Tijntje en wethouder Paul Hofman staan klaar om de eerste petflessen in de oranje container te doen. Rechts Sophie, ook lid van de leerlingenraad. Foto: Sander Grootendorst

Tijntje en wethouder Paul Hofman staan klaar om de eerste petflessen in de oranje container te doen. Rechts Sophie, ook lid van de leerlingenraad. Foto: Sander Grootendorst

Actie leerlingen De Hoge Voorde voor milieu én Oekraïne

Onderwijs

VORDEN - De leerlingen van basisschool De Hoge Voorde in Vorden spannen zich deze week extra in voor een beter milieu. Maandagmorgen, voorafgaand aan de eerste les, gaven Tijntje (9), lid van de leerlingenraad, en Paul Hofman, wethouder van Bronckhorst, het officiële startsein voor de ‘Groene week’. Ze onthulden een hele grote door de gemeente beschikbaar gestelde oranje fles – bedoeld om lege plastic flessen in weg te gooien.

Door Sander Grootendorst

“De kanjers van de leerlingenraad hebben het initiatief genomen”, vertelt juf Liesbeth Groot Jebbink. “Het idee ontstond omdat ze er vanuit de hele school vragen over kregen.” Dat is de taak van de leerlingenraad, legt ze uit aan de kinderen die zich massaal op het schoolplein hebben verzameld. “Ze vertegenwoordigen jullie allemaal. En daarom verdienen ze een applaus!”

Vier leden van de leerlingenraad spreken de andere scholieren en de ouders via de microfoon toe. Eerst Dorien (8) en Elsemieke (10). Met een “Goedemorgen allemaal!” krijgt Dorien de meute stil. Dan zegt ze: “We zijn blij dat we eraan gaan werken om onze school, ons huis en Vorden een beetje schoner te maken.” En met z’n tweeën in koor: “We moeten dit samen doen, want een beter milieu begint bij jezelf.”

Ook Tijntje en Sophie (11) nemen het woord. Ze vertellen dat het statiegeld dat de flessen opleveren, bedoeld is voor de vluchtelingen uit Oekraïne. Juf Liesbeth: “Eigenlijk wilden ze de opbrengst besteden aan speelmateriaal voor de school. Maar spontaan besloot de leerlingenraad dat om te gooien. Het milieu houdt ze heel erg bezig, maar de oorlog ook. Mooi om te zien dat ze er echt over nadenken wat ze kunnen doen.”

Wethouder Hofman: “Het komt natuurlijk ook dichtbij. Er zijn al Oekraïense vluchtelingen in onze gemeente, volwassenen en kinderen – die gaan misschien wel naar deze school.” Tegelijkertijd lijkt de oorlog op deze vroege maandagmorgen te midden van uitbundige kinderen in Vorden ver weg. Hofman: “Van het wereldnieuws zou je cynisch kunnen worden, maar hier zie je het bewijs dat dat niet nodig is. Deze kinderen werken aan hun toekomst en hebben de creativiteit om daar iets goeds van te maken. Fantastisch vind ik het.”

De leerlingenraad stuurde een handgeschreven brief naar het gemeentehuis, zo ging het balletje aan het rollen. “Daarna hebben we per mail gecommuniceerd hoor”, zegt Hofman. “We hebben ook met de leerlingen op school aan tafel gezeten. Het is helemaal hun actie, wij kunnen hesjes, prikstokken en dergelijke uitlenen.”

De leerlingenraad riep alle medescholieren op om van huis plastic flessen mee te nemen, die dan meteen in de container zouden kunnen. Juf Liesbeth kijkt om zich heen en zegt: “Ik krijg bijna tranen in mijn ogen als ik zie hoeveel flessen jullie hebben meegebracht.” Iedereen doet een of meer flessen in de grote zakken waarmee Mike en Jesse – gehuld in oranje hesjes – het schoolplein rondgaan. In een mum van tijd zijn de zakken vol. “Het antwoord op de vraag: hoe pak je grote problemen aan, zoals de plastic soep en het opraken van grondstoffen”, zegt Hofman. “De kinderen brengen het op een hele leuke manier terug naar wat ze zelf kunnen bijdragen.”

Wat gaat er verder deze week nog gebeuren? “Dat weten we zelf eigenlijk nog niet”, zegt Sophie. De wethouder verklapt alvast dat er ‘een hele fabriek’ naar de school komt, de Groene Recyclefabriek. Klinkt interessant!

Aan het eind van de bijeenkomst wordt de grote oranje fles naar de centrale hal toe gesjouwd. De groene schoolweek is begonnen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Noord