door de robot wordt ontlast van haar taken als mantelzorgster, waar ze sowieso al niks van bakt. Jasper Buitenbeen is als deskundige altijd bereikbaar, mochten er problemen met de robot zijn. Dokter Cees Jansen komt af en toe langs om de klachten te bespreken. De buren Peter en Thea de Koning kijken met enige jaloezie naar alle zorg die hun buren krijgen, want zij hebben ook de nodige gezondheidsklachten. Thuiszorgmedewerkster Nina en stagiaire Harriët hebben bedenkingen over de nieuwe manier van zorg. Nu zijn ze erg druk maar hebben ze straks nog werk? Een experiment met veel ups en downs, maar het valt nog te bezien of het zal slagen. Kortom volop onzekerheden die leiden tot de nodige hilarische complexiteit en verwikkelingen.

Spelersgroep
De spelersgroep van Toneelgroep Linde bestaat dit jaar uit Jan Bosch, Dianne Mombarg, Michelle Heuvelink, Marieke Tuinman, Erik Nijhof, Frank Bouwmeester, Herbert Hulstijn, Marisca Hissink, Bert Tuinman, Jannie Tuinman en Anniek Hoogkamp met Marinus Pater als soufleur. Voor het decor zorgt Martin ten Have en voor de grime Ina Wesselink en Patrica Meijer. De toneelvoorstelling begint vrijdagavond 22 september om 19.30 uur. Na afloop zorgt dj Wasseveld voor nog meer stemming.

Aantrekkelijk
Stichting Volksfeest Linde heeft voor de 157ste editie van het feest weer een aantrekkelijk programma samengesteld. Na de toneelavond begint op zaterdag 23 september om 14 uur het vogelschieten, vogelgooien en jeugdvogelschieten met na afloop muziek van opnieuw dj Wasseveld. Zaterdagavond is het vanaf 21.00 uur tijd voor een ‘Tentfeest’ met medewerking van de band Curls On Fire en dj Titom. Op zondag 24 september wordt het Lindesfeest vanaf 13.00 uur afgesloten met de traditionele volks- en kinderspelen en een Ouderenmiddag met aansluitend een gezellige middag met medewerking van de band ZieZo.

Brede achterban
Het Lindesfeest heeft zijn bestaansrecht te danken aan de belangeloze inzet en medewerking van vele Lindenaren. Gelukkig hebben ze in Linde ook tal van commissieleden die het feest ondersteunen. Kortom: Volksfeest Linde heeft een brede achterban. 

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Noord