Wat zijn de leukste dingen om te doen in Gelderland?

  Partnerbijdrage

Als inwoner van de gemeente Bronckhorst weet je uiteraard wel wat je hier allemaal kunt doen, maar weet je ook wat de leukste bezienswaardigheden van andere gemeentes van Gelderland zijn? Als dat niet het geval is dan heb je geluk dat je bij dit artikel bent aangekomen, want hierin wordt namelijk uitgelegd wat je allemaal kunt doen in deze provincie. Heb je geen eigen auto? Kijk dan eens op EasyTerra! Via dit platform kun je een auto huren waardoor je allerlei leuke dingen kunt doen in Gelderland, waarbij je onder andere aan de onderstaande bezienswaardigheden kunt denken. 

Airborne Museum 
In een 19e-eeuws, geel herenhuis dat door zowel de Britten als de Duitsers als hoofdkwartier werd gebruikt tijdens Operatie Market Garden, doet dit veelbezochte museum goed werk om deze rampzalige missie uit te leggen en in een context te plaatsen. Een bunker die onder het terras van het café loopt, is de sfeervolle locatie voor de Airborne Experience, een dramatisch, ondergronds doolhof dat een nachtscène uit de Slag om Arnhem simuleert met zwart-witbeelden uit de film Theirs is the Glory uit 1946; al deze onderdelen maken het Airborne Museum een echte aanrader, wat overigens in Oosterbeek ligt.

Nationaal Park de Hoge Veluwe
Een bezoek aan de Hoge Veluwe vult gemakkelijk een hele dag. Hoogtepunten zijn onder meer mooie fiets- en wandeltochten door dennenbossen en langs onverwachte open stuifzandduinen en natuurlijk ook het genieten van meesterwerken van Van Gogh in het Kröller-Müller Museum in het midden van het park. Oogverblindende hedendaagse kunstinstallaties en sculpturen doorkruisen het uitgestrekte, schaduwrijke terrein van het museum. In het hart van Nationaal Park de Hoge Veluwe vind je overigens het belangrijkste bezoekerscentrum, wat ook zeker een leuke attractie is. Zo zijn hier interactieve displays over de flora en fauna in het park.

Paleis het Loo
Dit oogverblindende paleis, 3,5 km ten noorden van het centrum van Apeldoorn, werd in 1685 gebouwd voor Willem III. Koningin Wilhelmina woonde hier bovendien tot 1962. Tot 2021 is het gemeubileerde interieur, waaronder de koninklijke slaapkamers, de collectie koninklijke schilderijen, de weelderige eetkamer uit 1686, gesloten wegens uitbreidingswerken. Maar de prachtige stallen, het koetshuis en de prachtige 17e-eeuwse tuinen met hun symmetrisch beplante bloembedden en beeldhouwwerken blijven allemaal open, net zoals het dak van het paleis. Hier heb je een panoramisch uitzicht over het hele landgoed, echt een aanrader!

John Frostbrug
De moderne en drukke vervanging van de beruchte ‘bridge too far’ ziet er misschien niet al te dramatisch uit, maar de symbolische waarde is natuurlijk immens. Dit zou de laatste van de veertien bruggen over de Rijn zijn die Britse parachutisten moesten oversteken tijdens de beruchte Operatie Market Garden uit de Tweede Wereldoorlog, waar het Airborne Museum ook over gaat. De brug, die vervolgens werd gebombardeerd en bijna verwoest tijdens de oorlog, werd aanvankelijk vervangen door een tijdelijke brug en later herbouwd in 1948. De brug is vernoemd naar de Britse generaal-majoor John Dutton Frost die het bevel voerde over de Britse troepen die de brug verdedigden tijdens de Slag om Arnhem.

Dit artikel wordt u aangeboden door EasyTerra. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden