Wegraces van Hamove op Circuit De Varsselring in Hengelo. Foto: Damon Teerink

Wegraces van Hamove op Circuit De Varsselring in Hengelo. Foto: Damon Teerink

Volle tribunes genieten van 54ste internationale wegraces op Varsselring

Sport

HENGELO - Een bomvol motorsportweekend met volle tribunes en veel deelnemers. En iedereen heeft genoten. De Hengelose Auto en motor vereniging kan terugkijken op een geslaagde 54ste editie van de jaarlijkse internationale wegraces op het spectaculaire stratencircuit ‘De Varsselring’ in Hengelo Gld. Ook qua weer was het weekend van zaterdag 30 april en zondag 1 mei aangenaam, met een temperatuur om en nabij de veertien graden en een afwisseling van zon en wolken.

Vrijdagavond was de officiële aftrap van het wedstrijdweekend. Met een rijdersparade vanaf de molen, het gezicht van de Varsselring reden ze in een konvooi richting het centrum van Hengelo. Hier werden de rijders met open armen ontvangen door het publiek. Op zaterdag bestond het programma uit trainingen en de kwalificaties die de startpositie voor de zondag bepaalden. Daarnaast werden in de namiddag de eerste drie wedstrijden van het weekend verreden. Zondag werden er maar liefst veertien wedstrijden verreden, met het nodige spektakel.

IRRC-kampioenschap in de hoofdrol
Het International Road Race Championship (IRRC) was als vanouds het hoofdprogramma tijdens de wegraces in Hengelo. Ook dit jaar zorgde het kampioenschap voor de nodige actie en strijd. Race een op het Achterhoekse stratencircuit werd gewonnen door Yamaha-rijder Vincent Lonbois. De Belg die er meerdere jaren tussenuit is geweest liet zich direct goed zien op de Varsselring. Hij won met een voorsprong van 6.714 seconden voor David Dazter en pole man Lukas Maurer. Op een knappe vierde plaats eindigde Joey den Besten. Plaats vijf was voor Performance Racing team Achterhoek coureur Virgil-Amber Bloemhart. Marcel Zuurbier rondde de top tien af.
Tijdens race twee knokten Vincent Lonbois en David Datzer om de eerste plaats. Het was wederom de Belg die de snelste was en de dubbele overwinning op zijn naam wist te schrijven. Plaats twee was opnieuw voor Datzer, gevolgd door Davy Thoonen die op zijn beurt twee podiumplaatsen huiswaarts neemt.
Tijdens de eerste race was het de Nederlander Jorn Harmberg die de allereerste race van het IRRC-seizoen om zijn naam wist te schrijven. Hij reed zich los van Marek Cerveny die tweede werd voor de Duitser Thomas Walter. Ilja Caljouw eindigde na een matige start als vierde.
De jongens van het Performance Racing Achterhoek team onder leiding van vader en zoon Wassink kenden een uitstekend weekend in de Supersport. In race twee werd het duo Jorn Harmberg en Ilja Caljouw eerste en tweede. Hiermee nemen zij direct belangrijke punten mee naar de eerstvolgende wedstrijd in Finland.

Vier overwinningen Harmberg voor thuispubliek
Op zondagmorgen begonnen de BeNeLux Trophy Superbike-rijders aan hun eerste wedstrijd. Het was direct Vincent Lonbois die het tempo aanvoerde. De snelle Belg werd eerste, voor BMW-rijder Yan Ancia en David Datzer. In race twee was het wederom Lonbois die zijn Yamaha als eerste over de finishlijn reed. Tweede werd Nederlander Davy Thoonen, die tijdens de eerste race was uitgevallen vanwege technische problemen. Yan Ancia wist plek drie te veroveren.
Het Performance Racing Team Achterhoek deed goede zaken in het BeNeLux Trophy Supersport. Zowel in race een als race twee werden Jorn Harmberg en Ilja Caljouw eerste en tweede. De derde plaats ging naar Marek Cerveny en Petr Najman.
Daarmee kende Jorn Harmberg een uitstekend weekend op de Varsselring. Hij nam deel in de IRRC Supersport en de BeNeLux Trophy waarin hij alle vier de wedstijden wist te winnen. Zowel voor Harmberg als het Performance Racing Team Achterhoek een mooie opsteker voor de rest van het seizoen.

Northern Sidecar Cup spektakel
De eerste race voor de zijspannen werd gekenmerkt door vele technische problemen en enkele crashes. Met een ruim startveld zagen de toeschouwers veel actie in het nieuwe zijspankampioenschap de Northern Sidecar Cup. Net voor de start nam de bewolking af en kwam de zon door op het circuit van Hengelo. Het was een mooi gezicht om alle spannen na de start richting de Veldermansbocht te zien denderen. Rémy Guignard en Frédérique Poux mochten de hoogste trede op het podium beklimmen voor Jord Klok-Carmen Laudy en Hilbert Talens-Frank Claeys.
Tijdens race twee was het ditmaal het Nederlands/Belgisch duo Hilbert Talens en Frank Claeys dat de eerste plaats binnenhaalde. Dit deden zij voor Helmut Lingen en Klaus Knobloch en Rémy Guignard en Frédérique Poux.

Spanning en sensatie in alle raceklassen
De Belgian Twin Trophy zorgde voor twee fantastische wedstrijden. In race een was Sasha de Vits zijn landgenoot Sander Claessen te snel af door hem in de laatste ronde te passeren. Derde werd Nicky De Wit. In race twee waren de plekken een en twee omgedraaid. Sander Claessen pakte de winst voor Sasha de Vits die een hectische openingsronde kende. De derde plaats was wederom voor Nicky de Wit.
De NK Classic IHRO werd tweemaal met ruime voorsprong gewonnen door Jan Frank Bakker. Deze klasse reed de eerste wedstrijd al op zaterdagmiddag. Herman Verboven en Roel Pasop werden tweede en derde in race een. In race twee zagen we ook Guust Gool en Roel Pasop het podium beklimmen. In de tweetakt klasse genoot het publiek van een felle strijd om de winst. Uiteindelijk ging Jimmy Lafineur er met de winst vandoor, gevolgd door Jarco Grotenhuis en Christopher Eder. In de Camahtias Cup waren Marvin Vermeulen en Jouk Hahn de grote winnaars. Zij reden beide wedstrijden naar de winst.
De Hamove bedankt al zijn vrijwilligers voor hun bijzonder goede inzet, zonder hen was het nooit mogelijk geweest. Daarnaast ook veel dank aan de buurtschap rondom de Varsselring. Hamove was ook blij met de grote toestroom van kijkers, die naar de Varsselring kwamen om te genieten van een mooi weekend motorsport.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant