Het ZomerOrkest Nederland speelde op de Markt in Vorden. Foto: Joanne Lam
Het ZomerOrkest Nederland speelde op de Markt in Vorden. Foto: Joanne Lam

ZomerOrkest Nederland laat de zon in Vorden schijnen!

Muziek

VORDEN - Het Zomer Orkest Nederland (kortweg ZON) heeft zondagmiddag 31 juli een concert op het Marktplein in Vorden verzorgd waarbij het ruim 250 man tellende publiek een tweeëneenhalf uur durend concert kreeg aangeboden dat menig bezoeker kippenvel wist te brengen. Onder leiding van haar twee dirigenten Paul van Gils en Thom Roosen werd het publiek van begin tot eind geboeid met een ruim aanbod van muziekstijlen voor een harmonie orkest.

ZomerOrkest Nederland is hét projectharmonieorkest dat iedere zomer op tournee gaat door Nederland om de blaasmuziek te promoten. Door het geven van concerten in een informele setting in de open lucht belicht het orkest de veelzijdigheid van de blaasmuziek. In casual outfit worden concerten gegeven op terrassen, braderieën, op campings of midden in een winkelcentrum. Het ZON is van alle markten thuis, van Barok tot Rock.

Het ZON gaat sinds 1987 jaarlijks op tournee en is uitgegroeid tot een begrip binnen de Nederlandse muziekwereld. Het orkest geeft zo veel mogelijk jonge muzikanten de kans om in een goed en gemotiveerd orkest mee te spelen en om dit te bereiken wordt het elk jaar opnieuw samengesteld uit amateurs en conservatoriumstudenten van 16 tot en met 23 jaar, afkomstig uit heel Nederland.

In korte tijd studeren zij een uitdagend programma in onder leiding van twee jonge enthousiaste dirigenten. De dirigenten van het ZON wisselen jaarlijks; dat wil zeggen, elke dirigent wordt in principe voor twee jaar aangesteld, met elk jaar één nieuwkomer.

Ontwikkeling van jong, muzikaal talent staat centraal bij ZON. Naast de deelnemers, wordt een jonge componist uitgedaagd een nieuw werk te schrijven. Dit jaar stond het stuk ‘Tunnel Vision’, gecomponeerd door oud-ZON’ner Tjeerd Nijhof op het programma. De solist uit eigen gelederen die dit keer naar voren mocht komen, was dit jaar Myrthe Egberink op hobo. Zij heeft het ‘Concertino for Oboe in One Movement‘ van Eugene Goossens voortreffelijk gespeeld, speciaal gearrangeerd voor ZON.

Onder de muzikanten van ZON waren dit jaar ook twee lokale muzikanten uit Vorden, Jasmijn Boerstoel en Annelore Lam, normaliter spelend bij Harmonie Vorden, betrokken.

Het concert in Vorden werd mogelijk gemaakt door Stichting Ondernemersfonds Vorden en café/restaurant de Herberg op initiatief van Vordenaar Dick Boerstoel, zelf in het verleden meerdere jaren betrokken geweest bij het ZomerOrkest Nederland.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Noord