Vier tips voor beginners in resin art

  Partnerbijdrage

Knutselen met hars wordt steeds populairder. Het is een relatief eenvoudige kunstvorm, maar er zijn veel prachtige technieken die het proces kunnen verbeteren. Als beginner lijkt het misschien een beetje ingewikkeld om te beginnen, maar gelukkig valt dat best mee. Als je deze vier handige tips voor beginners in resin art gebruikt, maak je in een mum van tijd prachtige harskunst om te bewaren of te verkopen! Wie weet kun je deze kennis later ook nog toepassen als je een laagje epoxy over je gietvloer wilt aanbrengen, maar daarvoor kun je natuurlijk ook een expert inschakelen. 

Veiligheid 
Pas altijd de juiste veiligheid toe bij het hanteren en ademen rond hars. De meeste hars heeft giftige dampen en is behoorlijk giftig. Daarom wil je dit niet inademen of hars in contact laten komen met je huid. Om volkomen veilig te zijn bij het hanteren van hars, zijn er drie belangrijke veiligheidsuitrustingen die experts ten zeerste aanbevelen. Dit geldt niet alleen voor beginners, maar voor iedereen die met hars werkt. Zo moet je zeker blauwe nitrilhandschoenen en een ademhalingstoestel dragen, net zoals een veiligheidsbril of een gewone bril. Doe dit ook als je werkt met beton cire voor de zekerheid. 

Hars
Als je net begint, is natuurlijk alles aan de lastige kant. In feite weet je misschien niet eens dat er verschillende soorten hars bestaan, terwijl dit wel erg belangrijk. Over het algemeen zul je eigenlijk alleen maar gebruik maken van epoxyhars. Dit is de meest gebruikte hars voor resin art en is verreweg het gemakkelijkst om mee te werken. Als je net begint, is dit het specifieke type hars dat experts je zouden aanraden om te gebruiken. Toch zijn er nog meer opties. Zo kun je ook gebruik maken van polyester- en polyurethaanhars. Deze twee soorten zijn enigszins vergelijkbaar.

Gieten
De belangrijkste tip voor beginners in resin art is om de tijd te nemen bij het gieten van hars. Hars heeft soms de neiging om er sneller uit te komen dan waar je klaar voor bent. Als je onvast bent als het gaat om het eenvoudig gieten de uw hars, kun je grote plastic spuiten of druppelaars gebruiken, afhankelijk van het project waar je aan werkt. Zorg ervoor dat je je harsvormen niet te vol doet, want ook dan kan je kunstwerk in de soep lopen. Je krijgt hierdoor namelijk lelijke aanhangsels en dat is uiteraard niet de bedoeling.

Mengen
Het mengen van hars lijkt misschien eenvoudig genoeg, maar er zijn manieren om het nog een stuk efficiënter te doen. Bij veel epoxyharsen moet je 1 deel hars op 1 deel verharder gebruiken. Zorg er echter voor dat je je specifieke harskit controleert voor instructies en duidelijke meetprocedures. Meestal geeft je kit of flessen je de duidelijkste instructies op basis van het product, wat gedaan wordt door de fabrikant van de hars. Schat je project op volume. Hoe dichter je bij het correcte antwoord komt, hoe minder hars je verspilt. Hars is niet bepaald goedkoop, dus besparen waar je kunt is zeker slim.

Dit artikel wordt u aangeboden door Coating Vloer & Company BV. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Dit artikel wordt u aangeboden door Epoxywinkel.nl. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden