De achterzijde van het voormalig dorpscafé is ontdaan van alle latere aanbouwen en krijgt een klassieke muurkas. Foto: Liesbeth Spaansen

De achterzijde van het voormalig dorpscafé is ontdaan van alle latere aanbouwen en krijgt een klassieke muurkas. Foto: Liesbeth Spaansen

Dorpscafé blijft ook als woonhuis karakteristiek dorpsgezicht

Wonen

‘We hebben ruim 100 ton puin afgevoerd’

Door Liesbeth Spaansen

Het voormalig dorpscafé Kraantje Lek in Olburgen is genomineerd voor de Monumentenprijs Bronckhorst 2021, net als de gerestaureerde stadsboerderij aan de Kerkstraat 19 en het renovatieproject aan de Berend van Hackfortweg 2-42 door Prowonen, beide in Vorden. De Open Monumentendagen Bronckhorst zijn dit jaar op 11 en 12 september. De uitreiking van de monumentenprijs is op de openingsavond, 8 september in de Martinuskerk in Baak.

BRONCKHORST/OLBURGEN – De uithangborden van Kraantje Lek zijn van de gevel gehaald en er staat een beukenhaag als erfafscheiding. Het in de wijde omtrek bekende pand aan de Olburgseweg 7 in Olburgen is geen winkel meer en ook geen café en feestzaal. “Toen we hier net woonden, kwamen er geregeld fietsers langs die in het café van het toilet gebruik wilden maken, dat waren ze zo gewend. Die hebben we toen wel binnengelaten”, lachen de nieuwe eigenaren Jantina Wijpkema en Hans van de Bospoort. Zij zijn flink aan het klussen in het gemeentelijke monument, dat nu een nieuwe functie heeft: woonhuis.

Kraantje Lek
Winkel en café Kraantje Lek werd gebouwd in 1874. Het pand had in de loop der jaren verschillende eigenaren en bewoners en werd verschillende keren verbouwd en/of uitgebreid. Tussen 1954 en 1977 was de schuur in gebruik als school. Jo te Braake en Willemien Gosselink zetten het bedrijf met feestzaal in 1957 voort en vanaf 1988 waren Marinus en Maria Steintjes de uitbaters. Na het overlijden van Marinus in 1998 zette Maria het bedrijf eerst alleen voort, de laatste jaren samen met Theo Wolbrink.

Jantina Wijpkema en Hans van de Bospoort zijn de nieuwste bewoners. Het verbouwen gaat naar wens, en nu is het pand ook nog genomineerd voor de Monumentenprijs Bronckhorst 2021. Naar aanleiding van het stukje in het gemeentenieuws in Contact over de drie genomineerde monumenten bracht Rob Gosselink de originele bouwtekening uit 1874. “Dus de hoofdprijs hebben we al. Die gaan we inlijsten. Het is getekend door de grootvader van Rob, W.A. Gosselink voor Bernardus Wichmans uit De Luur, de eerste bewoner.”

Kennis maken met nieuwe bewoners
“We hebben vanwege corona nog niet officieel buurtgemaakt, maar we kennen intussen zo ongeveer het hele dorp wel. Ze dachten dat we uit het Westen kwamen, maar toen ze hoorden dat we oorspronkelijk uit een piepklein dorpje van het Groningse platteland kwamen, was dat een geruststelling. We zijn in een warm bad gekomen.” Jantina oefende al mee bij de Toneelvereniging Olburgen/Rha en speelt als de tijd het toelaat haar saxofoonpartijtje in een dweilorkest in Brummen. Hans en Jantina zijn fervent motorrijders en kijken ernaar uit hun motoren naar Olburgen te verhuizen. De oldtimer van Hans zal, als de verbouwing achter de rug is, weer naar buiten kunnen voor een tourrit.

Jantina studeerde Biomedische Technologie aan de Universiteiten in Groningen en Gent. Hans is fijnmechanisch constructeur en studeerde in Den Haag. Ze woonden en werkten tien jaar in Noord-Holland. Sinds ze in Olburgen neerstreken werken ze, elk op hun eigen afdeling, als engineers bij Bronkhorst High-Tech in Ruurlo.

“Het huis in Wormerveer had ik net zelf helemaal verbouwd”, vertelt Hans, die het verwaarloosde pand met een hoogste bod had mogen kopen. Toen hij Jantina leerde kennen, zetten ze er samen de puntjes op de i. “Toch wilden we meer ruimte en zetten het huis alvast te koop, niet wetend dat het al na zes weken verkocht zou zijn.”

Hun zeilboot werd hun woning. “Dat was geen probleem”, vertelt Jantina. “Dat we uiteindelijk twee jaar op het water zouden wonen, hadden we niet gedacht.” Het huis, wat tijdens de zoektocht van zo’n driekwart jaar door heel Nederland, de aandacht trok vanwege de ruimte voor hun hobby’s, staat in Olburgen en stond al jaren te koop. Vermoedelijk heeft het horecakarakter veel kopers voor een woonhuis doen twijfelen.

“Hoewel een enkeling dit jammer heeft gevonden, wilden wij het pand verbouwen tot woonhuis. Dit gaf wel de ruimte voor Stichting beheer en behoud schoolgebouw Olburgen de functie als openbare ruimte voor het dorp over te nemen. We hadden wel een wijziging in de omgevingsvergunning nodig door de gemeente Bronckhorst en de monumentencommissie wilde een onderzoek naar de staat van het pand zien.”

Om hun plannen duidelijk te maken, gaven zij een presentatie aan gemeente- en monumentencommissieleden. “Dat is heel goed geweest. Door contact via mail blijf je een dossier, na persoonlijk overleg wordt dat een gezonde dialoog.” De koop werd gesloten in 2018.

Een hele klus
“We hebben de planning om in acht jaar de woning geheel naar wens te maken. Daar zijn er nu twee van om, maar zoals het nu gaat, denken we dat we het in vijf jaar af kunnen hebben”, is Hans optimistisch. Naast hun werk hebben zij alleen de weekenden en vakanties om te kunnen klussen.

Voordat de verschillende aanbouwen uit de jaren ‘60 konden worden gesloopt, gebruikte het stel dit als tijdelijke woning. “Onze prioriteit lag in het verbouwen van de voormalige winkel tot woonkeuken en het realiseren van de slaap- en badkamer op de verdieping. Alle werkzaamheden doen we in eigen beheer. Dat is leuk en de enige manier om het project financieel haalbaar te maken. Vooral wat betreft de uren die erin gaan zitten. Alleen het verwijderen van asbest moesten we uitbesteden en stucen is niet echt een hobby.”

Het grootste sloopwerk is achter de rug. Het oude woondeel en de toiletgroepen, de garderobe en restaurantkeuken zijn weg. Hans kocht en repareerde een oude trekker om het zware werk te kunnen doen. “We hebben ruim 100 ton puin in containers gedaan, om het gebouw te ontdoen van alle latere aanbouwen en terug te gaan naar de originele plattegrond. De sloop moest zorgvuldig gebeuren om zoveel mogelijk materialen te behouden. Verbouwen met oude materialen geeft een sfeervolle uitstraling. De oude harmonicadeur tussen café en zaal is vervangen door een vaste muur. De deuren die daar komen, vonden we achter wandbekleding tijdens de sloop.”

Ook andere deuren en panelen zijn hergebruikt, de houten vloer in de woonkeuken is blijven liggen maar aangevuld, ontbrekende balken van het keukenplafond zijn aangeheeld of vervangen door balken die de buurman had, de grutterskast is met hout van de oude keukenkasten gerestaureerd en het koofje om de meterkast heen is gemaakt van planken uit de sloop. Hans en Jantina leven nu in de woonkeuken. “De huiskamer is nu aan bod. Daar is de bar weggehaald de trap teruggezet op zijn oorspronkelijke plek. Die paste er nog precies”, laten ze tijdens een rondleiding zien. “Er komt nog een halletje bij de voordeur, vanwege het stoken. Achter het huis maakt een klassieke muurkas het geheel af.”

In de tuin zijn bomen gezet en is gras ingezaaid op de plek waar de aanbouw is verdwenen. “We hebben nog veel werk te doen”, besluit Jantina. “Hans is vooral constructief aan het werk. Hij legde al het riool aan, water- en gasleidingen en de elektra. Nu metselt hij de achtergevel. Ik ren rond, geef aan en doe het schilderwerk. Dat gaat heel goed!”


www.openmonumentendagbronckhorst.nl

Aan de voorzijde van het voormalig dorpscafé is een een beukenhaag als erfafscheiding. Foto: Liesbeth Spaansen
De trap van het pand is weer terug op zijn oorspronkelijke plek. Foto: Liesbeth Spaansen
Muur aan zaalzijde toont de ramen van de voormalige school. Foto: Liesbeth Spaansen

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant