Harmonie Vorden, het Vordens Mannenkoor en gospelkoor Inspiration zorgen gezamenlijk voor een uniel concert.. Foto's Rob Schmitz
Harmonie Vorden, het Vordens Mannenkoor en gospelkoor Inspiration zorgen gezamenlijk voor een uniel concert.. Foto's Rob Schmitz

Publiek geniet intens van Vrijheidsconcert

Muziek

Prachtige samenwerking tussen Harmonie Vorden, Vordens Mannenkoor en Inspiration

Door Jan Hendriksen

VORDEN - “De pendule van de tijd slaat heen en weer, van tijden van oorlog naar tijden van vrede, veiligheid en liefde. Zo is het altijd al gegaan. Maar hoe kunnen wij zorgen dat de slinger aan de goede kant van de tijd blijft? Hoe houden wij dat evenwicht in stand? Liefde? Verdraagzaamheid? Samen - leven?”

Dit was één van de tekstpassages uit de mond van Gery Groot Zwaaftink tijdens het Vrijheidsconcert dat zaterdagavond in sporthal Het Jebbink veel indruk maakte op het 450 koppen tellende publiek. Even eerder had soliste Cleo Vlogman op indrukwekkende wijze het uit 1984 daterende en zeer toepasselijke nummer ‘Over de muur’ gezongen.
Het van Bevrijdingsconcert tot sfeervol Vrijheidsconcert omgetoverde optreden stond muzikaal op een zeer hoog niveau en zorgde voor enkele kippenvel-momenten, zowel bij het publiek als bij de 120 meewerkende muzikanten, zangers en zangeressen van Harmonie Vorden, het Vordens Mannenkoor en gospelkoor Inspiration. Niet in de laatste plaats door de prachtige lichteffecten en beelden en het voor een deel fictieve verhaal dat als een rode draad door het concert liep. Met dank aan regisseur Jelle van der Meulen die speciaal door de initiatiefnemers was ingehuurd.

Nieuw licht
Al in april 2019 werden op initiatief van Harmonie Vorden in het kader van de viering van 75 jaar Vrijheid door de drie organiserende verenigingen de voorbereidingen gestart voor een Bevrijdingsconcert op 4 april 2020. Kort na de datum waarop Vorden in 1945 door de Canadezen werd bevrijd. In maart 2020 moest men het concert kort voor de uitvoering helaas annuleren omdat de coronapandemie was uitgebroken. Begin dit jaar werd er definitief een nieuwe datum voor het Bevrijdingsconcert gepland, niet wetende dat kort daarna Rusland een nieuwe oorlog zou starten in Oekraïne. “Een oorlog zo dichtbij waarvan de gevolgen nog dagelijks merkbaar zijn en die bewijst dat leven in vrijheid blijkbaar niet vanzelfsprekend is. Het wierp een heel nieuw licht op ons Bevrijdingsconcert zodat we besloten het om te dopen tot Vrijheidsconcert”, zo liet Wout Dekkers namens de initiatiefnemers in zijn welkomstwoord weten.

Fictief
Tijdens het concert werd in woord, muziek en beelden stilgestaan bij de bevrijding ruim 77 jaar geleden en het belang om in vrijheid te mogen leven. Het voor een deel fictieve verhaal waar de in buurtschap Hackfort omgekomen 22-jarige Engelse soldaat William McKenzie centraal stond werd verteld door de muziek van het orkest, door de twee koren, zangeres Cleo Vlogman en verteller Gery Groot Zwaaftink met als openingsnummer ‘D-day’ door Harmonie Vorden. Tijdens dit openingsstuk brak Gery Groot Zwaaftink een grote stapel dozen af waardoor langzaam het orkest zichtbaar werd. Het concert werd vervolgd door het Vordens Mannenkoor met het nummer ‘We will remember them’ en door Cleo Vlogman met ‘Lily Marlene’ van Marlene Dietrich.
Ook vormden de gezamenlijke optredens van het harmonieorkest met het Vordens Mannenkoor en Inspiration voor enkele prachtige momenten zoals bij de nummers ‘Abide with me’ en ‘Band of brothers’. Na de pauze werd het concert voortgezet met de nummers ‘Can’t help falling in love’ (Vordens Mannenkoor), ‘Heal the world’ (Harmonie Vorden) en ‘Oh freedom’ (Inspiration). Prachtig was ook het nummer Miss Saigon van het harmonieorkest. Als slotstuk werd het toepasselijke ‘Imagine’ van John Lennon en Yoko Ono uitgevoerd dat door het publiek mee kon worden gezongen en dat na afloop door dat zelfde publiek met een staande ovatie werd beloond. Als ‘uitsmijter’ en toegift werd ‘Land of Hope and Glory’ gespeeld.

Uniek
Na afloop dankte voorzitter Erwin Sportel van Harmonie Vorden alle muzikanten, zangers en zangeressen, de drie dirigenten (Willem Kossink, Piet Piersma en Christo Guenov), Cleo Vlogman, Gery Groot Zwaaftink en alle andere medewerkers en vrijwilligers die medewerking aan dit unieke concert hadden verleend. ‘Koester en vier de vrede’ waren zijn slotwoorden voordat iedereen met een uitermate goed gevoel huiswaarts keerde.

Gift
Dankzij de financiële steun van de gemeente Bronckhorst, de Veilingcommissie van Kringloopwinkel De Werf, het Prins Bernhard Cultuurfonds, het Fonds voor de Cultuurparticipatie en VSB-fonds, RIHO Climate Systems en Wiltink Installatietechniek was het mogelijk om het concert gratis aan het publiek aan te bieden. Na afloop konden de bezoekers een vrije donatie doen in de tuba die bij de uitgang van de sporthal stond.

Cleo Vlogman trad als soliste op.
Gery Groot Zwaafting had als verteller een verbindende rol.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Noord