Een triatlon begint met zwemmen. Foto: Theo Seesing

Een triatlon begint met zwemmen. Foto: Theo Seesing

Prachtige 30ste editie Triatlon Hengelo

Sport

HENGELO - De mooiste triatlon van Nederland, in Hengelo Gld, is weer succesvol verlopen. Met fijn weer, veel enthousiast deelnemers en een sportieve en gemoedelijke ontspannen sfeer, gaat het evenement als een fraaie 30ste editie de boeken in.

Atleten uit de hele regio en zelfs daarbuiten reisden af naar Hengelo. Start en finish waren bij zwembad Het Elderink. Nadat bestuurslid Jolanda Wissels om 09.00 uur het eerste startschot loste, gleden de gekleurde badmutsen door het water voor 1000 meter zwemmen (1/4 afstand). Daarna werd 40 kilometer gefietst, waarna er 10 kilometer gelopen moest worden. Ook de series daarna, waaronder de 1/8 afstand en de teams, verliepen soepel. Teamleden wisselden elkaar af en namen 1 of 2 onderdelen voor rekening. Bij de wisselzone was het een drukte van belang. Om geen tijd te verliezen werd de enkelband vaak door familieleden van de vermoeide fietser afgehaald en bij de loper weer omgedaan.

Het publiek applaudisseerde luid toen Wilco Giesen uit het water kwam. Wilco heeft niet aangeboren hersenletsel, na een hersenbloeding in 2014. Zijn missie is uit te dragen dat je vooral in beweging moet blijven. Dankzij zijn loophulpmiddel en een speciale fiets blijft hij, ondanks zijn halfzijdige verlamming, toch actief in de sport. Zijn motto ‘Denk in mogelijkheden, niet in beperkingen! Beweeg en leef!’ draagt hij vol verve uit.

Teamspirit
Er deden maar liefst 11 teams mee. Daarbij waren behoorlijk wat (oud-)inwoners van Hengelo. Zo nam Guido Gosselink, voormalig professioneel triatleet en veelvuldig winnaar van de triatlon in Hengelo, deel met zijn echtgenote. “Altijd leuk om weer in mijn geboortedorp mee te doen”, lacht Gosselink. “Het is ook een mooi parcours in een prachtige omgeving. Mijn vrouw en ik deden het dit jaar samen; zij nam het looponderdeel op zich, ik zwom en fietste. Ook mijn dochter doet dit jaar mee, op de 1/8. Geweldig dat mijn vader en broer langs de lijn stonden aan te moedigen.” Gosselink geeft een pluim aan de vrijwilligers die de triatlon mogelijk maakten. “Het is belangrijk dat dit soort dingen blijven bestaan, voor de sport en voor de gemeenschap. Het instap-onderdeel 1/16 is ook een goed idee. Het is belangrijk dat de jeugd kan kennismaken met de sport. Mijn jongste zoon wilde al graag meedoen, maar ik vind hem nog net te jong. Wellicht dat hij de volgende keer aan de 1/16 mee kan doen. Zo blijven we toch een beetje vertegenwoordigd met de familie.” Team Gosselink/Tuinman eindigde op de derde plek. Oud-Hengeloër Roland Besselink sleepte met team Run X-Apeldoorn de eerste prijs in de wacht.

Dank aan vrijwilligers 
De nieuwe loop- en fietsroutes vielen goed in de smaak. De rondes waren kleiner en moesten, afhankelijk van het onderdeel, 4, 2 of 1 keer genomen worden. Voorzitter Jan Plekkenpol: “Voor het publiek is het leuker om de sporters vaker langs te zien komen. Bijkomend voordeel is dat je door het kleinere parcours minder vrijwilligers nodig hebt.” Want vrijwilligers, dat was een dingetje. “Het was een hele klus om voldoende vrijwilligers te vinden om er een veilig evenement van te maken”, zegt bestuurslid Alex Hendriks. “Maar het is fantastisch dat mensen uit onder andere Gaanderen, Ulft, Renkum en Doesburg hier naar toe komen om ons te helpen. Ook Hengelose atleet Hans Boonstra hielp na afloop van zijn wedstrijd mee met opruimen. Moeder en dochters van een gezin uit Fochteloo stonden als vrijwilliger langs de route, terwijl vader deelnam aan de wedstrijd. En Henri Lankveld uit Gaanderen was als deelnemer om 06:00 uur aanwezig om eerst te helpen en daarna van start te gaan in de kwart triatlon. Na afloop hielp hij weer mee en ging vervolgens uitgeput naar huis. Eenmaal thuis zag hij dat hij de tweede plaats in zijn categorie (H60) had behaald. Dat is toch prachtig! Die mensen hebben we hard nodig om alles goed te laten verlopen.”


Alle uitslagen en foto’s op triathlonhengelo.nl

Fietsen is het tweede  onderdeel van de triatlon. Foto: Theo Seesing
De triatlon wordt gesloten met het onderdeel hardlopen. Foto: Theo Seesing

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Noord