Kinderen van IKC De Garve namen de prijs enthousiast in ontvangst. Foto: Josine Breukink

Kinderen van IKC De Garve namen de prijs enthousiast in ontvangst. Foto: Josine Breukink

IKC De Garve in Wichmond wint Onderwijsprijs Gelderland

Onderwijs

WICHMOND - Vrijdagmiddag 25 maart ging een afvaardiging van het IKC naar het Huis der Provincie in Arnhem. Daar reikte gedeputeerde Peter Kerris de tweejaarlijkse Onderwijsprijs Gelderland uit. In de categorie primair onderwijs waren uit de vele aanmeldingen drie scholen genomineerd. Deze scholen onderscheiden zichzelf door een goede aanpak, creativiteit, inventiviteit en een initiatief wat inspirerend is voor andere scholen. IKC De Garve won in de categorie basisonderwijs met een multifunctionele ruimte; een groen, open Ontmoetingsplein.

Ontmoetingsplein
In 2016 is men bij IKC De Garve begonnen met een plan voor het ontwerpen van een multifunctioneel plein. Dit plein van de enige basisschool in het dorp is veranderd in een groene en open ontmoetingsplek. De wens van ouders was een groen plein voor hun kind. Het team wilde de buitenruimte meer inzetten voor leren en wilde graag de enige activiteit, voetballen, uitbreiden tot een rijker spelaanbod. Vanuit de missie van het IKC ‘Er is een heel dorp nodig om een kind op te voeden’ leefde de wens om het dorp meer te betrekken bij de school en ook een gezamenlijk buitenruimte voor het dorp te creëren.

Juryrapport
De jury, bestaand uit Bianca Govers, redacteur De Gelderlander, Thom Teulings, projectmedewerker Onderwijs en Arbeidsmarkt, provincie Gelderland en Arno van Zanten, cao-onderhandelaar AVS, is heel enthousiast en zegt over dit initiatief: “De school wil naar een ander type onderwijs: minder op je stoel, meer naar buiten. De doelstellingen van de school op gebied van leren en sociaal gedrag zijn helder geformuleerd, en van daaruit is het project vormgegeven. De kinderen hebben meegedacht over de invulling en zijn nauw betrokken bij de uitvoering. De school is echt deel van een ruimer sociaal geheel, met aandacht voor verbondenheid, eigenaarschap, verantwoordelijkheidsgevoel én: de band versterken met buiten en natuur. Leerlingen, docenten en dorp vormen een organisch geheel.”

Het team, de kinderen, ouders en het dorp voelen zich enorm vereerd met het ontvangen van deze mooie prijs! De kinderen hebben deze dan ook enthousiast in ontvangst genomen. Voor hen was het een bijzondere ervaring. Een van de kinderen noemde het: “Superleuk, een dag om nooit meer te vergeten”. Binnenkort reist IKC de Garve af naar Onderwijsstad Amersfoort om mee te dingen naar Landelijke Onderwijsprijs.

Onderwijsprijs sinds 1993
Organisator van de Nationale Onderwijsprijs is de Stichting Nationale Onderwijsweek. De tweejaarlijkse prijs is in 1993 ingesteld om de creatieve kanten van het Nederlands onderwijs voor het voetlicht te brengen. In alle provincies wordt een provinciale onderwijsprijs uitgereikt. De ingezonden projecten en uitslagen zijn binnenkort te vinden op www.nationaleonderwijsweek.nl.

Foto: Josine Breukink
Uitreiking van de prijs door gedeputeerde Peter Kerris. Foto: Josine Breukink

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant