Zijn gezondheid laat het Ludo Eijkelkamp niet meer toe om tijdens concerten optimaal zijn stem te laten horen. Foto: PR

Zijn gezondheid laat het Ludo Eijkelkamp niet meer toe om tijdens concerten optimaal zijn stem te laten horen. Foto: PR

Vordens Mannenkoor zingt concerten voortaan zonder Ludo Eijkelkamp

Muziek

Keijenborger doet na ruim zestig jaar een stapje terug 

Door Jan Hendriksen

VORDEN - Na meer dan zestig jaar zingen bij het Vordens Mannenkoor heeft Ludo Eijkelkamp een stapje terug moeten doen. Sinds begin dit jaar komt hij nog wel naar de repetities maar concerten zitten er voor de Keijenborger niet meer in: “Mijn gezondheid laat het niet meer toe om optimaal mijn stem te laten horen. En dat doet mij best een beetje pijn.” 

Bijna drie jaar geleden liet Ludo Eijkelkamp in een interview in aanloop naar zijn zestigjarig lidmaatschap van het Vordens Mannenkoor in Contact weten dat het koor een rooskleurige en gezonde toekomst te gemoed kon zien. “Ik sta nog steedsn achter die woorden. Het koor kent een grote mate van zelfwerkzaamheid en ondanks de corona is het ledental stabiel gebleven. Ook stromen er bij tijd en wijle nog steeds nieuwe leden in”, aldus Eijkelkamp.
“ik heb mij er inmiddels bij neergelegd maar de wekelijkse repetities van het koor op de maandagavond in het Vordense Kulturhus blijf ik wel bezoeken. Ik kan het zingen eigenlijk niet missen en op deze manier blijf ik nog verbonden met het koor. Dat prijs ik zeer. En dat is wederzijds”, zegt de inmiddels 78-jarige bariton in aanloop naar het kerstconcert dat het Vordens Mannenkoor op zaterdagavond 17 december geeft in de Vordense Dorpskerk.

Wennen
Het zal volgens Eijkelkamp volgende week best wel even wennen zijn als hij niet tussen en voor al die mannen staat maar in het publiek zit. “Niet alleen voor mezelf maar ook voor de bezoekers”, aldus de in de Vordense buurtschap ‘t Medler geboren Keijenborger. Zingen was altijd zijn lust en zijn leven en dat is het nog steeds. Al veel meer dan zestig jaar. Solistisch, in een koor en in het verleden nog in een kwartet. En niet te vergeten bij de gebroeders Eijkelkamp. Door de jaren heen heeft hij met al zijn optredens heel wat solisten en dirigenten ontmoet.
Zijn zangcarrière begon bij het ‘knapenkoor’ van Heilige Antonius van Paduakerk in de Kranenburg. Zijn liefde voor de zang had hij niet van vreemden. Ludo’s vader en moeder zongen als caféhouders ook altijd al. “Ik kom uit een gezin van elf. Enkele broers zongen al bij het knapenkoor voordat ik me daarbij aansloot”, vertelt de voormalig metselaar.

Rillingen
Na zanglessen bij een docent van de muziekschool in Doetinchem ontwikkelde Eijkelkamp zich tot een graag geziene bariton binnen het Vordens Mannenkoor maar ook zeker in de regio. Talloze malen verzorgde hij solo-gastoptredens bij koren die een jubileum of lustrum te vieren hadden of een kerstconcert verzorgden. “Die laatste concerten vormden voor mij veelal de hoogtepunten. Daarin kon ik mijn volledige passie geven. En dat leverde soms ‘rillingen’ op.” Voor Ludo dus fijne herinneringen aan al die concerten. Met name die van het Vordens Mannenkoor dat momenteel onder leiding staat van dirigent Christo Guenov.

Ervaren
Guenov is de vierde dirigent die de bariton nu in die ruim zestig jaar voor het koor ziet staan. Derk Wolters, Bert Nijhof, Frank Knikkink gingen de van oorsprong uit Bulgarije afkomstige muzikaal leider voor. Ludo is zeer gecharmeerd van Guenov. “Hij heeft het koor een extra stimulans gegeven en het is zeer prettig samenwerken met hem. En dat hoop ik ondanks dat ik geen medewerking meer geef aan concerten met de wekelijkse repetities te kunnen blijven ervaren.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Noord