De bestuursleden van de stichting Heavensride met v.l.n.r. Ben Albers (voorzitter), Reind Krijt, Mariëlle Klein Brinke, Arjan Mombarg en Ferdy Klein Brinke. Foto: PR

De bestuursleden van de stichting Heavensride met v.l.n.r. Ben Albers (voorzitter), Reind Krijt, Mariëlle Klein Brinke, Arjan Mombarg en Ferdy Klein Brinke. Foto: PR

Heavensride wordt een tweejaarlijks evenement

Sport

Editie van 2022 is een ‘special edition’ met route in de vorm van klavertje vier

Door Luuk Stam

VORDEN – Deelnemers aan de Heavensride kunnen dit jaar op vrijdag 24 juni vanuit Vorden één, twee, drie of vier lussen van 100 kilometer fietsen en halen geld op voor een nieuw doel: het Vordense zwembad In de Dennen. De editie daarna zal vervolgens tot 2024 op zich laten wachten, want het organiserende bestuur heeft besloten om het evenement niet langer jaarlijks, maar eens in de twee jaar op de agenda te zetten.

De wielertocht om overleden dierbaren te herdenken vond in 2019 voor het eerst in de officiële vorm plaats. Deelnemers fietsten vanuit Vorden 100, 200 of 400 kilometer. In 2020 kon het evenement vanwege corona niet doorgaan. Vorig jaar lukte dat wel en waren er bijna 200 deelnemers aan de rit met als sleutelpunt ‘De Kluis’ op de Sjaasberg in Valkenburg. Samen fietsten zij meer dan 40.000 euro bij elkaar voor het Hospice in Zutphen en de stichting Noaberhulp. 

In 2019 was die opbrengst al bijna 16.000 euro. Die eerste ‘echte’ editie leidde toen van Vorden naar De Hemelpoort – een kunstwerk op de dijk bij het Groningse Uithuizermeeden – en weer terug naar Vorden, een afstand van in totaal 400 kilometer. Dit jaar zal er door de deelnemers aan de 400 kilometer op de landkaart een klavertje vier worden gefietst. Elke lus van 100 kilometer start en finisht in Vorden, de ravitaillering is op het terrein van VV Vorden. Ook is er een 65 kilometer-route, te fietsen met de gewone fiets of e-bike.

Met deze opzet zal het terrein van de voetbalvereniging nog meer dan andere jaren als epicentrum dienen, ook voor publiek erg aantrekkelijk. Initiatiefneemster en bestuurslid Mariëlle Klein Brinke merkt sowieso dat het draagvlak in het dorp groot is. “Het is ook mede dankzij al die mensen dat we in een paar jaar tijd zo’n uniek evenement hebben kunnen opzetten”, stelt zij. “Wij willen het dolgraag uniek en uitdagend houden, mede daarom vanaf nu eens in de twee jaar.”

De Heavensride is ontstaan vanuit de ‘memorialrides’ die Klein Brinke eerst alleen en later in een klein gezelschap begon te fietsen na het overlijden van haar jeugdvriendin Marije op 29 juni 2013. Het hielp haar het verlies te verwerken. “En nog steeds”, vertelt de 39-jarige Vordense. “Door deze tocht wordt ze niet vergeten, voor mij persoonlijk is dat natuurlijk ontzettend kostbaar. Zo heeft vrijwel iedereen die meefietst een persoonlijk verhaal, het verdriet, het missen van een persoon die een speciaal plekje in je hart heeft.”

Ook dit jaar zullen de fietsers onderweg stoppen bij een herinneringsboom. Hier is de mogelijkheid om een sleutelhanger – eventueel met tekst of foto van een dierbare overledene – op te hangen. Symbolisch krijgen de fietsers er een engeltje voor terug, dat zij aan het fietszadel kunnen ophangen. “Dit is niet zomaar een tocht, zo’n moment van rust en stilte hoort erbij”, vindt Klein Brinke. “Op de fiets komen daarna de mooiste verhalen los en worden herinneringen gedeeld. Met een lach en een traan slepen we elkaar die dag door.”

Dat zal dit jaar niet anders zijn. Al zullen de routes en dus ook het doel van de editie 2022 afwijken. “Het zwembad heeft in de coronatijd flink geleden”, verklaart stichtingsvoorzitter Ben Albers de keuze voor In de Dennen. “Het is niet vanzelfsprekend dat zo’n mooie voorziening kan blijven voortbestaan. En wat zou Vorden zijn zonder zwembad? Zoveel mensen zwemmen elke ochtend trouw hun baantjes en op de warme zomerdagen is het prachtig voor gezinnen en de jeugd. Wij willen er heel graag aan bijdragen om dat te behouden.”

De inschrijving voor de Heavensride opent op zondag 27 februari. Inschrijven kan via de website voor de 100, 200, 300 of 400 kilometer, als team of als individuele fietser. “Iedereen is welkom”, benadrukt Klein Brinke. “Ook al heb je misschien nog wel helemaal nooit iemand verloren die heel dichtbij je stond. Ik sprak laatst een fietskameraad die zei: ‘Ik fiets juist mee voor degenen die er allemaal nog wel zijn en waar ik dankbaar voor ben.’ Dat vond ik ook een mooie gedachte.”


www.heavensride.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant