Wethouder Eric-Jan de Haan op de Kwinkweerd, waar momenteel op veel fronten wordt gewerkt aan de rondweg. Foto: Henri Bruntink
Wethouder Eric-Jan de Haan op de Kwinkweerd, waar momenteel op veel fronten wordt gewerkt aan de rondweg. Foto: Henri Bruntink Henri Bruntink

Werk aan de wegen in en om Lochem is een ware legpuzzel

Vervoer

LOCHEM - Het kan niemand zijn ontgaan. Er wordt in en om Lochem op grote schaal aan de wegen gewerkt. Hoewel het grotendeels om provinciale projecten gaat, heeft de gemeente samen met alle betrokken partijen voor de broodnodige afstemming gezorgd. “We zagen aankomen dat een aantal projecten samen dreigden te komen in een korte periode. We moesten iets doen om de bereikbaarheid van Lochem overeind te houden.”

Door Henri Bruntink

De inzet van verkeerskundig projectleider Remko Schultz en wethouder Eric-Jan de Haan is dat de kern van Lochem en de bedrijventerreinen bereikbaar blijven. En dat Lochem altijd via drie hoofdwegen bereikbaar blijft. In overleg met de betrokken aannemers is dit op papier redelijk gelukt. Deels door fasering van het werk, maar deels juist door werkzaamheden te bundelen en te versnellen.

Rengersweg
Een voorbeeld van dat laatste zijn de werkzaamheden aan de Rengersweg en het vervolg van de N332 tussen Laren en de A1. Dat de provincie dat juist dit jaar wil aanpakken kwam als een verrassing. De weg zou gedurende lange tijd afgesloten moeten worden voor het verkeer. Het overleg leidde ertoe dat dit nu in 9 dagen wordt uitgevoerd, tijdens de zomervakantie. Omdat de toevoer vanaf de A1 dan toch stilvalt, kan in diezelfde 9 dagen ook de nieuwe hoofdrijbaan van de Kwinkweerd worden aangelegd. Daar stonden aanvankelijk 4 weekenden voor.

Verder was de provincie Overijssel van plan om de komende maanden twee bruggen in de Goorseweg aan te pakken. Die klussen zijn verschoven naar een later tijdstip. De Goorseweg is sinds maandag vanaf de Nettelhorsterweg al gedeeltelijk afgesloten voor de aanleg van een nieuw kruispunt met verkeerslichten. Verkeer van en naar Borculo kan nog wel gebruikmaken van de Nettelhorsterweg. De verbinding tussen A1 en de rest van de Achterhoek blijft zo intact. Om sluipverkeer tegen te gaan is de Broekstraat en de Wengersteeg alleen toegankelijk voor aanwonenden. Er staan verkeersregelaars om dit in de gaten te houden. Bewoners hebben een ‘passeerbewijs’ van de gemeente ontvangen.

Verbindingsweg
Volgende week wordt het verkeer vanaf de Kwinkweerd via een tijdelijke verbindingsweg naar de brug in de Stationsweg geleid. Hierdoor ontstaat ruimte om de aansluiting van de Kwinkweerd op de het nieuwe rondwegdeel bij het station te realiseren. Wethouder Eric-Jan de Haan zegt gekscherend: “Alle gele verkeersborden van het land staan nu zo’n beetje in Lochem.” Aannemer BAM heeft op de Kwinkweerd twee bijzondere exemplaren staan, met een kinderfiguurtje dat zegt: ‘Mijn vader werkt hier. Matig uw snelheid.’

Door de tijdelijke aansluiting naar de brug wordt de Ampsenseweg vermoedelijk ook wat ontlast. Door een lastige aansluiting is die sluiproute niet meer zo interessant, zo is de verwachting. Overigens gaat ook de spoorwegovergang in de Ampsenseweg binnenkort een aantal dagen dicht voor het verleggen van kabels. Het treinverkeer gaat wel gewoon door.

Reudinkbrug/Hoevenbrug
De perikelen met de brug over de Berkel in de Graaf Ottoweg kwam er ook nog even tussendoor fietsen. Ook die is momenteel afgesloten voor het aanbrengen van een noodconstructie. Dat gaat maximaal vier weken duren, al bestaat de hoop dat het wat sneller klaar kan zijn. Het waterschap laat het water in de Berkel binnenkort wat zakken zodat er een ponton onder een brug kan worden geschoven.

De Haan zegt: “Het spijt me oprecht dat er de komende tijd sprake is van overlast. Aan de andere kant hebben we nu wel een aantal zaken kunnen combineren en versnellen. Het wordt straks echt beter. We hebben lang op de afronding van de rondweg moeten wachten, maar na deze overlast gaan we er ook zeker zo lang plezier van hebben.”

Larenseweg
Het vindt het ook vervelend dat de aanpak van de Tramstraat en Larenseweg vertraging oploopt. Die toevoerweg moet voorlopig openblijven. Remko Schultz vult aan: “We kunnen wel verder met de voorbereidende werkzaamheden, maar de vervanging van de weg zelf is op z’n vroegst in het eerste kwartaal van volgend jaar mogelijk.” Dan is de nieuwe brug over de Berkel klaar en pas dan kunnen Tramstraat en Larenseweg tijdelijk worden afgesloten voor het verkeer.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant