Chris Limpers (midden) reed de Heavensride samen met Marjan en Ian, de zus en zoon van de afgelopen maart overleden Erik de Greef. Foto: Joy de Greef

Chris Limpers (midden) reed de Heavensride samen met Marjan en Ian, de zus en zoon van de afgelopen maart overleden Erik de Greef. Foto: Joy de Greef

Derde Heavensride levert mooie verhalen, emotionele momenten en ter afsluiting een hemels eerbetoon op

Sport

Deelnemers fietsen op één dag 12.000 euro bij elkaar voor zwembad in Vorden

Door Rudi Hofman

VORDEN - Bij binnenkomst van de laatste grote groep Heavensride-deelnemers op het sportpark van VV Vorden staat er vrijdagavond kort na negen uur een fraaie regenboog aan de hemel: “Dit moet zo zijn”, concludeert Vordenaar Chris Limpers, die met vele anderen getuige is van dit vanwege de symboliek unieke moment.

Zelf is Chris al uren eerder al gefinisht, maar na thuis te hebben gegeten is hij snel teruggekeerd op het sportpark om andere fietsers te verwelkomen van wie menigeen maar liefst 400 kilometer heeft weggetrapt.  In 2021 behoorde Chris tijdens de Heavensride ook tot de groep 400- kilometerrijders. Hij reed toen voor zijn in respectievelijk 2008 en 2009 overleden schoonouders. Dit jaar was hij niet van plan mee te doen. Dat veranderde toen het noodlot op 5 maart toesloeg; zijn goede vriend en fietsmaat Erik de Greef overleed die dag tijdens een mountainbikerit.

Zoon en zus
“Dat was vreselijk nieuws. Nog dezelfde dag heb ik mij alsnog ingeschreven. Wel met het idee om het anders te gaan doen. Ian, de zoon van Erik, en ook zijn zus Marjan wilden graag meerijden. Met Ian heb ik 200 kilometer gefietst en Marjan is voor de tweede lus van 100 kilometer aangesloten”, zegt Chris.

Bij het pontje in Olst stonden de opa en oma van Ian - Eriks schoonouders - hun kleinzoon en Chris op te wachten. Nadat zij de eerste 100 kilometer erop hadden zitten, zwaaiden Eriks ouders hen en Marjan uit bij hun vertrek vanaf het sportpark in Vorden. Net voor half zes keerden zij terug van hun tocht ter nagedachtenis aan Erik de Greef. Alle drie hingen zij een sleutelhanger met daarin een foto van Erik aan de Herinneringsboom. Hiervoor kregen zij een engeltje terug.

Goed gevoel
“Tegen de rit van 200 kilometer zag ik niet op. Je weet voor wie je het doet en onderweg word je daar op veel momenten aan herinnerd. Ik heb er een heel goed gevoel aan overgehouden”, zegt Chris, die net als Ian lid is van de Vordense Rijwiel en Toer Club (VRTC) De Achtkastelenrijders.

Mariëlle Klein Brinke reed net als de andere vier bestuursleden - onder wie haar echtgenoot - van Stichting Heavensride de 400 kilometer. Zij maakte deel uit van een groep van zeventien fietsers en beleefde haar Herinneringsboommoment bij het Heiligenbeeldenmuseum op de Kranenburg. 

Hartsvriendin
“Ik fiets voor mijn negen jaar geleden overleden hartsvriendin Marije. Voor mijn man en mij was de tocht ditmaal extra beladen doordat wij ook fietsten voor onze overleden fietsmaat Erik en neef Steven”, zegt de Vordense, die aan de basis stond van de Heavensride.

Al jaren maakt zij op de sterfdag van Marije een lange herinneringstocht. Toen anderen zich hierbij aansloten met in gedachten hun overleden dierbare ontstond hieruit het idee voor een evenement met daaraan gekoppeld een goed doel.

Lach en een traan
“Met de herinneringsboom, de sleutelhangers en het kleinschalige karakter is de Heavensride uniek. Het gaat om veel meer dan alleen ver fietsen; 400 kilometer is knap, maar ik heb net zoveel respect voor bijvoorbeeld mountainbikers die voor het eerst 100 kilometer wegtrappen. Het is een dag met een lach en een traan. Je hoort onderweg zulke mooie verhalen. Ik ben heel dankbaar dat het zo goed is verlopen. De weersvoorspellingen waren slecht, maar mijn man Ferdy zei dat we voor de mensen in de hemel fietsen en dat zij echt wel voor mooi weer zouden zorgen.”

In 2019 trok de eerste Heavensride ruim zestig deelnemers en stond de Herinneringsboom bij kunstwerk De Hemelpoort op de noordelijkste punt van het vaste land, 10 kilometer boven Uithuizermeeden. Door zich te laten sponsoren haalden de fietsers samen 15.000 euro op voor het Hospice Zutphen.

Valkenburg
Corona gooide in 2020 roet in het eten, maar in 2021 kon de tweede Heavensride wel doorgaan. Inclusief e-bike-rijders en fietsers die 65 kilometer reden, stonden er 160 deelnemers aan het vertrek. De herinneringsboom was geplaatst op de Sjaasberg bij Valkenburg. Voor Hospice Zutphen en Stichting Noaberhulp Zuphen e.o. leverde het evenement ruim 60.000 euro op, maar dat was inclusief de opbrengst van een sponsordiner.

In de Dennen
Voor de derde editie, waaraan 170 fietsers deelnamen, was als goed doel voor Zwem- en Recreatiebad In de Dennen gekozen. Dat heeft door de coronacrisis financieel zware jaren achter de rug. De voorlopige opbrengst van de Heavensride ligt rond de 12.000 euro.

Mariëlle: “Wij zijn als organisatie net als het zwembad zeer tevreden met het opgehaalde bedrag. Wetende dat het een totaal ander en lokaal doel is, dus ook moeilijker voor mensen om geld op te halen. De dankbare en mooie reacties waar het daadwerkelijk om draait, zijn uiteindelijk toch niet in geld uit te drukken. Bovendien zijn er zoveel acties gaande, denk alleen al aan de oorlog in Oekraïne. Voor ons is dit één van de redenen om vanaf nu tweejaarlijks te gaan. Je wilt niet elk jaar bij familieleden om sponsorgelden vragen. We hebben als bestuur nu twee jaar de tijd om ons te focussen op een nieuwe Heavensride met daarbij een ander goed doel, zodat we weer opnieuw kunnen gaan knallen.”

Bij aankomst van de laatste groep fietsers op het sportpark van VV Vorden verscheen er een mooie regenboog aan de hemel. Foto: Rob Knoef
Deelnemers aan de Heavensride beleefden emotionele momenten. Foto: Henk Jan Kerkhoff
De Herinneringsboom. Foto: Rob Knoef

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant