Schapen grazen op het terrein van het Schapenmeer. Foto: Inez Liebe
Schapen grazen op het terrein van het Schapenmeer. Foto: Inez Liebe

Schapen rondom het Schapenmeer

Natuur

VORDEN - Dat kan toch bijna niet anders?! Het Schapenmeer dankt zijn naam aan het feit dat vroeger de schapen in het meertje gewassen werden voordat ze werden geschoren. Sinds kort lopen een twintigtal schapen op het gebied van Natuurbegraafplaats Schapenmeer in Vorden.

Binnen de 65 hectare die beheerd wordt door de natuurbegraafplaats, is een stuk waar bomen gekapt zijn vanwege de letterzetter. Deze kleine bastkever leeft onder de schors van sparren en eet de bast en het spinthout van sparren op. Hierdoor is geen transport van water, suikers en mineralen in de boom meer mogelijk en sterft de boom. Om verdere verspreiding te voorkomen, Is een deel van het bos gekapt.

Deze kap geeft ook weer nieuwe mogelijkheden. Overal komt de heide al tevoorschijn. Deze ‘oude’ zaden zitten gewoon in de grond en komen na al die jaren weer tot leven. De natuurbeheerder, vrijwilligers en nu ook de schapen, zorgen er ook voor dat jong opschot en de Amerikaanse vogelkers in toom worden gehouden. Over een aantal jaren is een bloeiend paars heideveld onderdeel van dit natuurgebied waarmee de oorspronkelijke flora en fauna teruggebracht is en daarmee de biodiversiteit is verhoogd.

Op dit moment lopen twintig schapen van Schaapskudde de Belhamel in het gebied van de natuurbegraafplaats. Het zijn schapen van het ras “Groot heideschaap”. Een groot en sterk ras die het gewend is om op verschraalde grond zijn kostje bij elkaar te grazen. De schapen worden steeds verplaatst om zo het hele gebied onder handen, of eigenlijk poten, te nemen. Zo werken historie en natuur weer samen om het gebied steeds mooier en diverser te maken.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Noord