Vrijwillig chauffeur Jan Oosterink en beide bestuursleden Henny Krijt en Theo Hamer (v.l.n.r.) met de buurtbus bij de nieuwe opstaphalte in buurtschap Medler. Foto: Jan Hendriksen

Vrijwillig chauffeur Jan Oosterink en beide bestuursleden Henny Krijt en Theo Hamer (v.l.n.r.) met de buurtbus bij de nieuwe opstaphalte in buurtschap Medler. Foto: Jan Hendriksen

Medler kan weer met de bus

Vervoer

Buurtschap krijgt na meer dan 35 jaar openbaar vervoer terug

Door Jan Hendriksen

MEDLER - Medler heeft heel lang op de bus moeten wachten, maar ruim 35 jaar nadat de buslijn Vorden-Ruurlo werd opgeheven krijgt de Vordense buurtschap eindelijk weer openbaar vervoer. Met dank aan de Buurtbus Vereniging Vierakker/Wichmond. De buurtbuslijn 193 van Arriva rijdt met ingang van maandag 13 december vanaf Vorden via Kranenburg door naar Medler en weer terug. En daar hoort natuurlijk een bushalte bij. Die staat aan de Onsteinseweg nabij de parkeerplaats van het voormalige café-restaurant ‘t Wapen van ‘t Medler. Vanaf station Vorden rijdt de buurtbus vervolgens verder richting Wichmond, Vierakker en via het Gelre Ziekenhuis naar het Zutphense station en vice versa.  

Buurtbus Vereniging Vierakker/Wichmond kreeg de uitbreiding van de buurtbuslijn 193 voor elkaar in samenwerking met opdrachtgever provincie Gelderland en de eigenaar van de buurtbussen, vervoersmaatschappij Arriva. “Toen we in december 2019 ook kerkdorp Kranenburg in de buurtbuslijn opnamen kwam er een tweede bus bij. Deze uitbreiding was een initiatief van Buurtbus Vereniging Vierakker/Wichmond en Kranenburgs Belang”, aldus voorzitter Theo Hamer van de buurtbusvereniging.
De uitbreiding van de buslijn naar Kranenburg zorgde ervoor dat de chauffeurs in Kranenburg tien minuten wachttijd hadden om weer optimaal op de treinaansluiting met Vorden te rijden. “In die tijd kunnen we met de bus ook wel buurtschap Medler aandoen, was onze gedachte. Het idee hebben we vervolgens aan Arriva en de provincie Gelderland voorgelegd, die goedkeuring verleenden. Het betreft in eerste instantie een proef voor twee jaar. Als die slaagt dan wordt de uitbreiding naar Medler definitief in het traject opgenomen”, zo vult secretaresse Henny Krijt van de buurtbusvereniging Hamer aan.
Buurtbus Vereniging Vierakker/Wichmond heeft twee busjes van Arriva ter beschikking die bemand worden door veertig vrijwilligers/chauffeurs. Zij rijden van maandag tot en met vrijdag dagelijks van 07.00 tot 19.00 uur elk uur de route.

Bezuinigingen
Tot 1975 reed er tussen Hengelo en Zutphen via Wichmond en Vierakker een normale ‘grote’ bus van de toenmalige Gelderse Tram Wegen (GTW). Vanwege bezuinigingen werden Vierakker en Wichmond op een gegeven moment gemeden. Gedurende zes jaar reed er geen bus door Vierakker en Wichmond. Om die reden werd in 1981 Buurtbus Vereniging Vierakker/Wichmond opgericht. Het was toenmalig gemeentesecretaris Wiersema van de voormalige gemeente Warnsveld die zich nadrukkelijk inzette voor een buurtbus die vanaf 1981 in eerste instantie alleen zijn ‘rondjes’ reed tussen Vierakker/Wichmond en Zutphen.
De buurtbus is inmiddels niet meer weg te denken en voorziet in een grote behoefte. Henny Krijt: “Het heeft de bereikbaarheid en leefbaarheid in de kleine kernen als Vierakker. Wichmond en sinds twee jaar Kranenburg vergroot. De verbinding en ontsluiting is er voor deze kernen door verbeterd. We staan dichtbij onze reizigers. En daar is men dankbaar voor hoewel we door de corona in de afgelopen periode enige tijd niet hebben gereden. Inmiddels zijn de bussen die aan acht reizigers plaats bieden coronaproof gemaakt met kuchschermen want zonder dat was passagiers vervoeren in een kleine bus te risicovol.”

Aansluiting
De twee busjes rijden dagelijks met een uurregeling van zeven uur ‘s morgens tot zeven uur ‘s avonds vanuit Kranenburg en Vierakker/Wichmond naar Zutphen, Vorden en Kranenburg op het 22 kilometer lange traject en vice versa. En vanaf volgende week maandag dus ook naar Medler via het traject Ruurloseweg, Onsteinseweg en Eikenlaan. In totaal goed voor maar liefst dertig opstaphaltes. Daarnaast stopt de bus in het buitengebied ook als mensen op de route staan en de hand opsteken, mits het verkeersveilig is. Die mogelijkheid is er niet op de provinciale weg. De buurtbus sluit prima aan op de bezoekuren van het Gelre Ziekenhuis in Zutphen en op de vertrektijden van de treinen op de treinstations in Vorden en Zutphen. Ook maken veel scholieren van de bus gebruik. Voorzitter Theo Hamer: “We vervoeren op jaarbasis 15.000 passagiers. Dat doen we met veertig chauffeurs, onder wie ook een aantal vrouwen. Dagelijks rijden op elke bus drie vrijwilligers die ieder een dienst van vier uur draaien.”

Dankbaar
Buschauffeur zijn is dankbaar werk. Dat ervaart ook één van de vrijwilligers, Vordenaar Jan Oosterink (76) die al vijftien jaar als chauffeur actief is. “Het is leuk werk. Je hebt contact met mensen en bouwt met sommige vaste reizigers zelfs een band op. Ik vergelijk het met mijn voormalige beroep als postbode. Ook toen had ik het nodige contact met mensen. Ik hoop nog een aantal jaren actief te kunnen zijn voor de vereniging. Tegenwoordig mag je namelijk tot de 78ste jaar actief zijn als chauffeur. Ik hoop de komende twee jaar dan ook nog wekelijks de ritjes te kunnen verzorgen”, aldus Oosterink.

Positief
Bewoners van buurtschap ‘t Medler vinden het positief dat hun buurtschap vanaf maandag is opgenomen in de buurtbusroute vanaf de Kranenburg richting het station in Vorden. “We lazen het nieuws onlangs in weekblad Contact dat we als buurtschap weer over openbaar vervoer gaan beschikken. Misschien gaan jongeren uit de buurtschap die studeren, en die vanaf het station in Vorden gebruik maken van het openbaar vervoer, ook in de buurtbus stappen. Veel van onze buurtbewoners beschikken overigens wel over een auto. Of die gebruik gaan maken van de buurtbus moet nog blijken”, zeggen Gerrit en Marian Bobbink die vanuit hun woning uitzicht hebben op de nieuwe bushalte in hun buurtschap.

Met dank aan Buurtbus Vereniging Vierakker/Wichmond

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Noord