Slenk gevuld met water tussen Vorden en Ruurlo. Foto: Waterschap Rijn en IJssel
Slenk gevuld met water tussen Vorden en Ruurlo. Foto: Waterschap Rijn en IJssel

Klimaatexcursie waterbeheer met uniek bezoek aan landgoed

Natuur

VORDEN - De Achterhoek bruist van de natuurvriendelijke, ecologische en biologische initiatieven. Projecten waar we trots op mogen zijn, omdat ze allemaal als doel hebben de Achterhoek mooi en leefbaar te houden, ook voor volgende generaties. Beweging Liefde voor het Klimaat organiseert daarom geregeld fiets- en wandeltochten in steeds een ander stukje Achterhoek. Tijdens die tochten geven bevlogen ondernemers, bezielde wetenschappers en enthousiaste vrijwilligers een inkijkje in hun mooie, duurzame projecten. 

Zaterdag 23 september gaat de fietstocht naar een landgoed in Vorden. Hier is een bijzondere reddingsoperatie aan de gang. Door te weinig grondwater en het veranderende klimaat worden alle mooie landgoederen waar Vorden om bekend staat, bedreigd. Eeuwenoude beuken sterven, fraaie tuinen en natuur verdorren, droogvallende grachten zijn schadelijk voor de fundering van de kastelen. 

Het waterprobleem was lange tijd een hoofdpijndossier. Gesteund door alle betrokken partijen is het Waterschap Rijn en IJssel hard aan de slag gegaan om het water weer terug te krijgen op het landgoed. Het project waar naar toe wordt gegaan, is bijna klaar.

Wat er precies gedaan is en waarom, vertelt Nicky Schepers. Zij is gebiedshydroloog bij het Waterschap en fietst met de groep mee naar het landgoed, alwaar ze de rondleiding te voet verzorgd. Allereerst wordt een uniek bezoek gebracht aan de noordkant van het landgoed, dat normaal gesproken niet toegankelijk is voor publiek. Daarnaast wordt nog een kijkje genomen bij de Ganzesteeg waar men een prachtig uitzicht heeft op het beekdal van de Baakse Beek.

Excursie
De excursie is op zaterdag 23 september. Vertrek om 11.30 uur bij station Vorden, terug rond 15.15 uur. Onderweg is er een lunchpauze. Er wordt ongeveer 20 kilometer gefietst en circa 2 km gewandeld. Aanmelden en nadere informatie via liefdevoorhetklimaat@gmail.com en via Facebook en Instagram. Aanmelden voor de nieuwsbrief kan ook via het emailadres. 

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Noord