Pieter Omtzigt laat zich bij natuurgebied Koolmandijk bijpraten door Walter Leemreize van het CDA Oost Gelre. Foto: Kyra Broshuis

Pieter Omtzigt laat zich bij natuurgebied Koolmandijk bijpraten door Walter Leemreize van het CDA Oost Gelre. Foto: Kyra Broshuis

Achterhoekse CDA’ers vragen Pieter Omtzigt om hulp

Vervoer

OOST GELRE - Onafhankelijk Kamerlid Pieter Omtzigt is vrijdagochtend op bezoek in Oost Gelre. Hij laat zich door verschillende regionale CDA kopstukken informeren over de veelbesproken Noordtak. Een mogelijk doortrekking van de Betuwelijn die door de gemeente Oost Gelre zal komen.

Door Kyra Broshuis

Koolmandijk
Omtzigt gaat in gesprek met lijsttrekker Walter Leemreize van het CDA Oost Gelre, Jeanette Elstak van de gemeente Oude IJsselstreek, Theo Helmers van de gemeente Berkelland, Jeroen Slot van de gemeente Haaksbergen en Tonny Vogelsang en José Seijger van de gemeente Oldenzaal. Omtzigt en Leemreize spreken elkaar bij natuurgebied ‘Koolmansdijk’, een van de mooie plekken die door mogelijke komst van de Noordtak wordt bedreigd. Walter Leemreize vertelt over het doel van het gesprek met Omtzigt: “We willen Pieter graag uitleggen waarom wij als Achterhoekse en Twentse CDA’ers tegen de Noordtak zijn. We hebben specifiek deze plek hier uitgekozen omdat het tracé over of in de buurt van dit unieke gebied gaat lopen. Pieter kan onze input straks meenemen voor het debat in de Tweede Kamer over de regeringsverklaring. Dat debat vindt volgende week plaats.”

Enige kamerlid uit de regio
Saillant detail is dat het CDA, samen met VVD en D66, indiener is van de motie om onderzoek te doen naar maatschappelijke en economische meerwaarde van de zogenaamde Noordtak van de Betuweroute. Leemreize is absoluut niet blij met de actie van het landelijke CDA. De stap om onafhankelijk kamerlid Omtzigt, die uit het CDA is gestapt, in te schakelen is volgens Leemreize helemaal niet vreemd. “Omtzigt is het enige kamerlid uit deze regio. Bovendien zijn de contacten met hem uitstekend. Hij heeft ook direct een afspraak gemaakt om hier te komen. Dit vraagstuk is zo groot; dat overstijgt het partijbelang.”

Verleng het Twentekanaal
Omtzigt zegt dat alleen hij en BIJ1 tegen gestemd hebben bij de motie. “Ik ben ook inderdaad de enige uit de Kamer die uit dit gebied komt, heel vreemd want het zouden er volgens de berekeningen 9 moeten zijn. Die ondervertegenwoordiging van deze regio in de Kamer speelt dit gebied parten. Dat zie je nu ook weer. Het is onbegrijpelijk dat de Noordtak hier, door dit prachtige natuurgebied, zou moeten komen. Bovendien zijn er veel betere opties; denk aan het doortrekken van het Twentekanaal. Verleng die waterweg tot aan Eems, dan ben je er ook. Die route levert veel meer op dan de Noordtak. Den Haag heeft slecht geleerd van de fouten uit het verleden. Er is geen enkel overleg geweest met de regio, dat heb ik echt nog nooit meegemaakt. Er moet goed gekeken worden naar de fouten die er gemaakt zijn en welke mogelijkheden daadwerkelijk iets opleveren. Nederland heeft heel slecht onderhandeld met de Duitsers.”

Een ander beleid
Op de vraag of Omtzigt als eenmansfractie wel iets kan betekenen voor de regio, zegt hij het volgende: “Zeker, veel meer dan je denkt. Het gevolg van scherpe Kamervragen is een ander beleid. Ik ga zeker vragen met welke politici in de regio overleg is geweest. Het gebeurt in veel dossiers dat er geen overleg is. Ik heb ook nog nooit een regeerakkoord gezien dat zo brak in elkaar zit als nu. De staatsschuld explodeert. Dit kabinet is extreem Randstad-georiënteerd en richt zich op de mensen met wie het goed gaat. Het kabinet gaat van mij horen dat de Noordtak een zeer onverstandig project is. Niet 1 keer maar misschien wel 1000 keer. “

Neem een voorbeeld aan Limburg
Walter Leemreize heeft direct na het bekend worden van de motie, een pittig bericht gestuurd naar Mustafa Amhaouch, indiener van de motie namens het CDA. Er kwam alleen een bericht terug dat het project de aandacht heeft. “Zeer teleurstellend”, zegt Leemreize. Inmiddels is er wel een gesprek gepland met het CDA in Doetinchem en Oost Gelre. Omtzigt wijst nog even op de afvaardiging van Limburg in de Tweede Kamer. “De regio doet het een stuk beter. Limburg profileert zich wel in Den Haag; daar zouden we hier in het oosten een voorbeeld aan moeten nemen.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant