Orgelfront. Foto: F. Holtslag

Orgelfront. Foto: F. Holtslag

F. Holtslag

Vierakker geniet al 150 jaar van Elberinkorgel

Muziek

VIERAKKER - Met een concert in de St. Willibrorduskerk in Vierakker wordt op zondag 26 november een bijzondere muzikale verjaardag gevierd. Het Elberinkorgel is maar liefst 150 jaar oud.

Het orgel van ‘de mooiste kerk’ werd in 1872 ontworpen door orgelmaker Elberink uit Oldenzaal en een jaar later voltooid. En het is bijzonder dat het instrument nog precies zo aanwezig is als het 150 jaar geleden werd opgebouwd. In 1874 werd het al geroemd om de bijzondere kwaliteit en de harmonieuze klankkleuren. Dat is in alle jaren ongewijzigd gebleven. Bij de restauratie in 1995 bleek dat slechts één van de 948 pijpen door schade vervangen moest worden.
Tijdens het concert laat Joop van Goozen, organist van de St. Janskerk te Zutphen en woonachtig in Vierakker, alle timbres van het orgel horen. Leden van het “Consortium Apostolorum” zullen met enkele vocale bijdragen de begeleidingskwaliteit van het orgel accentueren. Daarnaast is het mogelijk het orgel van dichtbij te bekijken. Het concert in de St. Willibrorduskerk begint om 15 uur.

Speeltafel.  Foto: F. Holtslag
 Foto: F. Holtslag

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Noord