Rien en Ron. Foto: PR
Rien en Ron. Foto: PR

Jiddische muziek vult Dorpskerk Vorden tijdens Zomeravondconcert

Muziek

VORDEN - Klezmermuziek, muziek die wortelt in de Jiddische cultuur, klinkt op zaterdagavond 30 juli in de Vordense Dorpskerk. De band Di Mechaje verzorgt er een zomeravondconcert van een uur.

Ron van den Heuvel (viool en zang) en Rien Wulffraat (accordeon) zijn de kern van de uit vier leden bestaande klezmerband. Dimechaje betekent ‘het plezier’ en als ze spelen doen ze die naam eer aan. Regelmatig treden Ron en Rien ook met z’n tweeën op. Beide mannen hebben een professionele muzikale achtergrond en ze spelen in meerder muziekcombo’s. In Di Mechaje spelen ze sinds 2007 samen.
Het karakter van de liedjes is zeer wisselend: melancholisch, lieflijk, vrolijk, opzwepend en wat je al niet meer kunt bedenken. Ook het tempo varieert sterk. In Vorden spelen ze tijdens het zomeravondconcert vooral rustige nummers, ontroerend, romantisch en sfeervol. Een greep uit hun repertoire: papirosen, stempenjus fiedel, the sounds of safed, bashana haba, kinderjohren, durme durme, una noche di luna en donna donna.

Ron van den Heuvel
Ron houdt van de afwisseling van stemmingen die in klezmer mogelijk zijn. Hij heeft een klassieke vioolopleiding maar speelt nog uitsluitend ‘lichte’ muziek. Hij vindt het heerlijk om zo vrij te spelen. Ron laat zich verder horen in de ensembles Badyana, Fanjazzticc, Jazzy Fingers, Frejleche Frainde en Swinginjazz

Rien Wulffraat
Rien is initiatienemer van deze klezmerband. Hij is gepensioneerd pianodocent en is verslingerd aan allerlei soorten muziek. Rien maakte naam als jazzpianist (onder andere in zijn eigen jazztrio “Trio Pluzz”), maar speelt ook al vele jaren op de accordeon. Met voornamelijk dat instrument treedt hij op in Di Mechaje.
Het zomeravondconcert op 30 juli duurt van 22 tot 23 uur. Reserveren kan via info@vriendenvandedorpskerkvorden.nl. Ook zijn er voor aanvang kaarten te koop in de kerk.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Noord