Bij de kennisquiz weten ook jongeren prijzen in de wacht te slepen. Foto: Rob Schmitz

Bij de kennisquiz weten ook jongeren prijzen in de wacht te slepen. Foto: Rob Schmitz

Vordense Ondernemersverening viert feest: 75 jaar jong

Maatschappij

VORDEN – De Vordense Ondernemersvereniging (VOV) bood inwoners en bezoekers een zaterdag feestje aan. Daar kwam overdag en zeker ’s avonds veel publiek op af, ondanks de brandende zon en de concurrenctie van tal van andere activiteiten vanwege de Open Monumenten Dagen. De VOV is zelf ook een monument: ze viert haar 75e verjaardag.

Door Sander Grootendorst

“Officieel is dat pas eind van de maand”, zegt voorzitter Peter Besselink. “Maar we dachten: de kans op goed weer is dan toch een stuk kleiner. We hadden niet kunnen voorzien dat het vandaag ruim dertig graden zou worden.”  Aan de warme kant dus, maar niet getreurd. “In de schaduw is het prima te doen.” Bijvoorbeeld: de Vordense kennisquiz. Op de Dorpsstraat zijn vier vakken getekend, elk voorzien van een letter (A,B,C,D). Besselink leest vragen voor over de geschiedenis van Vorden, niet alleen het huidige dorp, ook van de voormalige gemeente die in 2005 opging in Bronckhorst: een van de talloze ingrijpende veranderingen die zich de afgelopen 75 jaar voltrok.

Nog een voorbeeld: de gemeente Vorden had ooit twee stations, maar waar bevond zich dat tweede? A. Kranenburg, B. Medler, C. Brandenborch, D. De Wiersse. Bart Laarkamp plaatst zichzelf en zijn rolstoel in vak C, de overige deelnemers verdelen zich over A,B en D. Het juiste antwoord: Brandenborch. Laarkamp heeft het goed. Besselink overhandigt hem een cadeaubon ter waarde van 25 euro. “Die kun je bij elke Vordense winkel besteden.” 

Waar Laarkamp zijn kennis over het dorp vandaan haalt? “Ik heb hier de eerste negentien jaar van mijn leven gewoond; tegenwoordig woon ik in Zutphen. Maar van dat station wist ik niet uit mezelf hoor”, zegt hij eerlijk. “Een paar quizronden eerder werd dezelfde vraag gesteld en dat antwoord heb ik onthouden.” Hij wordt dus beloond voor zijn oplettendheid. “Ja, toch wel leuk hè? Ga ik een dagje naar Vorden, val ik met mijn neus in de boter.”

Ook kinderen doen aan de quiz mee, met gokken welk vak het juiste is komen ze een heel eind. Of de antwoorden worden hen vanaf de kant toegeroepen. Besselink: “Met de cadeaubon doen we iets voor de mensen terug die toch de winkels en de horeca in het dorp in leven houden. We hebben een behoorlijk winkelbestand, dat viel me pas echt op toen ik voorzitter werd, bijna vijfenhalf jaar geleden.” In november draagt hij het stokje over aan Dick Vlogman van Keurslagerij Vlogman. Dát de Vordense ondernemers het zo’n sterke club vormen, is mede te danken aan de multifunctionele Dorpsstraat, zegt Besselink: “Doorgaand verkeer dat hier echt niet moet zijn, maakt gebruik van de rondweg. Maar ook door de Dorpsstraat rijdt verkeer. Daardoor blijft het hier levendig. We willen dat graag zo houden.”

Voor deze bijzondere gelegenheid is de Dorpsstraat afgesloten. Fietsers nemen hun rijwiel aan de hand om langs de marktkramen te slenteren die vóór de winkel staan opgesteld. Of ze stallen hem bij de kerk. Daar is het kraampje waar de Vordense Kalender 2024 wordt verkocht. Met twaalf foto’s, gemaakt door Vordenaren die aan de wedstrijd ‘Het perfecte plaatje’ hebben meegedaan. “We hadden er een dagkalender van kunnen maken”, zegt Besselink. “Zoveel inzendingen hebben we binnengekregen. En vaak van hoge kwaliteit.”

De opbrengst van de kalender gaat naar de Vordense afdeling van De Zonnebloem. “Ook hiermee laten we zien dat we als lokale ondernemers graag iets doen voor de samenleving. Een samenleving waar we zelf midden in staan.” 

Levende standbeelden
Living statues,  levende standbeelden, is een van de thema’s van het jubileumfeest. Vlakbij de kalenderkraam hebben Renske Faber en Rianne Beuting-Faber – “we zijn zussen” – zwaar gothic geschminkt hun plek gevonden. Lekker dan, bij deze temperaturen. Maar het wezenlijke van living statue spelen komt in dit geval goed uit: het is de bedoeling dat je je niet verroert. Zodat voorbijgangers aan zichzelf gaan twijfelen: knippert dat standbeeld nou met haar ogen?”

Eh… ja, dat doet ze. Renske en Rianne komen geregeld in beweging om kinderen te vragen even samen op de foto te gaan voor de camera van fotograaf Rob Schmitz.  “Leuk om het publiek erbij te betrekken”, zegt Renske. “Dat verklaart ook de naam van onze Facebookpagina”, zegt Rianne: “wijvindenjullieleuk.”

De meisjes Zola en Ayleen laten zich schminken en portretteren. Als je erop gaat letten zie je overal geschminkte kinderen rondspringen, die meedoen aan de living statue-wedstrijd. De VOV is natuurlijk ook een soort  living statue. Heeft de eerbiedwaardige leeftijd van 75 bereikt, maar is – getuige al die kinderen – nog springlevend.

Popgeschiedenis
Wat zich in die driekwart eeuw eveneens voltrok: popgeschiedenis. In VOV-oprichtingsjaar 1948 waren weliswaar de Rolling Stones al geboren, maar wat nu ‘pop’ en ‘rock’ heet bestond nog niet. Een flinke portie van die geschiedenis wordt tijdens het VOV-feest vanaf vijf uur in meerdere sets gepresenteerd door de Bankdirecteuren, vijf bekende Vordense muzikanten met – heel toepasselijk – een echte ondernemersnaam. Gezeten op (de leuning van) een grote rode bank brengen ze vanuit de podiumwagen pop en rock uit vooral de jaren zeventig van de vorige eeuw. Wel met een eigen klankkleur, niet in de laatste plaats dankzij de accordeon van Wilfried Lichtenberg die aan menig nummer een cajun-effect geeft dat het oorspronkelijk niet had. Het oudere publiek waant zich terug in de tijd dat The Eagles (Take it Easy) en de Doobie Brothers (Listen to the Music) hits scoorden. Meeblèren met The Joker van de Steve Miller Band? Graag! Het is een nummer uit 1973, de VOV bestond toen 25 jaar.

Halverwege de eerste set manoeuvreren twee gehelmde toeristen op de fiets tussen het podium en het publiek door over de Dorpsstraat. Symbolisch: de straat is zelfs tijdens het VOV-feest (een beetje) open voor doorgaand verkeer. Take it Easy!

Staande op de Dorpsstraat presenteert VOV-voorzitter Peter Besselink zelf de kennisquiz. Foto: Sander Grootendorst
Geboren Vordenaar Bart Laarkamp: "Met de neus in de boter gevallen." Foto: Rob Schmitz
De Bankdirecteuren in actie. Later op de avond krijgen de vijf leden van de band steevast gezelschap van muzikaal talent uit het publiek. Foto: Rob Schmitz

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Noord