
Jan Brouwer en zijn vrouw werden bij het afscheid op de platte wagen door Kranenburg gereden. Foto: Richard Stegers
‘Je bent getrouwd met school, zei mijn vrouw’
OnderwijsAfscheid directeur Jan Brouwer van De Kraanvogel
Door Richard Stegers
KRANENBURG – Directeur Jan Brouwer (64) heeft woensdag 30 augustus afscheid genomen van basisschool De Kraanvogel in Kranenburg. Hij was ruim veertig jaar in het onderwijs actief en gaat met vervroegd pensioen. Nick Bus (36) volgt hem op als directeur. “Ik heb altijd plezier in het vak gehad en kreeg alle kansen om mezelf te ontwikkelen”, aldus Brouwer.
“De leerlingen stonden steeds voorop”, vertelt Jan Brouwer op één van zijn laatste dagen op school onder het genot van een kopje koffie. “Je moet kinderen bieden waar ze recht op hebben. Dat heb ik altijd voor ogen gehouden. De Kraanvogel is een hele fijne school met veel mogelijkheden. Ik laat het met een goed gevoel achter.”
Meer tijd
Het afscheid voelt wel dubbel voor de directeur. “Onderwijs is mijn passie, al ruim veertig jaar. Mijn vrouw zei al eens gekscherend: ‘je bent eerst getrouwd met school en dan met mij’, haha. Het houdt me inderdaad steeds bezig, daar blijf je ook jong bij. Maar het zal best wennen worden. Aan de andere kant krijg ik meer tijd voor mijn hobby’s, ons kleinkind en om samen met mijn vrouw te reizen buiten de schoolvakanties om. Dat is wel een prettig vooruitzicht. En met Nick Bus is een goede opvolger aangetrokken, ik kan met een gerust hart plaatsmaken.”
Onderwijsfamilie
Jan Brouwer komt uit een echte onderwijsfamilie. Zijn ouders waren leerkracht. “Toen mijn ouders trouwden, kreeg mijn moeder automatisch ontslag om voor het gezin te zorgen. Dat was in die tijd heel normaal.” Hij groeide op in Friesland en koos zelf ook voor een toekomst als leraar. “Mijn broer volgde de pedagogische academie en was daar heel enthousiast over. Dat zag ik ook wel zitten, van die beslissing heb ik nooit spijt gehad.”
Muziekles
Als onderwijzer begon hij als stimuleringsleerkracht in Blauwhuis. Dat was een functie voor één dagdeel, de woensdagochtend. “Ik deed remedial teaching, een soort bijles voor taal en rekenen. Daarnaast gaf ik volksdansen, daar zullen velen nu vreemd tegenaan kijken.” Naast de baan op de basisschool gaf hij muziekles op de muziekschool in Lemmer. De opleiding Gehrels muziekeducatie kwam daarbij goed van pas. “Lesgeven en muziek zijn mijn grote passies.”
Lerarenoverschot
Begin jaren tachtig was er geen tekort aan leerkrachten, integendeel. “Je kunt het je nu bijna niet voorstellen maar toen was er een overschot aan leraren”, weet Jan zich nog goed te herinneren. “Het was moeilijk om een baan te vinden, zeker in Friesland. Veel studiegenoten kozen daarna voor een andere sector. Slechts dertig procent was in het onderwijs actief. Ik besloot om het verder weg te zoeken om mijn kansen te vergroten.” Zo kwam hij in 1981 in de provincie Noord-Holland terecht. Een Jenaplanschool in Muiderberg gaf hem de kans fulltime aan de slag te gaan. “Ik zag die uitdaging wel zitten en ging in Muiden wonen.”
Geheime opnames
Hij werkte er negen jaar en kijkt er met plezier op terug. Tijdens de sollicitatieprocedure gaf ik als proefles een muziekles over het spreekwoord: Als de kat van huis is, dansen de muizen op tafel. Ik werd aangenomen. Collega’s kopieerden later, zonder dat ik het wist, mijn huissleutel en maakten bij mij thuis in het geheim opnames terwijl ze dat dansje deden. Het filmpje hebben ze later tijdens onze trouwdag afgespeeld. Dat was hilarisch, erg leuk.”
In Muiderberg raakte hij boventallig, Brouwer verkaste naar Hilversum waar hij tien jaar als leerkracht en bovenbouw coördinator fungeerde. “Het werd steeds drukker in de Randstad, reden om in 2002 naar de Achterhoek te verhuizen. Sindsdien woon ik in Doetinchem.”
Ontwikkelen
Eerst werkte hij op een school in Zeddam en volgde hij de schoolleidersopleiding. Dat gaf hem de kans om directeur te worden, dat gebeurde in 2007 van een kleine school in Stokkum. In 2015 maakte hij zijn laatste overstap naar De Kraanvogel in Kranenburg. “Toen daar een vacature was voor een nieuwe directeur hoefde ik niet lang na te denken. Het is een mooie school in een mooie omgeving.” Hij kijkt terug op een prima tijd in Kranenburg met fijne collega’s. “Ik heb het goed naar mijn zin gehad. Er wordt onbevooroordeeld naar de mogelijkheden van kinderen gekeken. Wat hebben ze nodig om zich verder te kunnen ontwikkelen. We zien en kennen onze leerlingen! Aandacht doet veel. Als extra zorg nodig is, volgt een behandelplan wat ook daadwerkelijk wordt uitgevoerd.”
Rust en structuur
Rust, structuur en een zeer goede zorg voor al onze leerlingen zijn belangrijke aspecten op De Kraanvogel. “Vrijheid in gebondenheid. Help mij het zelf te doen. Het zijn elementen van het Montessori onderwijs die me aanspreken en die we hier in de praktijk brengen. Verder ben ik er trots op dat de moes- en pluktuin bij school vorm heeft gekregen.” Opvolger Nick Bus zegt voorlopig weinig te veranderen als nieuwe directeur. “Daar is geen reden toe, er staat namelijk een fantastisch team en het loopt erg goed. De Kraanvogel heeft een zeer goede naam opgebouwd, daar gaan we met het team zeker op voortborduren. Wel is het zaak om ons te blijven profileren en positioneren, want dat kan de aantrekkingskracht alleen maar vergroten.”

