Annemiek van Vleuten in de gele trui. Foto: Facebook pagina Wielershirts Bronckhorst.
Annemiek van Vleuten in de gele trui. Foto: Facebook pagina Wielershirts Bronckhorst.

Vordenaar Peter Nijenhuis hoopt op gele trui Annemiek van Vleuten

Sport

‘Trofee oud-Vordense uit Tour de France Femmes exposeren’

Door Jan Hendriksen

VORDEN - De unieke prestatie van oud-Vordenaar Annemiek van Vleuten, de zege in de Tour de France Femmes, heeft Vordenaar Peter Nijenhuis op een stoutmoedig idee gebracht. Hij zou heel graag de gele trui van Annemiek in zijn collectie wielershirts hebben, om die vervolgens in het dorp te exposeren.

Annemiek van Vleuten zorgde zondag voor een uniek moment in de sportgeschiedenis door net als een dag eerder ook de laatste klimetappe te winnen. Dat leverde haar de eerste plaats in de eindklassering op. Amper een paar uur nadat ze was gehuldigd vroeg Peter Nijenhuis zich op zijn facebookpagina Wielershirts Bronckhorst af of het niet mogelijk zou zijn om deze trui van haar in zijn collectie te krijgen en dan te tonen in Vorden.
Nog maar amper drie jaar is Nijenhuis wielershirts aan het verzamelen. Maar nu al, in die korte periode, bestaat zijn collectie shirts van bekende en wat onbekendere nationale en internationale wielrenners al uit honderden exemplaren. Wat als ‘geintje’ begon is inmiddels uitgegroeid tot een serieuze en kleurrijke hobby. “En wat zou het mooi mooi zijn om die gele trui van onze oud-plaatsgenoot erbij te hebben en aan het dorp te laten zien. Maar dat zal wel een illusie zijn”, aldus Nijenhuis.

Overmacht
De in Vorden opgegroeide Van Vleuten won met overmacht. De 39-jarige wielrenster was na haar zege van zaterdag ook zondag de sterkste in de slotetappe van de Tour Femmes, die ging van Lure naar La Super Planche des Belles Filles. Op de slotklim reed ze zo’n vijf kilometer voor de eindstreep hard bij iedereen weg. “Ik wilde stiekem wel heel graag winnen vandaag”, zei Van Vleuten, die in de bergetappe van zaterdag ook al op overtuigende wijze de beste was en toen de gele leiderstrui overnam van Marianne Vos. “Om in het geel te winnen en hier op deze aankomst was een droom.” Van Vleuten die vorig jaar Olympisch kampioen tijdrijden werd won eerder dit jaar ook al de Ronde van Italië. Ook neemt ze dit jaar nog deel aan de Ronde van Spanje.
De Tour de France Femmes of Ronde van Frankrijk voor vrouwen is een meerdaagse wielerwedstrijd voor vrouwen in Frankrijk. Tussen 1984 en 2009 waren er diverse wedstrijden die gezien werden als de Ronde van Frankrijk voor vrouwen. Van 2014 tot en met 2021 werd tijdens de Ronde van Frankrijk voor mannen een eendaagse wedstrijd voor vrouwen (La Course) georganiseerd door de ASO. Dit jaar kwam daar weer een meerdaagse etappekoers voor in de plaats.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Noord