Foto: PR

Blikseminslag? Volg deze stappen

  Partnerbijdrage

Het weer in Nederland is nogal wisselend. In de zomer is het vaak warm en ’s winters kan het kwik flink dalen. Daarnaast valt er op jaarbasis behoorlijk wat regen. En dan krijgen we zo nu en dan ook nog te maken met onweer en bliksem. Dit laatste vinden de meeste mensen het ergste. Begrijpelijk, want de bliksem kan inslaan op jouw huis. Als je nog niet eerder te maken hebt gehad met een blikseminslag, weet je waarschijnlijk niet wat je moet doen. Het onderstaande stappenplan helpt jou hier een handje bij.

Stap 1: Raak apparaten en leidingen niet aan

Als de bliksem inslaat in jouw woning, kan er sprake zijn van overspanning. Gevolg hiervan is dat de stroom zich een weg zoekt door jouw woning. De stroom verplaatst zich in dat geval niet alleen via de bedrading en de stekkers, maar ook via metalen leidingen. Uiteindelijk bereikt de stroom ook elektrische apparaten die aangesloten op het stroomnet.

Blijf daarom altijd van elektrische apparaten af nadat de bliksem is ingeslagen. Raak je het apparaat toch aan? Dan kun je een flinke opdonder krijgen. In het ergste geval word je zelfs geëlektrocuteerd als je een apparaat aanraakt dat onder stroom staat. Laat ook kranen en andere voorwerpen van metaal onberoerd. Deze kunnen namelijk ook onder stroom staan na een blikseminslag.

Stap 2: Controleer de meterkast

In de meeste woningen is tegenwoordig een moderne groepenkast aanwezig. Deze elektrische installatie is voorzien van een aardlekschakelaar. Als er te veel stroom door de installatie loopt, slaat deze schakelaar om. Hierdoor wordt de stroomtoevoer afgesloten. Zie het als een soort ingebouwde beveiliging. De aardlekschakelaar helpt doorgaans ook tegen blikseminslag.

Is de stroom in jouw woning uitgevallen na blikseminslag? Dan is de aardlekschakelaar waarschijnlijk omgeslagen. Controleer daarom altijd eerst de meterkast. Staat de aardlekschakelaar naar beneden? Zet deze dan weer omhoog. Meestal gaat dit zonder problemen. Lukt dit niet? Dan heeft de blikseminslag er mogelijk voor gezorgd dat de schakelaar is gesneuveld. Laat de schakelaar in dat geval vervangen door een professionele elektricien.

Stap 3: Schakel een elektricien in

Wanneer jouw woning getroffen wordt door de bliksem, raak je ongetwijfeld in paniek. Begrijpelijk, want veel mensen weten in dat geval niet wat zij moeten doen. Geldt dit ook voor jou? Dan raden wij je aan contact op te nemen met een elektricien. Zo’n professional weet namelijk precies wat hij moet doen na een blikseminslag.

Is er haast geboden? Dan kunnen veel bedrijven een spoedelektricien naar jou sturen. Zo’n iemand komt zo snel mogelijk naar jou toe na een blikseminslag. Hij inspecteert de elektrische installatie en kijkt of er iets aan mankeert. Is dit het geval? Dan treedt hij direct handelend op. Hierdoor hoef je niet bang te zijn dat je nog lange tijd de gevolgen van een blikseminslag ondervindt.

Dit artikel wordt u aangeboden door Volton. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden